Ρεκόρ μακροζωίας στην Ικαρία – Πέμπτοι στον κόσμο!

Ικαρία Στις 5 πρώτες περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό μακροζωίας συγκαταλέγεται και η . Έρευνα της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου έρχεται να επιβεβαιώσει αμερικανικές έρευνες του οργανισμού Blue Zones που υποστήριζαν ότι η ζωή στο νησί της Ικαρίας προσφέρει περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας. Η έλλειψη στρες, η μεσογειακή διατροφή, η συντροφικότητα, η καθημερινή ξεκούραση και οι καθημερινή άσκηση λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους φαίνεται πως είναι τα μυστικά που αυξάνουν  στους Ικαριώτες το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με τις έρευνες οι κάτοικοι του νησιού έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 90 απ’ ότι ένας μέσος Αμερικανός, εμφανίζουν 20% λιγότερα κρούσματα καρκίνου, 50% λιγότερα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και σχεδόν καθόλου γεροντική άνοια.

Η διατροφή

Ικαρία - Διατροφη Οι Ικαριώτες τρέφονται με μία παραλλαγή της μεσογειακής δίαιτας η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια) που προσθέτουν περίπου 6 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής. Τρώνε επίσης πολλά άγρια χόρτα αφού στο νησί ευδοκιμούν περισσότερα από 70 διαφορετικά είδη τα οποία περιέχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ ότι το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Επίσης στην Ικαρία θα βρει κανείς τουλάχιστον 6 διαφορετικά βότανα με ελαφρά διουρητικές ιδιότητες κάτι που συστήνεται από πολλούς γιατρούς σε ασθενείς με προβλήματα αρτηριακής πίεσης.

Η μεσημεριανή σιέστα

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο μεσημεριανός ύπνος που απολαμβάνουν οι Ικαριώτες βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία αλλά και αλλάζει τη χημεία του αίματος απομακρύνοντας στρεσογόνες ορμόνες.

Καθημερινή άσκηση

Οι Ικαριώτες μπορεί να μην τρέχουν μαραθώνιους κάθε μέρα, ούτε το ρίχνουν στο τζόκινγκ και την αεροβική αλλά το ανάγλυφο του νησιού τους εξαναγκάζει να περπατούν σε δρόμους με μικρές ή μεγαλύτερες υψομετρικές διαφορές κάτι που βοηθάει αφανταστα τόσο την κατανάλωση περιττών θερμίδων όσο κυρίως τη λειτουργία της καρδιάς.  

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα