Αφιέρωμα: Ο Κασσιανός, η αδερφή, οι δήμαρχοι και η κατακαημένη Ιθάκη

image Ένας διαρκής πόλεμος έχει ξεσπάσει από το 2010 ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Ιθάκης Γιάννη Κασσιανό  και σε πρώην δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι πνέουν τα μένεα εναντίον του. Με απανωτές κατηγορίες τόσο ο δήμαρχος μαζί με την αδερφή του,   την οποία όρισε ετσιθελικά αντιδήμαρχο, όσο και πρώην δήμαρχοι μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Σκληρό, και τον πρώην πρόεδρο του κατά τον Κασσιανό, «αμαρτωλού» «Φήμιου», Αλέξανδρο Ταφλαμπά, επιδίδονται σε έναν ανελέητο πόλεμο μέσα από εφημερίδες, ιστοσελίδες και κρυφά blogs που διατηρούν πολλοί από τους εμπλεκόμενους. Συγκεκριμένα, κρυφό (ανώνυμο) blog διατηρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα η αδερφή του δημάρχου (πλέον έχει αποκαλύψει την ταυτότητά της) ενώ δεν είναι λίγα τα blogs που φιλοξενούν διαρκώς επιθετικά άρθρα και κρυφές πληροφορίες χωρίς όμως να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του γράφοντα ή του ιδιοκτήτου του blog. Όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με τον έλεγχο του «Φήμιου» από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Ηπείρου, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται τόσο ο κ. Ταφλαμπάς όσο και οι πρώην δήμαρχοι, κατά τη διάρκεια της θητείας των οποίων συνέβησαν οι παρατυπίες, αλλά και την ποινική δίωξη του εναντίον του δημάρχου από την Εισαγγελία Κεφαλονιάς και την παραπομπή του, με το αίτημα της απόλυσης, από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή και την περιφέρεια, για χρέη προς το δημόσιο, ψευδή υπεύθυνη δήλωση, άρνηση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, παράβαση καθήκοντος και πολλά άλλα.  

Ο δήμαρχος μάλιστα όρισε, με πραξικοπηματικό τρόπο, δικηγόρο του δήμου για να υπερασπιστεί τις δικές του υποθέσεις, σε ότι είχε να κάνει με τα χρέη προς το δημόσιο. Όταν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αντέδρασε και ανέφερε το όνομα του δικηγόρου στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος άρπαξε τα πρακτικά και διέγραψε την καταγραφή μόνος του ενώ αφαιρέθηκε και από το κανάλι που διατηρεί ο δήμος στο vimeo το επίμαχο video του δημοτικού συμβουλίου (τα υπόλοιπα δύο από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση παραμένουν αναρτημένα). Η απάντηση του δημάρχου βρίσκεται εδώ. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο τ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης έπαθε κρίση, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας και στη συνέχεια παραιτήθηκε. Τη θέση του στην προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου ανέλαβε η αδερφή του δημάρχου.

: Να φύγει η παρέα του Κασσιανού

Μιλήσαμε με τον πρώην δήμαρχο Ιθάκης, Σπύρο Αρσένη, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης «Ευχήν Οδυσσεί» που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στον Αγ. Αθανάσιο. Ο κ. Αρσένης μίλησε για απίστευτες αυθαιρεσίες του δημάρχου Ιθάκης ενώ κατήγγειλε την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας για τις ανασκαφές που γίνονται στο νησί στις οποίες αναφερόμαστε παρακάτω.

Ο δήμαρχος λείπει ταξίδι για δουλειές

Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, πρώτο και κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο δήμος με την έλευση του κ. Κασσιανού στη δημαρχία ήταν τα απανωτά και πολυήμερα ταξίδια του. Ο κ. Αρσένης μας είπε ότι ο δήμαρχος έλειπε από την για 5 μήνες το 2011, 5 μήνες το 2012 ενώ ήδη λείπει 2 μήνες για το 2013. Αυτό, τη στιγμή που ο νόμος ζητάει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για πολυήμερα ταξίδια, κάτι που φυσικά δεν έχει γίνει. Παράλληλα ο δήμαρχος λειτουργεί αυταρχικά και με αυθαιρεσία γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια θεσμούς και διαδικασίες. Ο κ. Αρσένης κατήγγειλε ότι το δημαρχείο είναι κλειστό επειδή ο δήμαρχος νοικιάζει από φίλο του άλλο χώρο ενώ δε δίστασε να κατηγορήσει τον προηγούμενοι γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ότι καθυστέρησε δύο χρόνια να επιληφθεί του θέματος παρά τις συχνές καταγγελίες για το πρόσωπο του νυν δημάρχου. Ο κ. Αρσένης μας είπε ότι αυτό συνέβαινε γιατί ο κ. Κασσιάνος είχε… «μπάρμπα στην Κορώνη». Επίσης κατήγγειλε ότι ο δήμαρχος προσπαθεί εδώ και καιρό να φορτώσει στο δήμο τα προσωπικά του χρέη, ενώ δήλωσε ότι ο κ. Κασσιανός μπόρεσε να γίνει δήμαρχος επειδή με τον Καλλικράτη άλλαξε η διαδικασία ελέγχου των υποψηφίων και με μία υπεύθυνη δήλωση παρέκαμψε το πρόβλημα των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων που είχε. Όλα αυτά αναφέρονται και στην κλήση σε απολογία την οποία δημοσιεύουμε.     Η καταγγελία των αντιπάλων του Δημάρχου

    Το απαντητικό υπόμνημα του δημάρχου, Γιάννη Κασσιανού.

  Η κλήση από τον Εισαγγελέα Κλήση Κασσιανού Κλήση Κασσιανού 2   Από την άλλη πλευρά, οι παρατυπίες που καταγράφηκαν από τους ορκωτούς λογιστές για τον πολιτιστικό σύλλογο «Φήμιο» είναι κάτι παραπάνω από σοβαρές ενώ εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο η παρέμβαση του εισαγγελέα παρότι, όπως προαναφέραμε, της υπόθεσης έχει επιληφθεί ήδη η Επιθεώρηση Ηπείρου. Δείτε την έκθεση ορκωτών λογιστών για τον «Φήμιο» εδώ.

Αρσένης: Αντιπερισπασμός του Κασσιανού η καταγγελία για το πόρισμα

Για το θέμα του «Φήμιου» ο πρώην δήμαρχος Ιθάκης μας είπε ότι ο «Φήμιος» αποτελεί την πρώτον δημοτικό πολιτιστικό φορέα μεταπολιτευτικά (ιδρύθηκε το 1976) και δήλωσε περήφανος για το έργο του (το οποίο δεν ήταν και λίγο). Για το θέμα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών μας είπε τα εξής: «Πιστεύω ότι κανένας δεν έφαγε λεφτά από τον Φήμιο, ίσα ίσα, πολλές φορές βάζαμε και από την τσέπη μας. Μπορεί να έγιναν κάποιες παρατυπίες αλλά αυτό έγινε για να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία. Να σου πω ένα παράδειγμα. Φτιάξαμε τον δημοτικό κινηματογράφο, έπρεπε να προσλάβουμε κάποιον χειριστή. Ο χειριστής έπρεπε να έχει του κόσμου τις άδειες και δεν μπορούσαμε να τον βρούμε στο νησί. Βάζαμε κάποιον από το νησί και τον πληρώναμε μεροκάματο. Μπορεί να βγάζαμε 250 δραχμές, του δίναμε τις 50 και γράφαμε 200. Τέτοια πράγματα μόνο, δεν πήρε κανένας λεφτά, ήταν και άλλες εποχές τότε». Να σημειώσουμε ότι το πόρισμα των ορκωτών λογιστών αναφέρεται σε περίοδο μετά τη δημαρχία Αρσένη. Παρόλα αυτά τον ρωτήσαμε αν πιστεύει ότι αυτή η πρακτική συνεχίστηκε και μετά ή μήπως «άλλαξε και χόντρυνε το παιχνίδι». Εκείνος μας είπε ότι δεν πιστεύει πως κανένας έφαγε λεφτά. «Τόσο ο Ταφλαμπάς, όσο και οι άλλοι πρόεδροι είναι τίμιοι άνθρωποι», μας είπε, «από την άλλη δεν ξέρω τι μπορεί να έγινε μετά το 2000, δεν ήμουν εκεί, δεν πιστεύω όμως». Επανέλαβε επίσης ότι πολλές φορές τότε, έβαζε χρήματα από την τσέπη του. «Το ίδιο κάνανε και συνεργάτες μου», είπε. «Για να πληρώσουμε την ταινία, τα μεταφορικά, κ.λπ. Όλο αυτό πιστεύω ότι είναι ένας αντιπερισπασμός του Κασσιανού. Για να βγάλει από πάνω του το βάρος των καταγγελιών». Όταν του είπαμε ότι γίνεται ένας βρόμικος πόλεμος μεταξύ πρώην και νυν δημάρχων ο κ. Αρσένης θύμωσε. «Κανένας βρόμικος πόλεμος», είπε. Του αναφέραμε τα κρυφά blog ένθεν κι ένθεν. «Εγώ ότι γράφω το γράφω επώνυμα», είπε. Εκεί εξήγησε ότι όλος αυτός ο συνασπισμός των πρώην δημάρχων έγινε γιατί δεν αντέχανε τον Κασσιανό. ΄«Επειδή από την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις του.  Άσε που βγήκε δήμαρχος με παράνομο τρόπο. Πάντως το πόρισμα για τον «Φήμιο» δεν αναφέρεται μόνο σε… παράκαμψη της γραφειοκρατίας.  

Η αδερφή που έγινε αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ιθάκης

Από την άλλη πλευρά, η αδερφή του Γιάννη Κασσιανού παρουσιάζει τα πράγματα διαφορετικά. Ας δούμε ενδεικτικά ένα παράδειγμα καταγγελιών στο οποίο περιγράφεται με γλαφυρότητα η κατάσταση αλλά από την πλευρά της Νίκης Παναγιωτοπούλου, η οποία πριν από λίγες μέρες εκλέχτηκε (ήταν η μόνη υποψήφια) και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης. Πρόκειται για αποσπάσματα επιστολής που πρόσφατα έστειλε η αντιδήμαρχος προς υπουργούς, υφυπουργούς, επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, γενικούς γραμματείς και εισαγγελείς. Ολόκληρη την επιστολή μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στην επιστολή αυτή απάντησε με απειλή μηνύσεων ο κ. Καραβίας. Στην ιστοσελίδα thiaki.gr η επιστολή παρουσιάζεται και με τον απαραίτητο επισχολιασμό ενώ η κ. Παναγιωτοπούλου χαρακτηρίζεται «κουρούνα». Επιστολή ΠαναγιωτοπούλουΑξιότιμοι Κύριοι, Η Ιθάκη για τριάντα χρόνια διοικείτο από τέσσερεις κυρίους οι οποίοι εναλλάσσονταν στην διαχείριση των κοινών της Ιθάκης. Εκ των τεσσάρων δημάρχευσαν δύο. Οκ. Αρσένης κατ επάγγελμα Δήμαρχος με μορφωτικό επίπεδο γυμνασιακό, όπου διοικούσε το Δήμο, από το 1974 μέχρι το 1994 και ο κ. Καραβίας με μορφωτικό επίπεδο επίσης Γυμνασιακό, όπου διοικούσε το Δήμο, από το 1994 έως το 2006. Από το 2006 έως το 2010, Δήμαρχος ήταν ένας Δάσκαλος ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος υπέστη παρόμοιο ανήθικο πόλεμο, όπως ο νυν Δήμαρχος και αποσύρθηκε στο χωριό του. Το 1986, εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή του τόπου και ο κ. Σκληρός οικονομολόγος καταγωγής εκ Λευκάδος, καθώς και ο κ. Ταφλαμπάς δικηγόρος. Ουσιαστικά από το 1990 και εντεύθεν, την εξουσία στην Ιθάκη την είχε ο κ. Σκληρός, ο οποίος ενώ έθετε υποψηφιότητα επί τέσσερεις τετραετίες, δεν θέλησαν ποτέ οι Ιθακήσιοι να τον εκλέξουν. Έτσι παρέμενε άλλοτε στην αντιπολίτευση άλλοτε στην συμπολίτευση. Επί δημαρχίας κ. Καραβία, 1994-2006, στην συμπολίτευση άλλοτε ως πρόεδρος του Δ.Σ, άλλοτε ως Αντιδήμαρχος. Δημοτικός Σύμβουλος και πάντα πλάι στο κ. Σκληρό βρισκόταν ο κ. Ταφλαμπάς δικηγόρος που έπαιζε το ρόλο του νομικού συμβούλου του κ. Σκληρού και είχε ταυτόχρονα τις θέσεις του Νομικού Συμβούλου του Δήμου, του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού «Φήμιος», της Αγροτικής Τράπεζας που είχε λογαριασμούς ο Δήμος και της Εθνικής Τράπεζας που είχε επίσης λογαριασμούς ο Δήμος. taflampas Στόχος του κ. Σκληρού, ήταν πάντα να μην πραγματοποιηθεί κανένα έργο στο νησί, προκειμένου να μην επιδείξει έργο ο εκάστοτε Δήμαρχος με την ελπίδα να εκλεγεί ο ίδιος την επόμενη τετραετία. Γι αυτό και το νησί δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ από την Ευρωπαϊκή  Ένωση για κανένα έργο. Η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και το επίπεδο του τρόπου διοίκησης, δεν περιγράφεται με λόγια. Το ταμείο του Δήμου σχεδόν δεν λειτουργούσε. Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονταν με διάφορα σημειώματα. Είναι σε όλους τους δημότες γνωστό, αλλά αναφέρεται και στην έκθεση του Ορκωτού λογιστή πως διατηρείτο άτυπο ταμείο στο Δήμο, σε ρευστό, από πλαστές αναθέσεις και διατίθετο ρευστό στο συρτάρι του γραφείου του Δημάρχου, όπου ουσιαστική διαχείριση έκανε ο κ. Σκληρός, ο επί 30 χρόνια «σερίφης» του νησιού, υπερβαίνοντας το ρόλο και των δύο δημάρχων του κ. Αρσένη και του κ. Καραβία. Η ιδέα του Δημάρχου Καραβία, να πάρει χρήματα από το άτυπο ταμείο, για προσωπικές του αγορές, ήταν η αιτία που δέχτηκε ξυλοδαρμό εκ μέρους του κ. Σκληρού μέσα στο Δημαρχείο και με ψυχολογικά προβλήματα θεραπεύτηκε στην ψυχιατρική κλινική του Ρίο. Ο κ. Σκληρός, χρησιμοποιούσε-συχνά- σωματική βία, αν κάποιος εκ των διοικούντων, έμπαινε εμπόδιο στις επιθυμίες του, είτε αυτές αφορούσαν τη διαχείριση των κοινών, είτε προσωπικά του θέματα. Έτσι, εκτός από τον κ. Καραβία, έχουν «φάει ξύλο» από τον κ. Σκληρό και αρκετοί άλλοι. Οκ. Στανίτσας, υπάλληλος τότε του παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού τον οποίο πέταξε με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στο σταθμό, ο κ. Δημοσθένης Κασσιανός ο οποίος δέχτηκε νύχτα στη μέση στο δρόμο πολύ ξύλο από τον κ. Σκληρό, επειδή κατήγγειλε μεγάλες και προκλητικές πολεοδομικές παραβάσεις για ένα βενζινάδικο που έχτιζε, εντελώς αντίθετα με το νόμο περί παραδοσιακών οικισμών, σε περίοπτη θέση χαλώντας την εικόνα όλου του λιμανιού, ο κ. Συρμής πολίτης, πετάχτηκε με τις κλωτσιές από το Δημαρχείο εκ μέρους του κ. Σκληρού. ΛΑΚΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΡΑΒΙΑ Οι παραπάνω τρείς κύριοι, ήτοι ο κ. Καραβίας, ο κ. Αρσένης και ο κ. Ταφλαμπάς, υποχείρια ουσιαστικά του Σκληρού, και με μπροστάρη, εμπνευστή και εκτελεστή τον ίδιον, είναι και αυτοί που έχουν αναστατώσει την υφήλιο, με ανυπόστατες κατηγορίες. Είναι οι ίδιοι που ταλαιπωρούν πλήθος δημοσίων υπηρεσιών με καταγγελίες και ψευδή δημοσιεύματα, και οι ίδιοι ήταν για τριάντα χρόνια η κατάρα του νησιού και συνεχίζει να το ταλαιπωρεί. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά όλη η κοινωνία της Ιθάκης. Ιθακήσιοι της διασποράς, βλέποντας αυτή την κατάσταση, παρακάλεσαν τον κ. Κασσιανό γνωρίζοντας τις οικονομικές του γνώσεις-τελειώνοντας τις οικονομικές σπουδές του στη Ελλάδα, φοίτησε και δίδαξε στο  University και ήταν μέλος της ομάδας Leontief, όταν πήρε το Νόμπελ Οικονομετρίας- αλλά και τα προσόντα του, ως απολύτως έντιμου, έξυπνου και τολμηρού, τον παρακάλεσαν να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος, και μόνο με την εντολή, να καθαρίσει το νησί από αυτή την τριαντάχρονη κατάσταση. Γι αυτό, ενώ αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα, μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές, μετά από πιέσεις, και ενώ την Ιθάκη την επισκεπτόταν μόνο τα καλοκαίρια για διακοπές, και ενώ καμιά σχέση δεν είχε, ούτε γνώσεις αλλά ούτε και ως χαρακτήρας, με την πολιτική, τον εξέλεξαν για τη Δημαρχία. Ο κ. Σκληρός λοιπόν, προσπαθώντας επί τέσσερεις τετραετίες να πάρει τη δημαρχία, ήλπιζε πως το 2010 θα κατάφερνε να εκπληρωθεί το πολυετές του όνειρο και θεωρώντας ως παίχτη τον εξ ουρανού νυν Δήμαρχο, άνοιξε έναν ανηλεή και καθόλου έντιμο πόλεμο, καταφέρνοντας να συνασπιστεί με τους προηγούμενους Δημάρχους και ξεχνώντας της αλληλομηνύσεις και κόντρες του παρελθόντος. Η αιτία που με τόση ευκολία αποτέλεσαν συνασπισμό, είναι η φοβερή κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου, καθενός με τη σειρά του, γεγονός που συντελεί να κρατάει ηθικά, ο ένας τον άλλον και να έχουν κοινό στόχο πλέον. Ο στόχος τους είναι η με ανήθικο μέσον απομάκρυνση του Δημάρχου από το Δήμο. Και τούτο διότι από την αρχή ο Δήμαρχος κάλεσε Ορκωτό λογιστή προκειμένου να μπουν σε λογαριασμό τα οικονομικά του Δήμου. Στην έκθεση του ο Ορκωτός, αποκαλύπτει δεύτερο ταμείο, μεταφορές ποσών από λογαριασμό του Δήμου σε προσωπικούς λογαριασμούς, παιγνίδια στο χρηματιστήριο των χρημάτων του Δήμου, το ίδιο μπλοκ αποδείξεων για το δήμο , για τους Οργανισμούς του και τα νομικά του πρόσωπα και αποδείξεις-σημειώσεις χειρόγραφες διακίνησης χρημάτων. Η προϊσταμένη επί εικοσαετία των οικονομικών του Δήμου όπως είναι αυτονόητο θα πρέπει να είναι εντελώς εκτεθειμένη μετά τη 20ετή συνεργασία της με παραβάσεις και παρανομίες, εφ όσον, όλοι οι Ιθακήσιοι γνωρίζουν, πως το ταμείο του Δήμου, σχεδόν λειτουργούσε στο βενζινάδικο του κ. Σκληρού. Από κει περνούσαν διάφοροι εργάτες και Έλληνες και Αλβανοί και πληρώνονταν, με χρήματα που έβγαζε από τη τσέπη του ο κ. Σκληρός. Το μπλοκ των επιταγών του Δήμου, γνωρίζουν οι δημότες, πως το κρατούσε κι αυτό στη τσέπη του, κόβοντας επιταγές στο δρόμο και στο βενζινάδικο. Έτσι, κάποιοι υπάλληλοι και οι εν λόγω κύριοι πρώην, είναι ένα «κουβάρι», που περιλαμβάνει ανήθικες και παράνομες πράξεις κατά του δημοσίου συμφέροντος, μυστικούς εκβιασμούς και φοβέρες με εμπνευστή κι εκτελεστή τον κ. Σκληρό και Νομικό Σύμβουλο τον κ. Ταφλαμπά. Ωστόσο, ενώ η έκθεση του ορκωτού, έχει αποσταλεί πριν περίπου ενάμισι χρόνο στον κ. Εισαγγελέα, συνοδευόμενη από αναφορά του Δημάρχου, κι ενώ έχει λάβει γνώση το τμήμα Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, εν τούτοις δεν έχει έρθει ακόμη συνεργείο ελέγχου στο νησί, με αποτέλεσμα αυτοί οι κύριοι να συνεχίζουν τον πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα πόλεμο ανωνύμων και επωνύμων καταγγελιών, μεταφέροντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα, αλλά και άδικη για το πρόσωπο του δημάρχου. Επιπροσθέτως, με θράσος και δίχως ντροπή, απασχολούν συνεχώς πλήθος δημοσίων υπηρεσιών, φοβερίζοντας τους πολλές φορές πως αν δεν ενεργήσουν θα καταγγείλουν για παράβαση καθήκοντος. Οι ίδιοι γράφουν, οι ίδιοι στέλνουν σε αθηναϊκές εφημερίδες, οι ίδιοι αναδημοσιεύουν τα γραφόμενά τους στην ηλεκτρονική σελίδα του κ. Καραβία, ως ξένες δημοσιεύσεις, οι ίδιοι εκτυπώνουν την εφημερίδα και τη προσαρτούν στην καταγγελία τους ως τυχαίο δημοσίευμα. Με τιμή, ΝΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ       Όλα αυτά, θα μπορούσαν να αποτελούν σκηνές από σπονδυλωτή κωμωδία όμως τυχαίνει να συμβαίνουν την ίδια στιγμή που τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Ιθάκης συνεχώς μεγαλώνουν. Ένα από αυτά, το πρόβλημα των ανασκαφών στον Άγιο Αθανάσιο για το ανάκτορο του Οδυσσέα χρονίζει ενώ σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θα αποτελούσε προτεραιότητα ύψιστης σημασίας. Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν τις ανασκαφές στον Άγιο Αθανάσιο της Ιθάκης, έχουν εδώ και χρόνια δηλώσει ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό που έφεραν στο φως είναι  το ανάκτορο του Οδυσσέα. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα μεγάλης σημασίας πολιτιστικό γεγονός με παγκόσμιο ενδιαφέρον και τεράστια ευκαιρία τόσο για την Ιθάκη όσο και για την Ελλάδα. Παρόμοιες ανασκαφές γίνονται και από την ομάδα του αρχαιολόγου Βασιλάκη στον Πόρο Κεφαλονιάς οι οποίες έχουν φέρει στο φως σημαντικές ανακαλύψεις. Όμως όπου και αν βρίσκεται το ομηρικό ανάκτορο το ενδιαφέρον της πολιτείας παραμένει χαμηλό ενώ πρώην και νυν τοπικοί άρχοντες σκοτώνονται μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή που ο δήμαρχος Ιθάκης έφερνε στο νησί με προσωπικό του σκάφος, που βρισκόταν υπό το καθεστώς κατάσχεσης, καλλίγραμμες δεσποινίδες για τοπικά καλλιστεία οι ανασκαφές βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται αφύλακτες στο έλεος του Θεού. Χωρίς ασφάλεια, με ελλιπή χρηματοδότηση, χωρίς προβολή. Για κάτι που θα έκανε ολόκληρο τον κόσμο να ενδιαφερθεί και να επισκεφτεί την Ελλάδα μόνο και μόνο για να δει με τα μάτια του ένα μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Ο δήμαρχος Ιθάκης, με προσωπικά του έξοδα είπε ότι θα περιφράξει το χώρο, ξεκίνησε τις εργασίες, απαγόρευσε στους αρχαιολόγους να παραβρίσκονται αλλά σύντομα το έργο σταμάτησε αφού κάλυψε ένα απειροελάχιστο μέρος της περίφραξης. Ρωτήσαμε και για αυτό το θέμα τον κ. Αρσένη. Είναι άλλωστε πρόεδρος του Συλλόγου Φιλομήρων «Ευχήν Οδυσσεί». Αυτά που μας περιέγραψε πραγματικά είναι από τα άγραφα. Έκανε λόγο για πόλεμο, του κ. Βασιλάκη, που πραγματοποιεί επιτυχημένες εκσκαφές στον Πόρο Κεφαλονιάς εναντίον της ομάδας του Αγ. Αθανασίου. Είπε ότι παρότι θεωρεί σημαντική την ανακάλυψη του κ. Βασιλάκη και παρότι εκείνος δεν είναι αρχαιολόγος πιστεύει ότι εξαιτίας αυτών των ανασκαφών δεν χρηματοδοτείται ο αρχαιολογικός χώρος του Αγ. Αθανασίου. Απευθυνθήκαμε στον κύριο Βασιλάκη και τον ενημερώσαμε για τις κατηγορίες του Σπύρου Αρσένη. Εκείνος μας απάντησε τα εξής: «Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να ζητήσετε να δώσω μια απάντηση σε όσα προτίθεσθε να δημοσιεύσετε στην έρευνα σας για τον Άγιο Αθανάσιο Ιθάκης και «ένα σχόλιο για τους δυο αρχαιολογικούς χώρους» -εννοείτε προφανώς τον Άγιο Αθανάσιο Σταυρού Ιθάκης και τα Τζαννάτα Πόρου Κεφαλληνίας.
Στην πραγματικότητα μου ζητάτε να σχολιάσω και να απαντήσω στον κύριο Σπύρο Αρσένη.
Λυπάμαι ειλικρινά που θα σας απογοητεύσω, αλλα δε μου επιτρέπεται, λόγω αναρμοδιότητας, να δώσω απάντηση ούτε για όσα αναφέρει ο κύριος Αρσένης, αλλα και ούτε να «σχολιάσω» τους δυο αρχαιολογικούς χώρους.
Αντίθετα με μεγάλη χαρά θα θέσω στη διάθεση σας –όπως έχω ήδη κάνει- όλες τις αρχαιολογικές πληροφορίες για τις ανασκαφές μου στα Τζαννατα.
Με ιδιαίτερη Τιμή
Καθηγητής Δρ Αντώνης Βασιλάκης
Επίτιμος Διευθυντής Υπουργείου Πολιτισμού
Διευθυντής Ανασκαφής Τζαννάτων
» Ο Σπύρος Αρσένης κατήγγειλε επίσης την ΛΕ Εφορία Αρχαιοτήτων ότι μεροληπτεί υπέρ της Κεφαλονιάς ενώ δε δίστασε να αναφέρει πως όλα αυτά σαφώς δεν έχουν σχέση με τον πολιτισμό αλλά με… το τουριστικό συνάλλαγμα. Σε προηγούμενη καταγγελία του άλλωστε ανέφερε τα εξής: Αν δε σταματήσουν αυτή την παραπληροφόρηση και την εξαπάτηση της κοινής γνώμης, οδηγούν και αυτή την όποια ανακάλυψη στα Τζανάτα, στα αρχαιολογικά αζήτητα διότι βασίζεται πάνω στο ψεύδος χάριν της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής που έχει εκδηλωθεί ήδη από Ελληνοκυπριακή τουριστική εταιρεία με 600 εκ. Ευρώ. Ήδη η εταιρεία έχει διαφημίσει την επένδυσή της με συνέντευξη του υπεύθυνου στην εφημερίδα «Ημερήσιος» λέγοντας ότι: «Επενδύουμε στην περιοχή αυτή που βρέθηκε το Οδυσσειακό ανάκτορο και ο τάφος του Οδυσσέα» και αυτό ένα μήνα πριν γίνει η ανακοίνωση του κ. Βασιλάκη. Ο κ. Αρσένης προχώρησε ακόμη περισσότερο. Μιλώντας ανοιχτά για πόλεμο από την εφορία αρχαιοτήτων παρουσίασε ένα περιστατικό που για εκείνον είναι ενδεικτικό. Πριν μερικά χρόνια οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να ανακοινώσουν τα ευρήματα και να τα συνδέσουν με το ανάκτορο του Οδυσσέα. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ είχε μεταβεί στο χώρο της εκδήλωσης προκειμένου να μεταδώσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την σημαντική αυτή είδηση. Αυτό προκάλεσε την οργή του του προϊστάμενου της ΛΕ Εφορίας, Ανδρέα Σωτηρίου ο οποίος, πάντα σύμφωνα με τον κ. Αρσένη απαγόρευσε την βιντεοσκόπηση της ομιλίας. Ο κ. Αρσένης μας είπε ότι τότε αναγκάστηκαν να κοροϊδέψουν τον προϊστάμενο και να βγουν όλοι κρυφά έξω ώστε να μπορέσει να μιλήσει ο αρχαιολόγος στον σταθμό.
  Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση των αρχαιολόγων για τον Άγιο Αθανάσιο και εδώ την δραματική έκκληση για βοήθεια. image

Οι καθηγητές Προϊστορικής Αρχαιολογίας Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή

Επίλογος

Πριν 3 χρόνια, είχαμε επισκεφτεί την Ιθάκη, και είχαμε αναζητήσει την Οδύσσεια σε όλα τα τοπικά βιβλιοπωλεία. Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε πουθενά. Στη θέση των ομηρικών έργων βρίσκαμε τουριστικού ενδιαφέροντος βιβλία για αναγνώστες 4ης κατηγορίας, του τύπου «Οδυσσέας εναντίον Ηρακλή», «Οδυσσέας εναντίον εξωγήινων» κ.τ.λ. Τελικά το βρήκαμε στο τελευταίο κατάστημα που επισκεφτήκαμε, ένα βιβλιοπωλείο – προποτζίδικο. Εμείς «πάμε στοίχημα» ότι μόνο η τύχη θα μας γλιτώσει από μια μοίρα που δημιουργούμε μόνοι μας αδιαφορώντας για τα ιστορικά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού που βρίσκονται στη χώρα μας. Είτε αυτά βρίσκονται στην Ιθάκη είτε στην Κεφαλονιά. Εν τω μεταξύ, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι θα κοντράρονται, ως άλλοι μνηστήρες μιας Πηνελόπης που μοιάζει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο ανάξιά τους.     

Λ. Αθανασίου
Για τα Κεφαλονίτικα Νέα