Οι συναυλίες του φωνητικού συνόλου «Praxis» στην Κεφαλονιά [vid]

Ολοκληρώθηκαν οι εμφανίσεις του φωνητικού συνόλου «Praxis» στην Κεφαλονιά. Με τις εμφανίσεις τους σε Αγ. Ευφημία, Αργοστόλι και Ληξούρι οι νεαροί, ως επί το πλείστον, χορωδοί του Praxis ενθουσίασαν το κοινό με το αφιέρωμα που ετοίμασαν για τον Μάνο Χατζιδάκι.
Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του μεγάλου Έλληνα Μουσικού.

Στο Αργοστόλι που τους είδαμε, η εμφάνιση των Praxis ήταν μάλλον άνιση αφού περιείχε τόσο καλές όσο και κακές στιγμές. Στο πρώτο μέρος, παρά την εντυπωσιακή έναρξή τους με την απρόσμενη «Χατζιδακιάδα», το άγνωστο για πολλούς σκωπτικό ποίημα που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος για τον φίλο του Μάνο, η συνέχεια δεν ήταν αναμενόμενη. Η χορωδία έμοιαζε να μένει αναξιοποίητη αφού οι εναρμονίσεις, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν εξαιρετικά αδύναμες. Είναι «αμαρτία απ’ το Θεό» να έχεις 14-15 καλές φωνές και να τραγουδούν σε ταυτοφωνία ή ουνίσονο, ακόμη και σε διφωνία. Πολύ κακές οι εναρμονίσεις στα περισσότερα κομμάτια έκαναν τη χορωδία να μοιάζει περισσότερο με μια παρέα καλών φωνών παρά με τετράφωνη χορωδία. Εξαίρεση αποτελούσαν τραγούδια όπως το «Αστέρι του Βοριά» που κράτησαν την πρωτότυπη εναρμόνιση του Χατζιδάκι.
Ταυτόχρονα, η συνοδεία στο πιάνο ήταν μέτρια και με πολλά λάθη ενώ η σολίστ Αυγούστα Παυλάτου, όντας αρκετά τρακαρισμένη, δεν απέφυγε τον μελοδραματισμό στην ερμηνεία της.

Κι εκεί που έλεγες ότι η βραδιά ήταν μάλλον χαμένη στο δεύτερο μέρος όλα έγιναν διαφορετικά.

Οι Praxis πλησίασαν πολύ περισσότερο στο πνεύμα της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, ξέφυγαν από τη λογική του συναισθηματικού ποτ πουρί και ερμήνευσαν με αξιώσεις δύσκολα τραγούδια από τον «Μεγάλο Ερωτικό», τον «Κύκλο με την Κιμωλία» την «Λιλιπούπολη» κ.α. Σαν ένα μαγικό ραβδί να μεταμόρφωσε τόσο τη χορωδία όσο και τους σολίστ και πρόσφεραν άλλη μια ώρα καλής έως και εξαιρετικής μουσικής. Κορυφαίες, κατά τη γνώμη μας, στιγμές ήταν τα «Πέρα στο θολό ποτάμι» και «Έρωτα Εσύ» από τον Μεγάλο Ερωτικό. Δύο τραγούδια που αποτελούν δύο από τις κορυφαίες στιγμές και του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι.

Πάντως, παρά τις όποιες αδυναμίες τους οι Praxis κέρδισαν τον κόσμο και εισέπραξαν το ενθουσιώδες χειροκρότημά του τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μέρος. Ίσως το συγκρότημα να είναι για τα δύσκολα. Πολύ καλύτερα απέδωσε στο πιο απαιτητικό και πολυφωνικό δεύτερο μέρος παρά στο μάλλον «ρομαντικό» και εύκολο πρώτο.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα