Πέθανε ο θρυλικός κυβερνήτης του «Βέλος» Νίκος Παππάς

Ο θρυλικός κυβερνήτης του «Βέλος», Νίκος Παππάς, γνωστός για το ηρωικό κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού στην περίοδο της Δικτατορίας, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο σπίτι του. Ο ναύαρχος Παππάς νοσηλευόταν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΝΝΑ αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τις τελευταίες ημέρες είχε επιστρέψει στο σπίτι του επιλέγοντας να δώσει εκεί την τελευταία μάχη με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. 31feud1k

Ποιος ήταν ο Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς, γεννήθηκε το 1930 στην Κύμη της Εύβοιας και ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στο Κίνημα του Ναυτικού το οποίο εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1973 και αποτέλεσε τη σημαντικότερη αντίσταση κατά της χούντας ως τότε. Το Κίνημα οργανώθηκε με σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας και συμμετείχαν εκτός από αξιωματικούς του Πολεμικού ναυτικού και αξιωματικοί από την Αεροπορία και τον στρατό. Ο Νίκος Παππάς ήταν κυβερνήτης στο αντιτορπιλικό "Βέλος" και ενώ το κίνημα είχε ήδη προδοθεί, αποφάσισε να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στη χούντα, ανανεώνοντας την αντίσταση και δημιουργώντας αίσθηση στο εξωτερικό κάνοντας την ανταρσία του Βέλους, πρωτοσέλιδο από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία.
Ο Νίκος Παππάς έγραψε τη δική του σελίδα στην Ιστορία, διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υπουργός, τιμήθηκε από την επίσημη Πολιτεία, την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύμη αλλά και από τους απλούς πολίτες αυτής της χώρας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντά της. Από τη Μυτιλήνη μέχρι την Πάτρα και από την Κω μέχρι τα Γρεβενά.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα