Ξεκινάει η… «Πεσσαδιάνα»

yk0d1scm Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην νέα Πολιτιστική προσπάθεια, που έχουμε ξεκινήσει με την μορφή Συλλόγου, που εμπνευσμένο από το όμορφο τραγούδι της περιοχής μας, ονομάζουμε «Η Πεσσαδιάνα».
Σκοπός της νέας αυτής προσπάθειας είναι να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί , γιατί μόνο τότε θα έχει επιτυχία, την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής μας, συνδυάζοντας όλες τις προσπάθειες, που έχουν κατά το παρελθόν εκφραστεί από αξιόλογους και αγαπημένους συγχωριανούς μας.
Κεντρικός στόχος και σκοπός του Συλλόγου μας είναι να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου μας και κατ’επέκταση μέσα από τις διάφορες θεσμικές διαδικασίες έκφρασης να αποδώσουμε αυτό που χρωστάμε στα παιδιά μας, που δεν είναι άλλο από την υπερηφάνεια να είναι κανείς κάτοικος ή επισκέπτης στα πανέμορφα χωριά των Κουντουράτων, Δοριζάτων και Πεσσάδας.
Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας αποτελεί την εγγύηση, ότι ο Σύλλογος μας διαμορφώνει το επόμενο βήμα πολιτισμού ως μοναδική έννοια που στηρίζουμε την ποιότητα της ζωής μας αλλά και τα όνειρα μας για την επόμενη γενιά.
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένουμε την συμμετοχή σας, σκέψεις και ιδέες σας για την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας, που μέσω της διαρκούς συνεργασίας μας προσδοκούμε μόνο ένα «λιθαράκι πολιτισμού» να προσθέσουμε στο τοίχος της ευγένειας, της δημιουργίας, της τέχνης και της επικοινωνίας, που έχτισαν και μας παρέδωσαν με επιτυχία και σεβασμό οι πρόγονοι μας.
Με εκτίμηση,
Τα μέλη του προσωρινού Συμβουλίου

Πως πήρε το όνομά της η Πεσσαδιάνα;

Από το χωριό της Πεσάδας κατάγεται η κοπέλα στην οποία ο Αντισυνταγματάρχης Χαρίλαος Χωραφάς (1886-1971), έγραψε ένα γράμμα για να της δείξει τον θαυμασμό του.
Το γράμμα αυτό έγινε η αφορμή για να γράψει η Αριάδνη Κούπα από τα της Λειβαθούς, το αριστουργηματικό αυτό ποίημα το οποίο αργότερα το μελοποίησε ο ίδιος ο Χαρίλαος Χωραφάς.
Το τραγούδι με τον τίτλο ΠΕΣΣΑΔΙΑΝΑ, από το ομώνυμο ποίημα, έγινε γνωστό την δεκαετία του ΄60 από την Καίτη και τον Διονύση Αποστολάτο.
ΠΕΣΣΑΔΙΑΝΑ
Στίχοι: Αριάδνη Κούπα
Μουσική: Χαρίλαος Χωραφάς
Πρώτη εκτέλεση: Διονύσης Αποστολάτος & Καίτη Αποστολάτου
Γαλανά Μάτια αγγελικά
Λάμπουνε γλυκά
Σαν μεγάλα αστέρια.
Στην αιθέρια
Λευκή θωριά σου
Λάμπουν τα μαλλιά σου
Τα μεταξωτά.
Γελαστά, κοραλλένια
Τα δροσάτα σου χείλη,
Κι η λαλιά κρυσταλλένια
Αυγή του Απρίλη
Γλυκιά μου ξανθή.
Υψωμένo όλο χάρι
Λυγερό κυπαρίσσι,
Κάποια μέρα θα σβήσει,
Φθορά θα το πάρει
΄θε να μαραθεί.
Βγαίνεις τώρα
Αστέρι λαμπρό
Μα εγώ προχωρώ
Να δύσω είν’η ώρα.
Ευτυχισμένος
Για το χωρισμό σου
Που τον μαρασμό σου
Δεν θα τον ιδώ.