Σόιμπλε: Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να εκδιώξουμε την Ελλάδα από το ευρώ

Σόιμπλε Σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Stern , ο Β. Σόιμπλε μιλά για τις ελληνικές εκλογές, τους κινδύνους για το ευρώ, αλλά και τους πλούσιους που έχουν πάρει τα μέτρα τους. Ακόμη και στην περίπτωση επικράτησης των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Β. Σόιμπλε δε διαβλέπει κίνδυνο για το ευρώ. «Δεν το πιστεύω» απάντησε σε σχετική ερώτηση του Stern. Ούτως η άλλως, όπως υπογράμμισε, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναιρεί την αναγκαιότητα σκληρών μέτρων για την εξυγίανση της χώρας. Ερωτηθείς για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «δεν θέλουμε και δεν μπορούμε νομικά να εκδιώξουμε κανέναν από την ευρωζώνη». Άλλωστε, όπως λέει, οι συνέπειες θα ήταν δραματικές. Η απόφαση όμως είναι στα χέρια των Ελλήνων.
Για τον κατώτατο μισθό "Ο απλός πολίτης υποφέρει ενώ οι πλουσιότεροι έχουν φροντίσει και έχουν διασφαλιστεί" Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών σημειώνει ότι «ο απλός πολίτης υποφέρει ενώ οι πλουσιότεροι έχουν φροντίσει και έχουν διασφαλιστεί». Για να προσθέσει ότι «συμπονά πραγματικά τον απλό Έλληνα πολίτη». «Αλλά δεν μπορώ να τον γλιτώσω απ’ αυτό. Δεν είναι εύκολο να κόβεις τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, όταν βλέπεις τους πολλούς ιδιοκτήτες θαλαμηγών. Αλλά ο ελληνικός κατώτατος μισθός μειώνεται στα επίπεδα του ισπανικού. Αν η χώρα θέλει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική, πρέπει να μειωθεί» τόνισε ο Σόιμπλε.
Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, δε συμφωνεί με τα σχέδια της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός ταμείου εξόφλησης του χρέους για τα κράτη της ευρωζώνης. «Αυτό το ταμείο δεν μπορεί να δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή επειδή παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, για παράδειγμα τον κανόνα του no-bail-out (…)». Ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα έδινε λανθασμένα κίνητρα. «Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική δεν μπορείτε να κοινοτικοποιήσετε την ευθύνη. Διαφορετικά μια χώρα θα μπορούσε να δημιουργεί χρέη σε βάρος άλλων χωρών. Αυτό δε γίνεται. Όποιος πληρώνει, αυτός θα πρέπει και να αποφασίζει».