Τρίτο βραβείο σε διαγωνισμό για το 1ο ΓΕΛ Αργοστολίου [video]

44zehjul Το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό ACSTAC IDEAS 2014 πήρε η Γ’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Αργοστολίου. Τα παιδιά γύρισαν ένα γεμάτο χιούμορ video για την φιλοσοφία, το σωματίδιο του Θεού (σωματίδιο Χιγκς) και την… σωματιδιακή φιλοσοφία και δίδαξαν το πώς μπορείς να μιλάς για τη σωματιδιακή φυσική, τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη με τρόπο που να κερδίζει το ενδιαφέρον του μαθητή ή του θεατή. Δείτε το πολύ ωραίο video που έφτιαξαν τα παιδιά.  

Τι είναι το Acstac;

Το ACSTAC 2014 τελεί υπό την αιγίδα: του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, του CERN (European Organization for Nuclear Research) και του EPS (Εuropean Physical Society) Η λογική πίσω από το ACSTAC (Anatolia College Science & Technology Annual Conference) είναι η εκπαιδευτική προσομοίωση ενός επιστημονικού συνεδρίου. Με άλλα λόγια, οι μαθητές λειτουργούν ως μικροί επιστήμονες, και αφού επιλέξουν ένα θέμα, κάνουν έρευνα και στη συνέχεια προετοιμάζονται για να έρθουν στη συνέδριο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σαν να ήταν πραγματικοί επιστήμονες. Την ίδια ώρα οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν με το σύνολο της ροής του επιστημονικού συνεδρίου, δηλαδή εκτός από συμμετέχοντες, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξυπηρετήσει ως διοργανωτές του συνεδρίου και ως κριτές των επιστημονικών εργασιών. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές δεν αποκτούν μόνο γνώση μέσω της συγγραφής της εργασίας τους, αλλά μια άλλη ομάδα μαθητών καταφέρνει να κερδίζει μια άλλη μορφή της γνώσης μέσα από τη διαδικασία κρίσης των εργασιών.  

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός IDEAS (Ideas that Developed, Established and Advanced Science) καλούσε τους μαθητές να κάνουν ένα ταξίδι, μια περιδιάβαση στην ιστορία της φιλοσοφίας και των επιστημών και να δημιουργήσουν μία κινούμενη εικόνα (animation) ή μια ταινία (movie) αναδεικνύοντας σημαντικές ιδέες που συνέβαλαν στην προώθηση της επιστήμης από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό έπρεπε να δημιουργήσουν ταινίες διάρκειας 4-10 λεπτών που να παρουσιάζουν την πορεία των ιδεών τους, αντιπαραβάλλοντας δύο από τους ακόλουθους άξονες. Οι δέκα άξονες που προτείνονταν για τον διαγωνισμό IDEAS του ACSTAC2014: 1 Πλάτων: Ο Κόσμος των Ιδεών 2 Αριστοτέλης: Εμπειρική μέθοδος 3 Μπέικον (Bacon): Eπαγωγική μέθοδος 4 Καρτέσιος (Descartes): Αιτιοκρατία 5 Λοκ (Locke):Εμπειρισμός 6 Λάιμπνιτς (Leibniz): Η έννοια της αλήθειας 7 Χιουμ (Hume): Aισθητηριακές εμπειρίες 8 Ράσελ (Russell): Η θεμελίωση της αναλυτικής φιλοσοφίας 9 Βιτγκενστάιν (Wittgenstein): Η γλώσσα μου είναι ο κόσμος μου 10 Πόπερ (Popper): Η λογική της επιστημονικής ανακάλυψης

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα