Δούλευαν οι μισοί, πληρώνονταν όλοι στα προγράμματα ΚΟΧ του Δήμου Κεφαλονιάς και της «Κουνόπετρας»

jehonyhw Περίεργες συμφωνίες και παρατυπίες αναδεικνύονται ύστερα από καταγγελίες, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας () που έτρεξαν πριν από λίγους μήνες στην με εμπλεκόμενους τον Δήμο Κεφαλονιάς, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Κουνόπετρα». Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κατήγγειλαν επώνυμα στα Κεφαλονίτικα Νέα , ότι σχεδόν οι μισοί  από όσους απασχολήθηκαν δούλευαν ελάχιστα ή και καθόλου ενώ παράλληλα άγνωστες παραμένουν οι τελικές αμοιβές που πήραν. Αυτό το καθεστώς, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, δημιουργήθηκε μετά από ειδικές συμφωνίες που πρότειναν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, κυρίως σε κατοίκους του Ληξουρίου. Η συμφωνία ήταν ότι θα έπαιρναν στο χέρι ένα μέρος του ποσού και δεν θα δούλευαν καθόλου χωρίς να γνωρίζουμε τι απέγιναν τα υπόλοιπα χρήματα. Σε κάποιους πρότειναν να εγγραφούν στο πρόγραμμα, να μη δουλέψουν και να συμψηφίσουν με αυτό τον τρόπο προηγούμενες οφειλές που είχαν προς αυτούς, οι οποίες ήταν φυσικά άσχετες με το πρόγραμμα. Άλλοι απλώς δεν εμφανίζονταν ποτέ ενώ άλλοι εμφανίζονταν ελάχιστα κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Στο επικρατούσε ένας  άτυπος νόμος σιωπής όπου όλοι ήξεραν αλλά κανένας δεν μιλούσε. Οι καταγγελίες όμως είναι συγκεκριμένες: «ζητούσαν από κάποιους να μην δουλέψουν και να πληρωθούν με λιγότερα χρήματα».

Τι απαντάει ο πρόεδρος του συλλόγου «Κουνόπετρα»;

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαντζαβινάτων «Η Κουνόπετρα», Παναγή Ατσάρο, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα. Όπως μας είπε, το πρόγραμμα έτρεχε μεν υπό τη σκέπη του συλλόγου, όμως στις διαδικασίες πρόσληψης και ελέγχου η «Κουνόπετρα» δεν είχε κανένα λόγο. «Δεν ασχοληθήκαμε», μας είπε ο πρόεδρος, «ούτε εμείς, ούτε οι Εθελοντές Σαμαρείτες που έτρεξαν παρόμοιο πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον κ. Ατσάρο, αυτός που κανόνιζε ό,τι είχε να κάνει με τις προσλήψεις και τη διαχείριση των εργαζομένων ήταν ο και και ο υπεύθυνος του προγράμματος, .

Αλεξανδρόπουλος: Δεν μπορούσα να ελέγχω όλους τους εργαζόμενους

Μιλήσαμε με υπεύθυνο του προγράμματος, Ευάγγελο Αλεξανδρόπουλο, αναπληρωτή προϊστάμενο της ΤΥΔΠ του Δήμου Κεφαλονιάς, ο οποίος όταν του γνωστοποιήσαμε τις καταγγελίες στην ουσία έριξε την ευθύνη στους εργαζόμενους. Μας είπε ότι κάποιοι του ζητούσαν από μόνοι τους να εργαστούν επιλεκτικά σε κάποιες από τις δουλειές ενώ άλλοι αρνούνταν να δουλέψουν επειδή καθυστερούσαν οι πληρωμές του προγράμματος.  Όταν επιμείναμε και τον ρωτήσαμε αν αληθεύει το γεγονός ότι υπήρχαν εργαζόμενοι που δεν πατούσαν το πόδι τους στη δουλειά μας απάντησε ότι ήταν αδύνατο να ελέγξει αν, πού και πόσο εργάζονταν όλοι οι απασχολούμενοι. Αρνήθηκε ότι πληρώθηκαν λιγότερο ενώ απέδωσε τις καταγγελίες στον εκνευρισμό που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις των πληρωμών.

Ακόμα να πάρουν τον τελευταίο μισθό

Οι εργαζόμενοι μας κατήγγειλαν επίσης ότι δεν έχουν πληρωθεί τον τελευταίο μισθό που καθυστερεί από τον Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος του συλλόγου, , απάντησε ότι ο σύλλογος με τη σειρά του περιμένει το υπουργείο που παρότι έχουν κατ’ επανάληψη ενοχλήσει, και αφού καθυστέρησε 2 μήνες να τους απαντήσει, δεν έχει στείλει μέχρι σήμερα τα χρήματα.

Επίλογος

Τα προγράμματα ΚΟΧ αποτελούν από μόνα τους μια προβληματική κατάσταση αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν με μισθούς πείνας τους οποίους μάλιστα αγανακτούν μέχρι να πάρουν στα χέρια τους. Σε όλα αυτά όμως έρχονται να προστεθούν οι περίεργες συμφωνίες και η πελατειακού τύπου «αξιοποίηση» των προγραμμάτων από τους… υπευθύνους.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα