Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο – Αργά το βράδυ η ψηφοφορία

fsvujzcu Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Η συζήτηση θα διαρκέσει, βάσει του Κανονισμού περίπου 10 ώρες και θα κορυφωθεί αργά το βράδυ με ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου.
«Δυναμικά» ξεκίνησε η συζήτηση στη , με την ένσταση που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου να απορρίπτεται.
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας αφορούσε παραβίαση του άρθρου 74 παρ. 5 του Συντάγματος που αναφέρει ότι οι νόμοι πρέπει να αποτελούνται από ομοιογενείς διατάξεις. Την παρατήρηση αυτή έκανε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Ο βουλευτής του κόμματος Αλ. Μητρόπουλος, που εισηγήθηκε την ένσταση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι παραβιάζονται και τα άρθρα 72, 73 και 76 του Συντάγματος.
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν την ένσταση, ενώ την υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.
Δεκτό από Στουρνάρα το πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία
Την αποδοχή του πρώτου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απορρίπτοντας παράλληλα για δημοσιονομικούς λόγους, το δεύτερο άρθρο της, που πρότεινε την υπό όρους μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων.
«Η εφαρμογή της πρότασης για απασχόληση ανέργων σε κοινωφελή προγράμματα δήμων και περιφερειών, αντιμετωπίζει τους ανέργους ως παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας» παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε και την αποδοχή τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την τακτοποίηση μισθολογικής εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2010.
Το Σάββατο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της πλειοψηφίας το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην εφαρμογή μέτρων προβλεπόμενων από το 2ο και το 3ο Μνημόνιο, καθώς και απ’ το νόμο 4093/2012 για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα.
Κυρίαρχα θέματα αναδείχθηκαν οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των λογιστών και των γεωτεχνικών, καθώς και η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα (που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις και από το χώρο της πλειοψηφίας), ενώ την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν και οι πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης (απολύσεις στο Δημόσιο, παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης κ.ά.).