Ειδήσεις για την Κεφαλονιά και τους Κεφαλονίτες

Κατηγορίες: Ελλάδα Εύβοια Καρχαρίες Κοινωνία Παράξενα Video

Καρχαρίας στην Κύμη
Στα μέσα Ιουνίου πιάστηκε από ψαρά στην Κύμη, ένας Καρχαρίας Προσκυνητής. Η επιστημονική του ονομασία Cetorhinus maximus, ο πολύς κόσμος όμως τον γνωρίζει ως Καρχαρία Σαπουνά.
Όταν το έβγαλαν στο λιμάνι μαζεύτηκε κόσμος να δει το θαλάσσιο κήτος, και ρωτούσαν αν είναι επικίνδυνο για τους λουόμενους. Ο Σαπουνάς είναι ένα ακίνδυνο καρχαριοειδές, που φέρνει περισσότερο σε σκυλόψαρο. Είναι το μεγαλύτερο είδος καρχαρία που έχει αλιευτεί στις ελληνικές θάλασσες και παρά το μέγεθός του, είναι ο πλέον άκακος, αφού τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν. Χρειάζεται φυσικά να καταναλώνει τόνους πλαγκτόν κάθε μέρα -το στομάχι του χωρά μέχρι και 500 κιλά τροφής- γι αυτό και όταν βρίσκεται μέσα στο νερό έχει πάντα το στόμα του ανοιχτό.
Ο συγκεκριμένος ήταν 6 μέτρων μήκους και κοντά στον ένα τόνο βάρους. Το ψάρι τεμαχίστηκε και πουλήθηκε στην αγορά μια και αποτελεί έναν νόστιμο μεζέ και τρώγεται είτε ψητός είτε τηγανιτός.
Πηγή: http://www.kimanews.gr


Σχόλιο Κεφαλονίτικων Νέων.
Μετά από σχόλιο αναγνώστριας, ψάξαμε λίγο το θέμα και είδαμε ότι πράγματι το είδος αυτό του καρχαρία είναι απειλούμενο και απαγορεύεται η αλιεία του.

Αντιγράφουμε απόσπασμα από κείμενο της περιβαλλοντικής ομάδας του Σ.Ε.Α Τηθύς.
Ο Καρχαρίας Cetorhinus maximus, γνωστός περισσότερο ως Προσκυνητής, Παπάς ή -λανθασμένα- Σαπουνάς, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ψάρι του πλανήτη μας και το μεγαλύτερο της Μεσογείου. Θεωρείται είδος παγκοσμίως απειλούμενο και προστατεύεται τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και τη Διεθνή Νομοθεσία (IUCN, CITES). Αν και ο Προσκυνητής συνήθως διαχειμάζει σε μεγάλα βάθη, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες ανεβαίνει σε ρηχότερες παράκτιες περιοχές όπου ελκύεται από την εποχική αφθονία των μικροσκοπικών οργανισμών του πλαγκτού με τους οποίους τρέφεται. Πρόκειται για είδος παντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού δεν διαθέτει καν δόντια.

..
Σύμφωνα με τον Ali Hood, Διευθυντή της Οργάνωσης Shark Trust και ιδρυτικό μέλος της “Συμμαχίας για τους Καρχαρίες”: «Υπάρχουν ελάχιστα μέτρα προστασίας για τους Καρχαρίες στην Ευρώπη. Η εφαρμογή των υπάρχουσων νομοθετικών ρυθμίσεων και η κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αλιέων, αποτελεί πλέον τη μοναδική μας ελπίδα στην προσπάθεια διάσωσης των κινδυνευόντων, τουλάχιστον, ειδών. Καταλαβαίνουμε ότι οι συλλήψεις δεν ήταν σκόπιμες (σ.σ. αναφέρεται σε 2 παλαιότερα περιστατικά με ίδιους καρχαρίες). Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν επιτέλους οι αλιείς ότι μπορούν και πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα σπανιότατα πλέον είδη, αλλά και να επιδιώκουν -στο μέτρο του δυνατού- την απελευθέρωσή τους σε περιπτώσεις τυχαίας σύλληψης. Εξίσου σημαντική σε περίπτωση εντοπισμού τους, είναι η άμεση αναφορά στα τοπικά Λιμεναρχεία, προκειμένου να εκδοθούν οδηγίες για την ενεργή αποφυγή του», καταλήγει ο Hood.Καρχαρίας στο λιμάνι της Κύμης από depy6
Σχόλια


Σχετικά άρθρα