Κάτοικοι της Σκάλας: «Κύριοι παραιτηθείτε αν δε μπορείτε να δώσετε λύση στα προβλήματα»

Κάτοικοι της Σκάλας: Κύριοι παραιτηθείτε αν δε μπορείτε να δώσετε λύση στα προβλήματα Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας υπογράφουν δεκάδες επαγγελματίες και κάτοικοι της Σκάλας, εκφράζοντας την οργή τους και την αγανάκτησή τους για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η με το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν. Οι κάτοικοι καυτηριάζουν τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις τόσο του δημάρχου όσο των υπολοίπων υπευθύνων (αντιδήμαρχοι, τοπικό συμβούλιο) και την αδιαφορία που αυτοί επέδειξαν σε μία σειρά σημαντικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την περιοχή.

Η επιστολή

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την απαράδεκτη εικόνα που βιώνει η Σκάλα την ημέρα έναρξης της τουριστικής περιόδου (1η Μαΐου 1012). Αδιαφορία, ανικανότητα η σχέδιο εξόντωσης της περιοχής? Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τόσο του δημάρχου, αντιδημάρχου και τοπικού συμβουλίου για την επίλυση καίριων προβλημάτων, δυστυχώς τα προβλήματα παραμένουν, α) Οδικό δίκτυο σε άθλια κατάσταση β) Παραλιακός δρόμος μη προσβάσιμος. γ) Καθαριότητα ανύπαρκτη δ) Αρχαιολογικοί χώροι μη επισκέψιμοι. ε) Ανεπαρκής εξωτερικός φωτισμός ζ) Παιδικές χαρές ακατάλληλες και επικίνδυνες. η) Αγροτικό ιατρείο έτοιμο προς κατάρρευση. θ) Γραφείο πληροφοριών κλειστό. ι) Δημοτική συγκοινωνία ανύπαρκτη. Όσα τα τελευταία τριάντα χρόνια, χάρις την ιδιωτική πρωτοβουλία επιτεύχθηκαν στη περιοχή, κινδυνεύουν τώρα να καταστραφούν προκαλώντας άμεση επίπτωση στον γενικό τουρισμό του νησιού. Δεν επιτρέπεται ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Κεφαλονιάς να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Δεν θα δεχθούμε άλλο εμπαιγμό και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα προβούμε σε άμεσες και δυναμικές κινητοποιήσεις. Θεωρούμε ότι οι ευθύνες βαρύνουν ολόκληρο το δημοτικό καθώς και το τοπικό συμβούλιο. Κύριοι κρίνουμε ότι δεν μπορείτε να δώσετε λύση στα προβλήματα της περιοχής μας και για το λόγο αυτό ζητούμε άμεσα την παραίτησή σας. skala-lakouves  

Επιστολή και ο Ανδρέας Ζαπάντης

Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη Σκάλα έστειλε και ο πρώην δήμαρχος Ελειού Πρόννων, Ανδρέας Ζαπάντης   Η Πρωτομαγιά ήρθε και …πέρασε , η τουριστική περίοδος ξεκίνησε αλλά η εικόνα που παρουσιάζει η Σκάλα είναι το λιγότερο απαράδεκτη . Οι κάτοικοι της Σκάλας και οι επαγγελματίες είναι θεατές πλέον σε ένα θέατρο του παραλόγου . Υποσχέσεις από τη Δημοτική Αρχή , μεγαλόστομες διακηρύξεις και συνεδριάσεις επιτροπών αλλά πρακτικό αποτέλεσμα κανένα . Οι ελπίδες για μια καλή τουριστική περίοδο , ειδικά σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης , βουλιάζουν μέσα στη δίνη των προβλημάτων που δεν έχουν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά . Η Σκάλα , ο ποιο σημαντικός τουριστικός προορισμός της Κεφαλονιάς με περισσότερες από 5.000 κλίνες , παρουσιάζει απαράδεκτη εικόνα .

  • Δρόμοι σκαμμένοι , με λακούβες και επικίνδυνες παγίδες που δεν έχουν αποκατασταθεί .
  • Ο παραλιακός δρόμος σχεδόν αδιάβατος με κίνδυνο να συμβούν ατυχήματα .
  • Σκουπίδια σε πολλά σημεία , πεζοδρόμια που δεν έχουν καθαριστεί , λάμπες καμένες, φωτιστικά που δεν λειτουργούν .
  • Παιδικές χαρές που έχουν ανάγκη από επισκευές και συντηρήσεις .
  • Οι τουρίστες έχουν έλθει αλλά οι παραλίες δεν έχουν καθαριστεί , αντίθετα σε κάποια σημεία έχουν φορτωθεί με χώματα και μπάζα .

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Σκάλας ζητούν απάντηση : Ποιος είχε την ιδέα αντί να καθαρίσει την παραλία , να την οργώσει με τρακτέρ λες και είναι …λαχανόκηπος ? Επίσης :

  • Συνεργείο καθαριότητας με επαρκή αριθμό ατόμων και αυτοκίνητο σε καθημερινή βάση , για να μπορεί να καθαρίζει χιλιόμετρα ακτών και δρόμων αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους , δεν έχει οργανωθεί ακόμα .
  • Το γραφείο τουριστικών πληροφοριών είναι άγνωστο εάν θα λειτουργήσει .

Ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο , τοπικοί φορείς όπως ο Σύλλογος Εμπόρων Σκάλας , κάτοικοι και επαγγελματίες έχουν αντιδράσει από νωρίς . Με έγγραφα τους, με προσωπικές παραστάσεις στο Δήμαρχο , με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στη Σκάλα μαζί του , επισήμαναν έγκαιρα τα προβλήματα και ζήτησαν να έχουν λυθεί πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος . Όμως η τουριστική περίοδος ξεκίνησε και η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή είναι δυσφήμηση για τον τουρισμό μας . Βέβαια η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε στον Κατελειό όπου δρόμοι και πεζοδρόμια δεν έχουν καθαριστεί ακόμα . Ακόμη και τα φύκια δεν έχουν απομακρυνθεί από την παραλία και βρίσκονται σωρός δίπλα στα μαγαζιά και στον οικισμό . Ειδικά στη Σκάλα ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο έχουν θέσει εγγράφως στη διάθεση του Δημάρχου τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της Κοινότητας που δεν αντιμετωπίζονται από τη Δημοτική Αρχή . Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον άλλα χρονικά περιθώρια . Η οργή και η αγανάκτηση περισσεύουν γιατί τουριστικές δραστηριότητες και επαγγελματίες καταστρέφονται . Καλούμε το Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Παρίση να αναλάβει προσωπικά την πρωτοβουλία ώστε όλα αυτά τα προβλήματα να λυθούν άμεσα . Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς να συζητήσει άμεσα και κατά προτεραιότητα το θέμα ώστε να υπάρξουν δεσμεύσεις αλλά και για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις . Ήδη έχουμε καθυστερήσει και η ζημιά στην περιοχή και στον τουρισμό μας έχει γίνει . Σκάλα , 2-5-2012 Ανδρέας Ζαπάντης Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλλονιάς Πρώην Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων

Κεφαλονίτικα Νέα (οι φωτογραφίες είναι του Απόστολου Τραυλού)