Σταματούν να χρησιμοποιούν Google και Yahoo οι Γερμανοί δημοσιογράφοι

5pnsvaaz Το συνδικαλιστικό όργανο των Γερμανών δημοσιογράφων συμβούλευσε τα μέλη του να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης και Yahoo!, με αφορμή τις καταγγελίες περί παρακολούθησής τους από τις βρετανικές και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
«Η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων συνιστά στους δημοσιογράφους να αποφεύγουν μέχρι νεωτέρας τη χρήση των μηχανών αναζήτησης και των προγραμμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Google και του Yahoo! για τις έρευνές τους και την ψηφιακή επικοινωνία τους» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Η Ομοσπονδία επικαλείται ως αιτία τις «σκανδαλώδεις» αναφορές για τις παρακολουθήσεις που έκαναν στους δύο ιστότοπους η βρετανική GCHQ και η αμερικανική NSA.
«Οι αναζητήσεις των δημοσιογράφων είναι εξίσου εμπιστευτικές με τα δεδομένα των πηγών τους και το περιεχόμενο των μεταξύ τους επικοινωνιών», δήλωσε ο Μίχαελ Κόνκεν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί περίπου 38.000 δημοσιογράφους. Σημείωσε ότι υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, τόσο για τις αναζητήσεις όσο και για την ηλεκτρονική αλληλογραφία.
Η εφημερίδα Washington Post έγραψε την Τετάρτη ότι η NSA παρακολουθούσε απευθείας τα προγράμματα επικοινωνίας των μηχανών αναζήτησης Google και Yahoo!, σε συνεργασία με τη βρετανική GCHQ.
Ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων της Google δήλωσε εξοργισμένος από την υποκλοπή των δεδομένων από τα δίκτυα της εταιρείας, ωστόσο απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την προτροπή του συνδικαλιστικού οργάνου των Γερμανών δημοσιογράφων. Η εταιρεία Yahoo! από την πλευρά της σημείωσε ότι εφαρμόζει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και δεν παρέχει πρόσβαση στην NSA ή σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών στα κέντρα συλλογής δεδομένων της.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Ποντίκι»