Αθώοι μετά από 30 χρόνια στη φυλακή

Πέρασαν 30 χρόνια στη φυλακή ενώ ήταν αθώοι

Ήταν θανατοποινίτης για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ ο ετεροθαλής αδελφός του, επίσης φυλακισμένος με ποινή ισοβίων, βρισκόταν στην φυλακή για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Τελικά, νέες εξετάσεις DNA απέδειξαν ότι και οι δύο ήταν αθώοι για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός 11χρονου κοριτσιού, το 1983, στην Βόρεια Καρολίνα.

Το έγκλημα

Η Sabrina Buie είχε βρεθεί σε ένα γυμνή και νεκρή σε ένα χωράφι σόγιας στην περιοχή του Red Springs. 

Οι ύποπτοι, Leon Brown και Henry McCollum, οι οποίοι ήταν 15 και 19 ετών τότε, συνελήφθησαν λίγες ώρες αργότερα. Οι δύο έφηβοι που ήταν αποδεδειγμένα μειωμένης αντίληψης ομολόγησαν την ενοχή τους ύστερα από πολύωρη ανάκριση και ενώ δεν υπήρχε κανένα φυσικό επιβαρυντικό στοιχείο που να τους συνδέει με το έγκλημα. Απλώς βρέθηκαν κοντά την ώρα της δολοφονίας.

Λίγο καιρό αργότερα καταδικάστηκαν και οι δύο σε θάνατο, όμως η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια (καταδικάστηκε τελικά μόνο για τον βιασμό) για τον Leon Brown ενώ ο Henry McColumn συνέχισε ζει ως θανατοποινίτης για περισσότερα από 30 χρόνια. 

Σήμερα όμως, η εξέταση DNA που έγινε στα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος απέδειξε ότι και οι δύο τους δεν είχαν καμία σχέση με το έγκλημα.

Αντίθετα βρέθηκαν στοιχεία που ενοχοποιούν έναν 74χρονο σήμερα κάτοικο της περιοχής, ο οποίος έμενε πολύ κοντά στον τόπο του εγκλήματος, το DNA του βρέθηκε σε γόπα τσιγάρου στο σημείο του εγκλήματος και που σήμερα εκτίει ποινή ισοβίων για τον βιασμό και τον φόνο μίας άλλης γυναίκας που διαπράχθηκε έναν μόλις μήνα μετά τη δολοφονία της μικρής Sabrina Buie.

Ο 74χρονος, σύμφωνα με τις αρχές, εξετάστηκε τρεις φορές τους τελευταίους, μήνες και ενώ αρχικά αρνήθηκε ότι ήξερε την 11χρονη στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι εκείνη ερχόταν στο σπίτι του και αγόραζε τσιγάρα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι την είδε την νύχτα του εγκλήματος και ότι της έδωσε ένα παλτό γιατί έβρεχε, έτσι προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι βρέθηκε το DNA του στον τόπο του εγκλήματος. Όμως τα μετεωρολογικά αρχεία δείχνουν ότι εκείνο το βράδυ δεν έβρεχε…

Οι νέες δίκες για την απόδειξη της αθωότητας των δύο αδελφών είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000 πιστοποιήθηκε ότι το DNA που βρέθηκε από το αστυνομικό τμήμα του Red Springs δεν ανήκε στους McCollum και Brown.

Οι δικηγόροι τους δήλωσαν δικαιωμένοι για τους πελάτες τους οι οποίοι ενώθηκαν και πάλι με την οικογένειά τους, χθες το πρωί και προσευχήθηκαν για την οικογένεια του μικρού κοριτσιού που όμως δεν πιστεύει ότι οι δύο άντρες είναι αθώοι.

Η αδελφή της μάλιστα δήλωσε στα ΜΜΕ: «Θέλω η αδελφή μου να αναπαυθεί εν ειρήνη, και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όσο οι δολοφόνοι της κυκλοφορούν τριγύρω ελεύθεροι…»

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα