Ειδήσεις για την Κεφαλονιά και τους Κεφαλονίτες

Κατηγορίες: 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου Αργοστόλι Κεφαλονιά Κοινωνία Παιδί Σχολεία unicef

image

1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου – Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα – «Το αλφαβητάρι των δικαιωμάτων»

Με κεντρικό σύνθημα "Εμβόλια, φαγητό και σχολείο για τα φτωχά παιδιά όλου του κόσμου!" η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF κάλεσε τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/ μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο και η ενίσχυση του έργου της UNICEF.

Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση).

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά διασκέδασαν, έπαιξαν, προβληματίστηκαν, έμαθαν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και θα βοηθήσουν εφόσον το επιθυμούν κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα παρουσιασθούν σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του όπου οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν στους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα το βραβείο που θα πάρουν από τη UNICEF. 

Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

 

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου, ως «Σχολείο Υπερασπιστής των Παιδιών», έλαβε μέρος στο συγκεκριμένο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με το έργο των μαθητών «Το αλφαβητάρι των δικαιωμάτων».

«Ένα σπίτι για όλα τα παιδιά», «Κανένα παιδί δεν πρέπει να εργάζεται! Είναι άδικο να υποφέρουν!», «Έχουν και τα Παιδιά Δικαιώματα», είναι μόνο μερικά από τα μηνύματα αισιοδοξίας που έστειλαν με μια φωνή γεμάτη αγάπη προς όλα τα παιδιά του κόσμου, οι μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου.

Ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Παπουτσής Χρήστος, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Τμήματος Υποδοχής, κα Λένα Σαμαρά, ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σχετικά με το πρόγραμμα της UNICEF, «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» και αποφάσισαν να συμμετάσχουν οι Β', Δ', Ε', ΣΤ'1 και ΣΤ'2 τάξεις του σχολείου με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Μπαλτσαβιά Μπέλλα, Λιπιάτου Καλομοίρα, Αλεξίου Παναγιώτα, Μανώλη Λάμπρο και Τζαννάτου Ευτυχία αντίστοιχα.

Κύριος στόχος μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες συνομήλικοί τους, να προβληματιστούν σχετικά, να συγκρίνουν και να σκεφτούν πώς μπορεί ο καθένας από μόνος του, αλλά και όλοι μαζί να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Έτσι οι μικροί μας φίλοι, σιγά σιγά άρχισαν να μαθαίνουν τα δικαιώματά τους και μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας όλων των τμημάτων, χώρισαν την εργασία τους σε τρεις ενότητες, οι οποίες δουλεύτηκαν διαθεματικά στα μαθήματα της Γλώσσας, της Αγωγής του Πολίτη και της Ευέλικτης Ζώνης και έφτιαξαν όλοι μαζί το «Αλφαβητάρι των Δικαιωμάτων του Παιδιού».

Στην πρώτη ενότητα οι μαθητές συγκέντρωσαν φωτογραφίες που μαρτυρούν την κατάσταση που βιώνουν ανά τον κόσμο χιλιάδες παιδιά, τις αντάλλαξαν μεταξύ τους και συζήτησαν σχετικά. Έπειτα, έφτιαξαν κολάζ με φωτογραφίες, ζωγραφιές και μηνύματα με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους.

Στη δεύτερη ενότητα μελέτησαν τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κατέγραψαν δικαιώματα απ' όλα τα γράμματα της αλφαβήτας και ζωγράφισαν κάποια από αυτά.

Στην τρίτη ενότητα αναφέρθηκαν σε φορείς και οργανώσεις που βοηθούν τα παιδιά που υποφέρουν.

Οι μαθητές συγκέντρωσαν σχετικές πληροφορίες και εικόνες από περιοδικά, ενδοσχολικά κι εξωσχολικά βιβλία και από το διαδίκτυο. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τα παραπάνω, έφτιαξαν κολάζ, και αποτύπωσαν γράφοντας και ζωγραφίζοντας τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα κόσμο με σύνθημα: «Τα παιδιά πάνω από όλα»!

Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα ζωντανό στις καρδιές μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα και η κοινωνία μας.

http://www.unicef.gr/schools/2013/s130325.php





Σχόλια


Σχετικά άρθρα