Τουρισμός (στην Κεφαλονιά και αλλού): Αριθμοί σε ευημερία, επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε απελπισία

Ένα ακόμη δείγμα της εικονικής πραγματικότητας που στήνει η κυβέρνηση σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει κάθε τόσο έχει να κάνει με την φετινή αύξηση που παρουσίασε ο τουρισμός σε κάποιους δείκτες του.
Πράγματι, η αύξηση σε αφίξεις επισκεπτών και τζίρο είναι αρκετά μεγάλη (10,8% το πρώτο οκτάμηνο του 2013 στις αφίξεις και 17,8% το πρώτο εξάμηνο στον τζίρο) και σε αυτό συνετέλεσαν τόσο η κατάσταση στην Αίγυπτο και την Τουρκία όσο και η μείωση των τιμών στην Ελλάδα (δεν αναφερόμαστε βέβαια στην ανεκδιήγητη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μέσα στον Αύγουστο η οποία οδήγησε σε μείωση των τιμών του τομέα μόνο κατά 1,3%)
Ένα δεύτερο στοιχείο που, σύμφωνα με την κυβέρνηση καταδεικνύει το success story της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.
Όντως, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 5,3% σε σχέση με πέρσι. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση αυτή δεν απορρόφησε τις απώλειες που είχαμε το 2012 ούτε στο ελάχιστο αφού η μείωση από το 2011 στο 2012 είχε φτάσει το 20,8% ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών των 80εκ. ευρώ περίπου ήταν ο δεύτερος μικρότερος της τελευταίας εξαετίας μετά το καταστροφικό 2012.

xhr21gbi
Επίσης, μεγάλη σημασία έχει το πως κατανέμεται αυτός ο κύκλος εργασιών αλλά και το ποιος καρπώνεται τελικά τα όποια κέρδη.

Οι εργαζόμενοι

Οι πρώτοι οι οποίοι βιώνουν στο πετσί τους τη δήθεν ευημερία των αριθμών είναι οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι εργαζόμενοι δουλεύουν όλο και περισσότερο «μαύρα». Έτσι το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση τα τελευταία χρόνια, η οποία συνεχίστηκε και το 2013.
Για το 2010 οι «μαύροι» εργαζόμενοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ασφάλιση και με μισθούς που ρυθμίζονταν ανάλογα με την όρεξη του εργοδότη, ανέρχονταν στο ποσοστό του 25%, το 2011 το ποσοστό ανέβηκε στο 30%, το 2012 στο 38,2% ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 η αδήλωτη εργασία έφτασε στο 38,4%. Χρειάστηκε μάλιστα να φτάσουμε στο τέλος Αυγούστου ώστε η κυβέρνηση να φιλοτιμηθεί να ελέγξει με αυστηρότερους όρους τους εργοδότες ενώ σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, δεν θα μπορέσουν φέτος να πάρουν το επίδομα ανεργίας τους χειμερινούς μήνες. Φυσικά, κανείς δεν αναμένει να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα ούτε από το κυνήγι της εισφοροδιαφυγής αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι εργοδότες αν εξαναγκάζονταν σε επιστροφή στη νομιμότητα θα επέλυαν μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους ακόμη. Είναι κοινό μυστικό ότι οι εργοδότες, ειδικά στον τομέα της εστίασης αλλά και στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις βλέπουν τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια να μειώνονται δραματικά ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι συντηρούν ζημιογόνες επιχειρήσεις ελπίζοντας σε μία αλλαγή της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με όρους και συνθήκες δουλείας και δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που εκμεταλλεύονται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην αγορά εργασίας και πίνουν το αίμα των εργαζομένων. ‘Ομως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι ανείσπρακτες οφειλές στον ΟΑΕΕ, το κύριο ασφαλιστικό ταμείο των εργοδοτών δηλαδή, έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 δισ.
Με λίγα λόγια, ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη μείωση του ποσοστού κέρδους, την απίστευτη φορο-επιδρομή που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλά και την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο κομμάτι των πελατών τους, ελλήνων και ξένων, αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τόσο τις δικές τους όσο και των εργαζόμενων.

Οι μικροεπιχειρήσεις

Μεγάλη σημασία έχει επίσης το πως διανέμεται ο τουριστικός τζίρος. Τα τελευταία χρόνια σε πολλές τουριστικές περιοχές της Ελλάδας (και η Κεφαλονιά είναι μία από αυτές) έχει αλλάξει ριζικά η ποιοτική σύνθεση των επισκεπτών. Από τη μία έχουμε αύξηση των τουριστών «με βραχιολάκι», οι οποίοι καταφθάνουν κατά χιλιάδες με low cost αεροπορικές εταιρείες και κατακλύζουν, ως επί το πλείστον, τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Εκεί παραμένουν συνήθως μαντρωμένοι και απολαμβάνουν τις πολύ χαμηλές τιμές σε όλες τις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας χωρίς να αφήνουν ούτε ευρώ στην υπόλοιπη τοπική οικονομία. Από την άλλη έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι παραδοσιακοί «καλοί πελάτες» των μικροϊδιοκτητών (στην Κεφαλονιά έχουν μειωθεί τόσο οι ιταλικές και ελληνικές οικογένειες, όσο και οι τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου) και σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν, το αποτέλεσμα είναι να οδηγούνται οι μικρές επιχειρήσεις σε μαρασμό και κλείσιμο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μικρών τουριστικών επιχειρήσεων που γνωρίζουμε ότι δούλεψαν φέτος μόνο τις 15-20 μέρες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου. 20 μέρες όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τα «σπασμένα» μίας ολόκληρης σεζόν. Πολλοί από αυτούς μάλιστα (αναφερόμαστε πάντα στην Κεφαλονιά) βλέποντας τα έσοδά τους από τον τουρισμό να εξαφανίζονται, προσπαθούν ήδη να νοικιάσουν τα δωμάτια ή τα διαμερίσματά τους ολοχρονικά, σε φοιτητές ή δασκάλους. Αυτό όμως είναι κάτι που έχει ήδη καταστεί εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο πλέον, αφού από τη μία οι δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση και αναζητούν συγκατοικήσεις σε όλο και φθηνότερα διαμερίσματα ενώ από την άλλη οι φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Ιονίων νήσων ήδη έχουν μειωθεί λόγω του σταδιακού κλεισίματος των δύο βασικότερων τμημάτων του Τ.Ε.Ι. κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2018 όπου και έχει προγραμματιστεί το οριστικό κλείσιμο των δύο τμημάτων.

Επίλογος

Μπορεί λοιπόν, τόσο η κυβέρνηση όσο και η τοπική δημοτική αρχή να καυχιέται για τα νούμερα, όμως η κατάσταση στους επαγγελματίες του τουρισμού, ειδικά στους μικρότερους, είναι μάλλον τραγική. Απόδειξη σε αυτό αποτελεί και το γεγονός ότι ακόμη και τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, οι ταβέρνες και τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν άδεια με τους καταστηματάρχες να διαπιστώνουν ότι ούτε και φέτος θα μπορέσουν να βγάλουν τα σπασμένα  και να εξισορροπήσουν τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει όλο το χρόνο.
Αν βγαίνει κάποιος κερδισμένος απ’ όλη αυτή την κατάσταση, αυτοί είναι μάλλον οι τουρίστες, οι οποίοι βρίσκουν πλέον φθηνά καταλύματα έστω και με βραχιολάκι σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Κερδισμένοι από την αύξηση στον αριθμό των τουριστών επίσης, βγαίνουν ορισμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες  που καρπώνονται στο ακέραιο την αύξηση, χωρίς όμως προς το παρόν κανείς να γνωρίζει το πόσα από τα λουκέτα μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που είχαν προαναγγείλει οι ιδιοκτήτες τους θα γλιτώσουμε μετά από τις αυξήσεις-ρεκόρ που είδαμε φέτος.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 2