Δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου για την Επτανησιακή Διατροφή (25-29.6.2013)

rjolwlsi Την Τρίτη 25 Ιουνίου ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου για την Επτανησιακή , που διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στο , στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 29 Ιουνίου. Υπενθυμίζουμε ότι το πενθήμερο Σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε τοπικούς εστιάτορες και γενικότερα επαγγελματίες του χώρου της εστίασης. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου προβλέπεται η δημιουργία Σήματος Παραδοσιακής Κουζίνας, το οποίο θα αποδίδεται σε τοπικούς εστιάτορες που, αφού έχουν παρακολου­θήσει τα σχετικά σεμινάρια, θα ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας τοπι­κά προϊόντα. Το Σεμινάριο θα επαναληφθεί στη Ζάκυνθο και στη Λευκάδα, από την 1η έως τις 6 Ιουλίου. Στους εκπαιδευόμενους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρα­κολούθησης επικυρωμένη από το Τμήμα Τεχνολογί­ας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής μπορεί να γίνεται στη Γραμματεία του Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων (9:00-14:00) και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: spytro@gmail.com Η αίτηση συμμετοχής είναι αναρτημένη στον κεντρικό ιστότοπο του Ιδρύματος, από όπου και μπορείτε να την κατεβάσετε: www.teiion.gr/images/stories/diafora/aitisi_simmetoxis_sto_seminario.doc Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ανδρέας Βιτωράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής
(e-mail: a.vitoratos@yahoo.com) Πληροφορίες: Γραμματεία Τμήματος, τηλ: 26710-27101 Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Κεφαλονιά, 25 – 29 Ιουνίου 2013 Αμφιθέατρο Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, Αργοστόλι ΤΡΙΤΗ 25 Ιουνίου 2013 09:00-10:00 Ο αγροτουρισμός ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης – Οι παραδοσιακές συνταγές ως αναπόσπαστο στοιχείο του αγροτουρισμού [Α΄] (Φώτης Τσόπελας) 10:00-11:00 Ο αγροτουρισμός ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης – Οι παραδοσιακές συνταγές ως αναπόσπαστο στοιχείο του αγροτουρισμού [Β΄] (Φώτης Τσόπελας) 11:15-12:15 Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στις επιχειρήσεις εστίασης [Α΄] (Φώτης Τσόπελας) 12:30-13:30 Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στις επιχειρήσεις εστίασης [Β΄] (Φώτης Τσόπελας) 13:30-14:30 Χρήση του Διαδικτύου ως μέσο πληροφόρησης για τις εξελίξεις στο χώρο εστίασης και διατροφής, αλλά και ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προβολή και προώθηση των υπηρεσιών εστίασης – Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών [Α΄] (Αγησίλαος Κονιδάρης) 14:30-15:30 Χρήση του Διαδικτύου ως μέσο πληροφόρησης για τις εξελίξεις στο χώρο εστίασης και διατροφής, αλλά και ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προβολή και προώθηση των υπηρεσιών εστίασης – Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών [Β΄] (Αγησίλαος Κονιδάρης) ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Ιουνίου 2013 09:00-10:00 Οργάνωση και Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων εστίασης [Α΄] (Παρασκευή Μπουφούνου) 10:00-11:00 Οργάνωση και Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων εστίασης [Β΄] (Παρασκευή Μπουφούνου) 11:15-12:15 Επιχειρηματικότητα και καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και νησιωτική κουλτούρα [Α΄] (Παρασκευή Μπουφούνου) 12:30-13:30 Επιχειρηματικότητα και καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και νησιωτική κουλτούρα [Β΄] (Παρασκευή Μπουφούνου) 13:30-14:30 Η σημασία του σήματος «Τοπικής Παραδοσιακής Κουζίνας» σαν στοιχείο πιστοποίησης στην προβολή των υπηρεσιών των χώρων εστίασης [Α΄] (Γεράσιμος Δαναλάτος) 14:30-15:30 Η σημασία του σήματος «Τοπικής Παραδοσιακής Κουζίνας» σαν στοιχείο πιστοποίησης στην προβολή των υπηρεσιών των χώρων εστίασης [Β΄] (Γεράσιμος Δαναλάτος) ΠΕΜΠΤΗ 27 Ιουνίου 2013 09:00-10:00 Η αγροτική παράδοση στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Α΄] (Ανδρέας Παντελειός) 10:00-11:00 Η αγροτική παράδοση στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Β΄] (Ανδρέας Παντελειός) 11:15-12:15 Ο ρόλος των χώρων εστίασης στην τοπική ανάπτυξη και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος (Ανδρέας Παντελειός) 12:30-13:30 Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ενέργειες Αύξησης Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα της παραδοσιακής διατροφής [Α΄] (Γεωργία Λιοσάτου) 13:30-14:30 Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ενέργειες Αύξησης Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα της παραδοσιακής διατροφής [Β΄] (Γεωργία Λιοσάτου) 14:30-15:30 Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Α΄] (Χριστιάνα Αναλυτή) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 Ιουνίου 2013 09:00-10:00 Θρεπτική αξία της παραδοσιακής διατροφής σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος) 10:00-11:00 Γαστρονομική σημασία και ποιότητα των παραδοσιακών συνταγών σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα [Α΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος) 11:15-12:15 Γαστρονομική σημασία και ποιότητα των παραδοσιακών συνταγών σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα [Β΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος) 12:30-13:30 Τοπικό και Περιφερειακό προϊόν – Διατροφικά πρότυπα και διατροφικός πολιτισμός – Τα καλάθια των προϊόντων των Ιονίων Νήσων [Α΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος) 13:30-14:30 Τοπικό και Περιφερειακό προϊόν – Διατροφικά πρότυπα και διατροφικός πολιτισμός – Τα καλάθια των προϊόντων των Ιονίων Νήσων [Β΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος) 14:30-15:30 Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Β΄] (Χριστιάνα Αναλυτή) ΣΑΒΒΑΤΟ 29 Ιουνίου 2013 09:00-10:00 Πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα – Διατροφική ασφάλεια, Ποιότητα και Υγεία [Α΄] (Άννα Καλούσιου) 10:00-11:00 Πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα – Διατροφική ασφάλεια, Ποιότητα και Υγεία [Β΄] (Άννα Καλούσιου) 11:15-12:15 Οι σύγχρονες μέθοδοι μαγειρικής στην παρασκευή των παραδοσιακών συνταγών – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (Ανδρέας Παντελειός) 12:30-13:30 Μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση των προϊόντων της παραδοσιακής διατροφής [Α΄] (Γεωργία Λιοσάτου) 13:30-14:30 Μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση των προϊόντων της παραδοσιακής διατροφής [Β΄] (Γεωργία Λιοσάτου) 14:30-15:30 Διενέργεια συζητήσεων, κατάθεση προβληματισμών, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων. Παράδοση βεβαιώσεων παρακολούθησης και κλείσιμο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου (Ιωάννης Σαμαράς)