Πούτιν: «Προβοκάτσια η χρήση χημικών στη Συρία για να γίνει στρατιωτική επέμβαση»

Την συμφωνία των 20 οικονομικά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ώστε να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση και τόνωση στην παγκόσμια ανάπτυξη τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος , μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των G20 που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα.
Ερωτηθείς για το ψυχροπολεμικό κλίμα, που επικράτησε εξαιτίας της Συρίας, παρέμεινε στην θέση του ότι η χρήση χημικών όπλων έγινε από την συριακή αντιπολίτευση και αποτελεί προβοκάτσια προκειμένου να προκληθεί στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Ο ρώσος πρόεδρος μίλησε για τον άξονα που έχει δημιουργηθεί στοςυ κόλπους των G20 υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Τουρκία, Καναδάς και Βρετανία.
Τόνισε ότι ακόμα και στις χώρες που τάσσονται υπέρ του πολέμου η πλειονότητα των πολιτών είναι ξεκάθαρα κατά και σημείωσε πως η έναρξη ενός πολέμου θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία.
Ο λόγος είναι το σκληρό διπλωματικό πόκερ για την «ανοιχτή πληγή» της Συρίας, η οποία έχει επιφέρει έναν διπολικού τύπου διχασμό στις τάξεις των 20 οικονομικά ισχυρών του πλανήτη.
Από τη μία πλευρά, σε ρόλο οικοδεσπότη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν παίρνει σαφή θέση στο πλευρό του συριακού καθεστώτος ενάντια σε μια δυτική στρατιωτική επέμβαση.
Μπλοκάρει κάθε «αντισυριακή» πρωτοβουλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποκηρύττει ως «μη πειστικά» τα αποδεικτικά στοιχεία που επικαλούνται οι ΗΠΑ για την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό και χαρακτηρίζει «ψεύτη» τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Από την άλλη, σε ρόλο φιλοξενούμενου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσέρχεται στο G20 με στόχο να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή διεθνή συναίνεση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Καταγγέλλει τη «βαρβαρότητα» του Ασαντ και ζητάει να δοθεί ηχηρή απάντηση στον Σύρο πρόεδρο, τονίζοντας μάλιστα πως στο μέτωπο της Συρίας διακυβεύεται πλέον η ίδια η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας.
Επιπλέον δηλώνει αποφασισμένος να δράσει εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον των Ρώσων που επιλέγουν να μπλοκάρουν με βέτο κάθε πρωτοβουλία ενάντια στον Ασαντ.