Βραζιλία: Αποσύρθηκε τροπολογία που ευνοούσε την διαφθορά – νέες διαδηλώσεις

5yd3jhha   Κάτω από την πίεση των διαδηλώσεων, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το βραζιλιανικό Κογκρέσο απέρριψε τροποποίηση που θα περιόριζε το δικαίωμα των εισαγγελέων να ερευνούν πολιτικούς, γνωστή ως PEC37.
Ο νόμος, ο οποίος θα καταργούσε το σώμα δίωξης εγκλήματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που συγκροτείται από ανεξάρτητους εισαγγελείς, θεωρήθηκε πως ευνοεί τη συγκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς.
Η πρόταση PEC37, η απόρριψη της οποίας αποτέλεσε ένα από τα λίγα συγκεκριμένα αιτήματα των μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών, απορρίφθηκε με 430 ψήφους κατά, μόλις εννέα υπέρ και δύο αποχές
Παράλληλα, πρόταση για δημοψήφισμα κατέθεσε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία ωστόσο συναντά σκεπτικισμό και αντιδράσεις από πολιτικούς και νομικούς.
Την ίδια στιγμή, σε απεργία καλούν για τις 11 Ιουλίου τα κυριότερα συνδικάτα της χώρας, προβαίνοντας έτσι σε μια πρώτη κίνηση συμμετοχής στο κύμα διαδηλώσεων.
Στο μεταξύ, νέες μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται για σήμερα Τετάρτη, με επίκεντρο το Μπέλο Οριζόνε όπου διεξάγεται αγώνας στο πλαίσιο του Confederations Cup. Το κύπελλο, όπως και το επόμενο Μουντιάλ, έχει στοιχίσει αρκετά στα κρατικά ταμεία και για αυτό οι διαδηλώσεις συνοδεύουν αρκετούς αγώνες του στη .