Ηφαίστειο λάσπης το νησί που αναδύθηκε από τη θάλασσα στο Πακιστάν

1h1in20f Ηφαίστειο φαίνεται πως είναι το μικρό νησί που αναδύθηκε από τη θάλασσα μετά τον σεισμό των 7,7 ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στο .
Το μικρό βουνό που αναδύθηκε περίπου 350 μέτρα από την ακτή, έχει ύψος 6 με 12 μέτρα και μήκος 30 μέτρα. Σύμφωνα με τον γεωλόγο Μπομπ Γέατς, ειδικό για τους σεισμούς στο Πακιστάν, το συγκεκριμένο βουνό μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα υποθαλάσσιας κατολίσθησης, είτε ένα ηφαίστειο λάσπης.
Επικρατέστερη εκδοχή φαίνεται αυτή του ηφαιστείου λάσπης, καθώς εμφανίστηκε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το επίκεντρο του σεισμού.
Τα ηφαίστεια λάσπης εκτοξεύουν λάσπη αντί για λάβα και εμφανίζονται όταν ιζήματα όπως λάσπη και άργιλος δέχονται πίεση από θερμά αέρια στο υπέδαφος. Ο λόγος που σχηματίζονται είναι ότι κατά τη διάρκεια των σεισμών, ανακινείται η λάσπη και το νερό που βρίσκονται παγιδευμένα κάτω από τα ιζήματα του πυθμένα.
Στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί ξανά παρόμοια ηφαίστεια λάσπης στη θάλασσα, το πιο γνωστό από τα οποία είναι η «Λούσι» που εμφανίστηκε το 2006 στην Ιάβα της Ινδονησίας και με την έκρηξή του είχε καλύψει με λάσπη ολόκληρα χωριά.
Ωστόσο το νησί δεν πρόκειται να έχει μακροημέρευση:
«Το αποκαλούμενο ‘’νησί’’ δεν αποτελεί μια δομή αλλά ένα σώμα λάσπης που θα καταρρεύσει από τα κύματα και θα διαλυθεί με τον καιρό», τόνισε ο σεισμολόγος Γκάρι Γκίπσον στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Ποντίκι»