Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος: «Κεφαλονιά 1944 – Κεφαλονιά 2013»

pubuy5mx
Κεφαλονιά 1944. Πείνα, τρόμος και γιορτή! Κουμάντο κάνουν Γερμανοί φασίστες, εγκληματίες πολέμου. Εκτελεστές στο νησί μιας ολόκληρης, αιχμάλωτης σ’ αυτούς και άοπλης πια, Ιταλικής μεραρχίας. Κοντά τους ο υπόκοσμος. Μαυραγορίτες, ρουφιάνοι, πλιατσικολόγοι με όπλα γερμανικά ρημάζουν τα νοικοκυριά, τρομοκρατούν τον κόσμο, καταδίνουν.
Το προειδοποιεί. Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης τιμωρεί. Οι κατακτητές απαντούν με συλλήψεις, βασανιστήρια, κρεμάλες. Ο λαός αμύνεται. Συσπειρώνεται στις αντιστασιακές οργανώσεις του και ενισχύει τα ένοπλα τμήματά τους. Ο ΕΛΑΣ είναι μία πραγματικότητα.
Οι ειδήσεις για γενικευμένη υποχώρηση των χιτλερικών στο ανατολικό μέτωπο, αναθαρρεύουν τις ελπίδες για λευτεριά. Οργανώνεται ολονύκτιος γιορταστικός χορός στο χωριό  Δαμουλιανάτα. Πρωτοστατεί η ΕΠΟΝ. Σκοποί στους γύρω λόφους. Σιγά, σιγά, οικοδομείται η Νέα Ελλάδα.
Η νεολαία επιδίδεται σε έργα πολιτισμού. Καθαρίζει πηγάδια, δρόμους, σπέρνει κάθε σπιθαμή ελεύθερης γης. Σχεδιάζουν πλατείες, διαβάζουν, συζητούν μεγαλόφωνα. Νέες ιδέες. Σκέφτονται το θέατρο. Παιδάκι, τους είδα να μελετούν Πιραντέλο. Θυμάμαι το έργο: “Να ντύσουμε τους γυμνούς”. Τα γεγονότα τρέχουν και δεν προφταίνουν να το ανεβάσουν.
Συγκροτείται λαϊκή αυτοδιοίκηση, λαϊκή πολιτοφυλακή και λαϊκό δικαστήριο. Τυχαίνω ακούσιος ωτακουστής οδικού χάρτη δικαιοσύνης. “Αν στους διαδίκους το δίκιο είναι φανερά του  εαμίτη, δικαιώστε τον. Αν είναι φανερά του αντίδικου, κάνετε το ίδιο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, δώσετε δίκιο στον αντίδικο. Έτσι θα σας αγαπήσει και θα σας εμπιστευτεί ο λαός”. Λόγια επάρχου σε κάποιους που συγκροτούσαν ή επρόκειτο να συγκροτήσουν λαϊκό δικαστήριο.
Δίπλα στο σιδερόφρακτο φασίστα και φονιά ο λαός μας έκτιζε κράτος λαογέννητο, σεβαστό, αποτελεσματικό και λαοφίλητο. Μετά ήρθαν τα τανκς του Τσόρτσιλ στην Αθήνα και στη Κεφαλονιά οι κρατικές και παρακρατικές συμμορίες. Σήμερα φορούν γραβάτες και συνεχίζουν το έργο τους…
, συνταξιούχος του ΤΣΑΥ.

Πηγή: damoulianata.blogspot.com