Σαν σήμερα στην Κεφαλονιά: 29 Ιουλίου

2008: Φήμες για σεισμό διασκεδάζουν και φοβίζουν

pllg35hc Τον Αύγουστο του 2007,  ο καθηγητής Γεωφυσικής Ευάγγελος Λάγιος δημοσιεύει μελέτη για ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στην , μεγέθους 7.2R τον οποίο προσδιορίζει για τις 29 Ιουλίου του 2008 (με απόκλιση 30 ημερών). Τον Ιούνιο του 2008, ο στον ΑΝΤ1 αναφέρεται στη μελέτη και το τι επακολουθεί είναι άνευ προηγουμένου. Μέρα με τη μέρα, από τη μία η ευκολία με την οποία μεταδόθηκε η είδηση από τον ΑΝΤ1 από την άλλη οι εξωφρενικές φήμες που τη συνόδευσαν μπορεί να διασκέδασαν τους Κεφαλονίτες όμως φόβισαν παράλληλα ορισμένους τουρίστες με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί κύμα ακυρώσεων. Ορισμένες από τις πιο απίστευτες λεπτομέρειες της παραφιλολογίας που αναπτύχθηκε ήταν οι εξής: – Μία πετρελαιοκηλίδα που αναδύθηκε στην Κεφαλονιά ήταν σαφές δείγμα ότι η γη άνοιξε στα έγκατά της άρα… σεισμός. – Τα ψάρια μπορεί να μην βγήκαν στη στεριά αλλά έφυγαν κακήν κακώς επειδή προέβλεψαν κι αυτά τον… σεισμό. – Χιλιάδες νεκροσακούλες παρελήφθησαν από το νοσοκομείο Αργοστολίου για να χωρέσουν μέσα τους χιλιάδες νεκρούς που θα άφηνε ο σεισμός. – Τα πουλιά δεν πέθαναν τραγουδώντας αλλά έχασαν την λαλιά τους από τον Μάιο μέχρι και την ημέρα της κρίσης που τελικά δεν είδαμε. Τελικά, στις 29 Ιουλίου του 2008 δεν έγινε κανένας σεισμός. Έγινε βέβαια στις 30 του ίδιου μήνα αλλά ήταν μεγέθους 5 ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς. Αυτό έφτανε για κάποιους που πίστεψαν ότι ο καθηγητής και ο Νίκος Ευαγγελάτος έπεσαν μέσα…

1893 Πεθαίνει ο

5j3oa044 Στις 29 Ιουλίου του 1893 πεθαίνει ο Αργοστολιώτης Γεράσιμος Κόκκινος, αγωνιστής του ’21, βουλευτής Σάμου και στρατιωτικός (το 1877 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Συνταγματάρχη). Τιμήθηκε με το Αριστείο του Αγώνος, και με το το αργυρό και το χρυσό παράσημο του Σωτήρα.

1958: Γεννιέται ο

ttpmt3cp Ο Σταύρος Καβαλιεράτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά στις 29 Ιουλίου 1958. Ξεκίνησε μουσική από μικρή ηλικία στην Φιλαρμονική «Σχολή Κεφαλληνίας». Σπούδασε «Τεχνολόγος – Πολιτικός Μηχανικός» στα ΤΕΙ Πειραιά και μουσική στο «Ελληνικό Ωδείο» και στο «Ορφείο Ωδείο». Είναι κάτοχος των εξής τίτλων σπουδών: Πτυχίο Ωδικής, Πτυχίο Αρμονίας, Πτυχίο Ενοργάνωσης – Ενορχήστρωσης, Πτυχίο Αντίστιξης, Πτυχίο Φυγής, Πτυχίο Τρομπέτας, Δίπλωμα Τρομπέτας, Δίπλωμα Κ. Μπάσου, Yamaha Fundamentals Grades και Yamaha Electone Grade 5.
Είναι κορυφαίος τρομπετίστας στην «Φιλαρμονική του Δήμου Αιγάλεω», κορυφαίος Κοντραμπασίστας στην Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής και μπασίστας στην Λαική Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τις μουσικές εκδόσεις «Φ. ΝΑΚΑΣ». Το βιβλίο του «Η θεωρία της μουσικής» (σημειογραφία και εφαρμοσμένη αρμονία) έχει διδαχθεί επί σειρά ετών στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στα Ωδεία «Αιγίας» και «Πολυρυθμία» και έχει τον τίτλο του καθηγητή ανώτερων θεωρητικών .
Σαν ενορχηστρωτής έχει δραστηριοποιηθεί τόσο στην δισκογραφία όσο και σε ζωντανές παραστάσεις.

1900: Ο εκδίδει την εφημερίδα «Ανάστασις»

Ο Μαρίνος Αντύπας επανεκδίδει στην Κεφαλονιά την εφημερίδα «Ανάστασις». Ο Μαρίνος Αντύπας εκδίδει στην Κεφαλονιά την εφημερίδα «Ανάστασις». Η εφημερίδα κυκλοφορεί κάθε Σάββατο και την γράφει μόνος του ο Αντύπας, με τη βοήθεια, κάποιες φορές, φίλων και συνεργατών του.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα