Ισλανδία: Ποινή φυλάκισης για τέσσερις τραπεζίτες

o0m3q23r Τέσσερα πρώην ηγετικά στελέχη της ισλανδικής τράπεζας Kaupthing καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μεταξύ τριών και πέντε ετών.
Πρόκειται για τον πρώην γενικό διευθυντή, τον πρώην πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, έναν από τους βασικούς μετόχους, καθώς και για τον γενικό διευθυντή του παραρτήματος Λουξεμβούργου.
Οι τέσσερις καταδικάστηκαν για την απόκρυψη του γεγονότος ότι επενδυτής από το Κατάρ, ο οποίος είχε αγοράσει το 5,1% του ποσοστού των μετοχών της τράπεζας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το είχε κάνει με χρήματα που του δάνεισε η ίδια η τράπεζα.
Καταδικάστηκαν επίσης να καταβάλλουν τα δικαστικά έξοδα, τα οποία αντιστοιχούν σε εκατομμύρια ευρώ.
Όλες οι κατηγορίες συνδέονταν με την αγορά του συγκεκριμένου ποσοστού της ισλανδικής τράπεζας από το σεΐχη Αλ Θανί του Κατάρ.
Οι εισαγγελείς σημείωσαν ότι η συμφωνία επηρέασε την τιμή της μετοχής της τράπεζας, ενώ πρόσθεσαν ότι τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν παράνομα.
Ο Αλ Θανί δεν κατέθεσε αλλά παρέδωσε μία δήλωση στους εισαγγελείς στην οποία  ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα. Οι δικηγόροι του ανέφεραν πως θεωρεί ότι είχε εξαπατηθεί.

Αναδημοσίευση με άδεια από την εφημερίδα «Το Ποντίκι»