Απειλές Μόσχας προς Ουάσιγκτον – Διπλωματικός «πυρετός» για την Ουκρανία (Video)

mslolw5h Με οικονομικές κυρώσεις απειλεί η Μόσχα την Ουάσιγκτον, απαντώντας στις αμερικανικές θέσεις για την .
Μία επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα οδηγήσει σε «κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος»,  ενώ η Μόσχα θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ προειδοποίησε το Κρεμλίνο.  Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες.
Ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά από την ρωσική ηγεσία στη διατύπωση σκληρών θέσεων, αλλά δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε ότι, εάν η Ουάσινγκτον παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν. Πάντως, άλλη πηγή του Κρεμλίνου  δήλωσε λίγη ώρα αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ότι ο κ. Γκλαζίεφ εξέφρασε μία προσωπική του άποψη και ότι οι δηλώσεις του δεν απηχούν την επίσημη θέση του Κρεμλίνου. Παράλληλα, το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2013 για την χορήγηση δανείων ύψους 610 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία δεν είχε επικυρωθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ε.Ε. Στο μεταξύ, σε στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Λένινγκραντ, εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βραντιμίρ Πούτην.
Στην άσκηση που επιθεώρησε ο Ρώσος πρόεδρος συμμετείχαν περισσότεροι από 1.800 στρατιώτες, 30 άρματα μάχης, πέντε αεροσκάφη και 80 ελικόπτερα. Η «επιτυχής λήξη» των στρατιωτικών ασκήσεων στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία κηρύχθηκε σήμερα από τη ρωσική προεδρία καλώντας τις δυνάμεις να επιστρέψουν στη βάση τους. Επισήμως, η στρατιωτική άσκηση δεν είχε, κατά το Κρεμλίνο, σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
To NATO πρόκειται ωστόσο να πραγματοποιήσει σήμερα κατεπείγουσες συζητήσεις, ενώ χθες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,  Κάθριν Άστον, θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά την κρίση στην Ουκρανία, ενώ αύριο θα επισκεφθεί και το Κίεβο, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Μια ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να φτάσει  σήμερα στο Κίεβο για να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας της χώρας με τις νέες Αρχές που ζήτησαν την υποστήριξή του. Η  αποστολή, που αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία ως τις 14 Μαρτίου, «θα εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» και «θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος» βοήθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.
Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να "απομονώσουν περαιτέρω" τη ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία.