Πούτιν: Προειδοποιήσεις και παράθυρο για ρωσικό «ναι» για τη Συρία [video]


Αυστηρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιχειρήσουν μονομερή επέμβαση στη Συρία, απηύθυνε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό και διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναινέσει σε στρατιωτικό χτύπημα, μόνο κατόπιν έγκρισης του ΟΗΕ και αν αποδειχθεί «πέραν πάσης αμφιβολίας», ότι η Δαμασκός χρησιμοποίησε χημικά.
«Δεν αποκλείω τη χρήση βίας αλλά θα ήθελα να επικεντρωθούμε σε ένα σημείο κλειδί. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μπορεί να επιβάλλει την κύρωση της χρήσης βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους. Οποιαδήποτε άλλο πρόσχημα ή μέθοδος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου ανεξάρτητου κράτους, είναι μη αποδεκτή και μπορεί να ερμηνευθεί ως επιθετική ενέργεια», τόνισε ο .
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η χώρα του απέστειλε στη Συρία «εξαρτήματα» των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αλλά η εξαγωγή τους δεν ολοκληρώθηκε. «Η Μόσχα θα επανεξετάσει την κατάσταση», συμπλήρωσε με νόημα.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό είναι κατασκευασμένα από αντάρτες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.

Πηγή: euronews.com