Το κάψιμο του Ιούδα στα Μονοπολάτα (video)

Το κάψιμο του Ιούδα στα Μονοπολάτα (video)
Το κάψιμο του Ιούδα στο χωριό της Παλικής, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Γαλανό και τον Σπύρο Γουλιάτο κρατάει περίπου 40-45 χρόνια αν και το έθιμο της μεγάλης φωτιάς που ανάβει στο χωριό είναι πολύ προγενέστερο.

Η Μεγάλη Παρασκευή στα Μονοπολάτα

Διαβάστε τι γράφει ο και ο Σπύρος Γουλιάτος για τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής στα Μονοπολάτα.
Στον Ελλαδικό χώρο, η ακολουθία των Ωρών τελειώνει στις 10 το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής και στη συνέχεια ακολουθεί η Αποκαθήλωση και ο Ενταφιασμός. Γι’ αυτό και ψάλλετε και το “Φως Ιλαρόν”. Είναι η μόνες μέρες με αυτή της Πεντηκοστής,  που στο πρωινό φως ακούγεται αυτός ο Επιλύχνιος ύμνος.
Στα Μονοπολάτα γινόταν τη Μεγάλη Παρασκευή 6-8 μ.μ. Ωστόσο είχαν σταματήσει οι καμπάνες από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά τα 12 Ευαγγέλια έλεγαν “χη-ρεύουν οι καμπάνες”.
Βέβαια το έθιμο να “χηρεύουν οι καμπάνες” επικράτησε από την πίεση των Ενετών κατά τον 16ο αιώνα, που η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ήταν πανίσχυρη στα νησιά μας (βλέπε Π. Χιώτης, ιστορικά Απομνημονεύματα Επτανήσου τόμος 6ος 48-49), γράφει: ”… απηγορεύεται τοις Ανατολικοίς να σημαίνωσι τους κώδωνας την Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι του Μεγάλου Σαββάτου, διότι οι Λατίνοι Δε σημαίνουσι κατά τας ημέρας των Παθών… Ιερείς σημάναντες πριν της Λατινικής εκκλησίας κατ’ εκείνης την ημέρα εζημιώθησαν με πρόστιμον”.
Έτσι η απαγόρευση επικράτησε σαν έθιμο.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κατά τις 12 μ. μ. να ξημερώνει Μ. Σάββατο έκαιγε στην πλατεία της εκκλησίας μεγάλη φωτιά. Το έθιμο της φωτιάς διατηρείται μέχρι σήμερα.
Η φωτιά εκτός απ’ ότι ζέσταινε τα παιδιά και τους μεγάλους που ξενυχτούσαν, συμβολίζει εκείνη που είχαν ανάψει οι Ιουδαίοι στην αυλή του Καϊάφα για να ζεσταθούν και στην οποία παρευρίσκετο και ο μαθητής του Χριστού Πέτρος “… ανθρακιάν πεποιηκότες ότι ψύχος ην και εθερμαίνοντο…”(Ιωάννης 1η στ. 18).
Εντυπωσιακό ήταν το μάζεμα των ξύλων. Τα παιδιά μάζευαν ξύλα και τροφοδοτούσαν τη φωτιά. Ο καθένας έδινε ότι μπορούσε από κληματόβεργες έως χοντρά ξύλα. Πάνω στα ξύλα στην κορυφή, έβαζαν το ομοίωμα του Ιούδα και το έκαιγαν. Το έθιμο του Ιούδα είναι νεότερο, γύρω στα 40-45 χρόνια περίπου.
Η ακολουθία των εγκωμίων άρχιζε γύρω τις τρεις τα μεσάνυχτα της Μ. Παρασκευής προς το Μ. Σάββατο και στη συνέχεια γινόταν η περιφορά του Επιταφίου σ’ όλο το χωριό.
Επειδή δεν κτυπούσαν οι καμπάνες “είχαν χηρέψει” τα παιδιά έκαναν τα χρέη καμπάνας. Γύριζαν με ρόπαλα, ξύλα και άλλα θορυβώδη μέσα, κουδούνια, ροκάνες και αγριοφωνάρες και ξυπνούσαν τον κόσμο να πάει στην εκκλησία για την περιφορά του Επιταφίου.
Δείτε video από το e-kefalonia με το κάψιμο του Ιούδα στα Μονοπολάτα.

Πηγή: e-kefalonia.net