Σπύρος Λουκάτος – Κόντρα στο ρεύμα

Μαχητικές και καίριες ήταν οι παρεμβάσεις του Σπύρου Λουκάτου στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Κεφαλονιάς. Δεν ήταν λίγες οι φορές που πήγαινε «κόντρα στο ρεύμα» πάντα όμως με στοιχεία που προέκυπταν ύστερα από εξαντλητική έρευνα.
Έτσι, όταν ο περισσότερος κόσμος έβλεπε με ικανοποίηση τη διαφήμιση που θα είχε η μέσα από τα γυρίσματα της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», εκείνος καυτηρίαζε τις πάμπολλες και σοβαρές ιστορικές  ανακρίβειες του βιβλίου από το οποίο προέκυψε το σενάριο.

Όταν ο Δήμος Κεφαλονιάς παρουσίασε με δόξα και τιμή το νέο του σήμα, τα νομίσματα της Τετράπολης, εκείνος εξοργίστηκε που από το νέο έμβλημα του Δήμου απουσίαζε η ιστορική συνέχεια του νησιού αφού τα νομίσματα ανήκαν σε μία συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Τέλος, ενώ είναι σε όλους γνωστή η περιπέτεια του Ανδρέα Λασκαράτου με την Εκκλησία (είχε αφοριστεί  από τον Μητροπολίτη Κεφαλονιάς Σπυρίδωνα Κοντομίχαλο και τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Νικόλαο Κοκκίνη), ο , πάλι κόντρα στο ρεύμα, τον χαρακτηρίζει «αντιδραστικό» και υποστηρίζει ότι ο σατυρικός ποιητής τα πήγαινε καλά με τον ανώτερο κλήρο ενώ χτυπούσε τον λαϊκό κλήρο που υποστήριζε τον λαό και τον ενωτικό αγώνα των Επτανησίων.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα