Οι Πόντιοι Πιλάτοι, οι καλοστεκούμενες κυρίες κι ένας γολγοθάς που περιμένει δικαίωση

vn5430rv Δεδομένης της συγκέντρωσης άνω των 100 ατόμων στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα του Καφενείου της Καμπάνας προτάχθηκε και μονοπώλησε τη συνεδρίαση, καθώς ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης ως αργά το βράδυ. twep5vpp 
Παρών ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Κουρής ο οποίος επεσήμανε την έμφαση που πρέπει να δίνει η τοπική αυτοδιοίκηση στην κοινωνική πολιτική και ανέφερε ότι η Περιφέρεια δεσμεύεται για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο, ώστε να ενισχύει ετησίως τη λειτουργία του Καφενείου με το ποσό των 30.000 ευρώ, αρκεί να ξεκαθαριστούν πρώτα τα υπάρχοντα χρέη και να αποκατασταθεί η θεσμική του λειτουργία. Μήνυμα απέστειλε και η βουλευτής κ.Θεοπεφτάτου, η οποία πρόκρινε την ανάγκη εγγραφής του ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας, ούτως ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα για μελλοντική χρηματοδότηση από προγράμματα που θα ανοίξουν σύντομα.
Η δημοτική αρχή παρουσιάστηκε απροετοίμαστη (ή ήθελε να παρουσιαστεί ως τέτοια), καθώς κανείς δε φάνηκε να έχει εμπεριστατωμένη γνώση για το ακριβές χρέος και το πώς αυτό γιγαντώθηκε. Όταν κλήθηκε η κ.Γαρμπή, Πρόεδρος του ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ, να μιλήσει για την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού, διαμαρτυρήθηκε έντονα καθώς τόνισε ότι αυτά τα στοιχεία τα έχει παράσχει κατ’ επανάληψη στον Δήμο. ymfoursf
Κατά τη συζήτηση, όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν επί της αρχής υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του Καφενείου, αναγνωρίζοντας το κοινωνικό του έργο. Ωστόσο, τόσο κάποιες εκφράσεις οίκτου που ακούστηκαν όσο και απόψεις περί «αποτυχημένης επιχείρησης», κατέδειξαν ότι αρκετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις γύρω από τις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά πασχόντων και άλλων ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.  Με άλλα λόγια, είναι αμφίβολο κατά πόσο έχει καταστεί απόλυτα σαφές στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ και κάθε παρόμοια δομή ΔΕΝ είναι, δεν πρέπει και δεν μπορούν να είναι επιχειρήσεις, και ότι είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται τη διαρκή βοήθεια του κράτους, είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο για να σταθούν.
Πολίτες και φορείς που τοποθετήθηκαν, επικέντρωσαν κυρίως στο ερώτημα του αν υπάρχει τελικά πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και υπογράμμισαν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν τέτοιες δομές.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση συχνά εκφυλιζόταν σε αντεγκλήσεις αδιάφορες για το κοινό που παρακολουθούσε, οι οποίες εστίαζαν στην απόδοση ευθυνών μεταξύ νυν δημοτικής αρχής και προκατόχων της, καθώς και προς τέως μέλη του Δ.Σ. αλλά και τη νυν Πρόεδρο κ.Γαρμπή. Κατά την προσφιλή του συνήθεια, πρωταγωνιστής της έντασης ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.Ανουσάκης, ο οποίος με υψηλά «βολτ» εγκαλούσε όποιον έλεγε πράγματα που δεν του άρεσαν. pe5rbqm4
Στις φαιδρές, αλλά στην πραγματικότητα τραγικές στιγμές της συνεδρίασης, ήταν η στιγμή όπου ο κος Ανουσάκης ρώτησε την κ.Γαρμπή αν θέλει διάλογο ή «κάτι άλλο» και ο κ.Καμπίτσης την αποκάλεσε «καλοστεκούμενη κυρία», ξεσηκώνοντας και οι δύο θύελλα διαμαρτυριών. Οι σεξιστικές αυτές εκφράσεις, είτε ηθελημένες είτε όχι, καταδεικνύουν ότι το επίπεδο του διαλόγου στο δημοτικό συμβούλιο ορισμένες φορές ξεφεύγει από κάθε μέτρο. Επίσης, κατά τη γνώμη του κ.Ανουσάκη, η («καμιά πενηνταριά άτομα» κατά τα δικά του μαθηματικά) η οποία αυτές τις μέρες διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για την αποτροπή του κλεισίματος του καφενείου, είναι «βαλτή» από το ΚΚΕ, έκφραση η οποία προσέβαλλε το σύνολο των παριστάμενων, γονιών, συγγενών, επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ευαισθητοποιημένων πολιτών, καθώς αγνοεί θεαματικά το γεγονός ότι οι πολίτες μπορούν και πρέπει να έχουν άποψη για τα όσα τους αφορούν και δύνανται να οργανώνονται μεταξύ τους σε κινήματα, ώστε να τα διεκδικήσουν. Προφανώς ο κ.Ανουσάκης αγνοεί ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι με άποψη και κρίση εκτός οποιουδήποτε κομματικού μαντριού και δίχως να είναι φερέφωνα κανενός. Ωστόσο πολύ πάνω και πέρα από αυτές τις μικρότητες, άρθηκε ο συγκλονιστικός λόγος της κυρίας Κατερίνας Κόμη, ωφελούμενης από τον ΚΟΙΣΠΕ, η οποία με πολύ σαφή και αξιοπρεπή τρόπο αναφέρθηκε στην προσωπική της μάχη με την ψυχική ασθένεια, και το πώς βοηθήθηκε να επανενταχτεί στην κοινότητα μέσω του Καφενείου της Καμπάνας, ραγίζοντας καρδιές με την αφοπλιστική ειλικρίνεια και την πηγαία αγωνία της. Η κ.Κόμη εξήγησε ότι αυτό που για τους περισσότερους είναι απλό να γίνει, απαιτεί δεκαπλάσια προσπάθεια από εκείνη. Πρόκειται για ένα γολγοθά που είναι περήφανη που τον ανεβαίνει, και μαζί της οι οικείοι της και οι επαγγελματίες που την βοηθούν. Ήταν η μόνη στιγμή που όλοι οι παριστάμενοι, τόσο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όσο και οι πολίτες, σιώπησαν ευλαβικά μπροστά στο μεγαλείο ψυχής ενός ανθρώπου που ξεπέρασε τον εαυτό του μιλώντας δημόσια με θάρρος, για να αρθρώσει το αγωνιώδες ερώτημα: «Μπορεί κάποιος να μου πει αν μπορώ να συνεχίσω να ανεβαίνω το βουνό ή πρέπει να κυλήσω πάλι στους πρόποδες;»
Αναφορικά με το τι αποφασίστηκε, ο Δήμαρχος αρκέστηκε στο να προτρέπει την κ.Γαρμπή να μην παραιτηθεί και να κάνει υπομονή ώσπου το ελεγκτικό συνέδριο να εγκρίνει τα 100.000 ευρώ που διέθεσε ο Δήμος, καθώς όπως είπε ο ίδιος κανείς άλλος δε θα δεχτεί να εμπλακεί στον ΚΟΙΣΠΕ μια που διατρέχει τον κίνδυνο να διωχθεί ποινικά! Το αίτημα του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΙΣΠΕ να οριστεί άμεσα εκπρόσωπος του Δήμου σε αυτό (ο οποίος δεν υπάρχει από τις 11/1/2012 οπότε παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου ο δημοτικός σύμβουλος κ.Βανδώρος) έγινε χλιαρά δεκτό, καθώς κανείς δεν φάνηκε πραγματικά πρόθυμος να αναλάβει την καυτή πατάτα που λέγεται ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ. Τελικά, εν μέσω σφοδρών αντιρρήσεων του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και ορισμένων μελών της πλειοψηφίας, συμφωνήθηκε να αναλάβει πρόεδρος μέσω του ΟΚΑΠ εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, και ο κ.Κεκάτος δήλωσε ότι αν δεν υπάρχει πρόβλημα μπορεί να αναλάβει ο ίδιος. Συμφωνήθηκε δε η υπογραφή δύο προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου, με τον ΚΟΙΣΠΕ και με την Περιφέρεια.
Συνεπώς αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα. Ωστόσο, η Πρωτοβουλία για τη Στήριξη της Καμπάνας θα συνεχίσει κανονικά τις προγραμματισμένες καθημερινές εκδηλώσεις της ως την Πέμπτη 6 Ιούνη, επιφυλασσόμενη για κλιμάκωση του αγώνα.

Α.Μ.
για τα Κεφαλονίτικα Νέα

  Δείτε απόσπασμα της συνεδρίασης σε video από την Αριστέα Χαριτάτου.