Με τον Βούτο τα έβαλε ο Αυγουστάτος – Παραμένουν άλυτα όμως τα προβλήματα στο νοσοκομείο

uru2spjm Με το δημοσιογράφο Σάκη Βούτο τα έβαλε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, , στη ραδιοφωνική εκπομπή του πρώτου στον Ionian Galaxy, χαρακτηρίζοντάς τον αναξιόπιστο και κατηγορώντας τον ότι γράφει και λέει πράγματα χωρίς διασταύρωση. Αφορμή ήταν οι συχνές αναφορές του δημοσιογράφου στα προβλήματα του Νοσοκομείου (κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις βλάβες στα μηχανήματα), αλλά και στον ισχυρισμό του δημοσιογράφου ότι  το Δ.Σ. του νοσοκομείου λειτουργεί παράτυπα ή και παράνομα λόγω της διαρκούς έλλειψης ενός μέλους που έφυγε για το εξωτερικό χωρίς να παραιτηθεί από το Δ.Σ. Ο κ. Αυγουστάτος, ανέφερε όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει η διοίκηση του νοσοκομείου για την αποκατάσταση των ζημιών σε μαστογράφο, αξονικό τομογράφο και ακτινολογικό ενώ αναφέρθηκε και στις παραλείψεις της προηγούμενης διοίκησης. Συγκεκριμένα είπε ότι όταν αγοράστηκε το τωρινό ακτινολογικό μηχάνημα είχε ζητήσει από την προηγούμενη διοίκηση να κρατήσει ως εφεδρεία το παλιό, κάτι που τελικά δεν έγινε. Είπε επίσης ότι πριν τρία χρόνια είχε ζητήσει την αλλαγή του αξονικού τομογράφου γιατί προέβλεψε το ότι θα δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον αλλά το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση. Τέλος, αιτιολόγησε τα συνεχή προβλήματα των μηχανημάτων στο γεγονός ότι δεν καλείται η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία να επισκευάσει τα μηχανήματα αλλά άλλες εταιρείες λόγω οικονομικών θεμάτων και αυτό επιδρά στη σωστή λειτουργία των μηχανημάτων. Για το θέμα του Δ.Σ. διέψευσε τον δημοσιογράφο και είπε ότι το Δ.Σ. λειτουργεί νόμιμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει σχετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου της 6ης Υ.Πε. μετά από ερώτημά του.

Προς τι η επίθεση;

Όλα αυτά ήταν χρήσιμα γιατί διαφώτισαν ορισμένα θέματα, τουλάχιστον ως προς τις κινήσεις που έχουν γίνει και τις αιτίες, αλλά δεν έδωσαν ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα ούτε δικαιολογούν την επίθεση στον δημοσιογράφο. Ο μαστογράφος παραμένει εκτός λειτουργίας για πολλούς μήνες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον αξονικό τομογράφο, ο οποίος επισκευάστηκε προσωρινά και μετά ξαναχάλασε και το ακτινολογικό παραμένει χαλασμένο. Σχετικά με το Δ.Σ. μάλιστα, οι καταγγελίες είχαν γίνει επώνυμα από το μέλος του Δ.Σ. Σπύρο Σακαλή και επιβεβαιώθηκαν εμμέσως πλην σαφώς και από τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτο. Άρα ο δημοσιογράφος καλά έκανε και φώναζε και οι πληροφορίες του ήταν διασταυρωμένες. Αυτά που απάντησε ο διοικητής ήταν χρήσιμα αλλά απλώς εξηγούσαν το πως έχουμε φτάσει σ’ αυτό το χάλι, δεν αναιρούσαν τίποτα.  Ίσως μόνο τη φράση του Σάκη Βούτου, ότι κάποιοι «κάθονται απλώς στις καρέκλες τους και παίρνουν το μισθό τους». Τώρα γιατί γινόμαστε εμείς αυτόκλητοι υπερασπιστές του δημοσιογράφου; Για έναν και μόνο λόγο, γιατί είναι από τους λίγους που έχει αναδείξει το τόσο σημαντικό πρόβλημα για την . Όχι ο μόνος, αλλά από τους λίγους.

Η ανακοίνωση του Δημήτρη Αυγουστάτου

Επειδή υπήρξαν δημοσιεύματα ότι είναι παράνομο το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ. Ν. Κεφαλληνίας σας ενημερώνω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομιμότητας στη λειτουργίας του και στη σύνθεσή του.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω υπήρξε και γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου της 6ης Υ.Πε μετά από ερώτημά μου.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε χωρίς λόγο και στη φαντασία κάποιων, εξυπηρετώντας πιθανόν προσωπικούς τους σκοπούς, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι τέτοια ζητήματα μόνο ζημιές είναι δυνατόν να προκαλέσουν στο Νοσοκομείο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΤΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν.ΚΕΦ/ΝΙΑΣ

Η πραγματικότητα

Η πραγματικότητα του νοσοκομείου είναι ότι η λειτουργία του κρέμεται σε μια κλωστή. Πέρα από τα προβλήματα στον εξοπλισμό, οι συχνές καθυστερήσεις στις πληρωμές των εφημεριών του γιατρών, τα προβλήματα με τις αποκλειστικές νοσοκόμες, το γεγονός ότι το γραφείο κίνησης κλείνει μετά το μεσημέρι και το νοσοκομείο δέχεται πλήθος ασθενών χωρίς ουσιαστικά κανένα έλεγχο, οι σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό και σε υλικά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που σύντομα θα σκάσει όσο και αν ο διοικητής προσπαθεί να κρατήσει τους δημοσιογράφους έξω απ’ τις συσκέψεις. Και να μην μιλήσουμε ξανά για την πτέρυγα Βεργωτή που χτίστηκε με μια σημαντική δωρεά και οι μόνοι ζωντανοί οργανισμοί που φιλοξενεί σήμερα είναι τα ακάρεα της σκόνης. Φταίει ο διοικητής; Ίσως, πολλοί τον κατηγορούν για αδράνεια και αδυναμία αντίδρασης και σωστής οργάνωσης. Με τα κονδύλια που παίρνει βέβαια, ακόμη και αν ήταν ο Σούπερμαν τα προβλήματα δεν θα λύνονταν, τουλάχιστον όλα. Το νοσοκομείο θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά μόνο αν το υπουργείο αλλάξει την εγκληματική πολιτική του στο κομμάτι της Υγείας. Οι όποιες ρεμούλες (μαγαλο-ρεμούλες) είχαν γίνει στο παρελθόν (και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα) στην , δεν δικαιολογούν τη στάση του υπουργείου που από τη μια προσπαθεί να μαζέψει τις ατελείωτες σπατάλες αλλά από την άλλη δημιουργεί μια νέα κατάρα που είναι η αδυναμία του συστήματος υγείας να ανταπεξέλθει στον προορισμό του. Ένα πράγμα θα πούμε μόνο. Αν το νοσοκομείο τηρούσε όλους τους κανόνες σχετικά με τον έλεγχο των ασθενών η μισή Κεφαλονιά (και βάλε) θα έμενε εκτός νοσοκομειακής περίθαλψης λόγω έλλειψης ασφάλισης. Οι μουρμούρες για τον Αυγουστάτο είναι αρκετές και ο ίδιος τις ενισχύει γιατί πολλές φορές κουκουλώνει τα προβλήματα αντί να τα αντιμετωπίζει. Όμως το μεγαλύτερο κομμάτι του παζλ παραμένει αλλού. Στο γεγονός ότι αυτή η οικονομική πολιτική δεν βγαίνει. Τουλάχιστον με όλους τους πολίτες ζωντανούς. Η κυβέρνηση, με το διαρκές άλλοθι των μνημονίων, αδυνατεί να βάλει στοιχειώδεις προτεραιότητες, αφήνοντας την στο έλεος  του Θεού, στον ηρωισμό ορισμένων γιατρών και στις όποιες αλχημείες μπορεί να κάνει το προσωπικό των νοσοκομείων, από τον διοικητή μέχρι την τελευταία καθαρίστρια. Την ίδια στιγμή που πρόθυμα και πειθήνια αποπληρώνει ένα χρέος που δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί και που προκλήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από χρηματοπιστωτικές φούσκες και offshore καρχαρίες. Θέλοντας να βγάλει προς τα έξω ένα δήθεν κούτελο καθαρό, το φτιασιδώνει ύποπτα και ένοχα με φτηνιάρικο κινέζικο και ευρωπαϊκό μέικ απ, ενώ από κάτω το πρόσωπο χάνει το αίμα του.  

 
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα