Τα κόκκινα σκαθάρια που τρώνε τους φοίνικες… τρώγονται

Μπορεί τα περίφημα κόκκινα σκαθάρια των φοινικοειδών (Rhynchophorus ferrugineus) να έχουν ρημάξει τους φοίνικες, με πιο πρόσφατα θύματα τους φοίνικες της Πλατείας Αργοστολίου, φαίνεται όμως ότι και αυτά με τη σειρά τους σε ορισμένα μέρη του κόσμου γίνονται περιζήτητη λιχουδιά και τρώγονται αφυδατωμένα, τηγανιτά ή και… φρέσκα!

Προνύμφες του κόκκινου σκαθαριού κυκλοφορούν αφυδατωμένα σε σακουλάκια σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ασία και μάλιστα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι που τα έχουν δοκιμάσει, θεωρούνται… «γκουρμεδιά» με ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Στη Μαλαισία υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές και τρόποι επεξεργασίας ενώ ως εξωτική λιχουδιά θα τη συναντήσουμε και σε σούπερ μάρκετ των Η.Π.Α. και της Αυστραλίας. Όταν τρώγονται ωμά έχουν κρεμμώδη γεύση, ενώ ψημένα θυμίζουν κρέας ή μπέικον! Στη Νέα Γουϊνέα τα κάνουν και σουβλάκι (ω,ναι!) και θεωρούνται από τις τοπικές φυλές ως τροφή με ιδιαίτερα θρεπτική αξία.

Για όποιον ενδιαφέρεται, θα του προτείναμε να μην αρχίσει να σκαρφαλώνει στους φοίνικες του Αργοστολίου αλλά να προτιμήσει τα ηλεκτρονικά καταστήματα που προσφέρουν επεξεργασμένο το προϊόν. Πάντως, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνες…

Αν δεν μας πιστεύετε, δείτε το video (όσοι αντέχουν).

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα