Τι σημαίνει το «ξώπορτο» του Σαμαρά; Ούτε ο ίδιος ξέρει

Τι είναι το ξώπορτο; Αυτή η απορία ταλανίζει από εχθές δημοσιογράφους, βουλευτές και ψηφοφόρους, ειδικά αυτούς που είναι από… χωριά. Την απάντηση μπορούμε εύκολα να τη δώσουμε εάν χρησιμοποιήσουμε τους ίδιους τους λόγους του πρωθυπουργού.

Η απάντηση λοιπόν είναι απλή: Πολλά και τίποτα μαζί
Το «ξώπορτο», η λέξη που χρησιμοποίησε εχθές ο πρωθυπουργός για να δείξει πόσο λαϊκός είναι, έστω και με έναν “χωριάτικο” κατά τα λεγόμενά του τρόπο, δεν σημαίνει τίποτα απολύτως από αυτά που περιγράφει ή για την ακρίβεια ούτε ο ίδιος δείχνει να ξέρει την πραγματική του σημασία.

Απόδειξη σε αυτό είναι το γεγονός ότι τη ίδια λέξη που χρησιμοποίησε εχθές εννοώντας «απροκάλυπτο»,«ξεδιάντροπο» («Κοροϊδεύετε και τον κόσμο με έναν τρόπο ξώπορτο… Κανένας δεν είναι από χωριό εδώ πέρα;») ενώ ενάμιση χρόνο πριν, σε ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. και σε μια αναφορά του για την ΕΡΤ, το ξώπορτο σήμαινε «έξω από τα δόντια». «Φίλες και φίλοι, στην ΕΡΤ διέπραξαν σφάλματα όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Και επωφελήθηκαν ιδιαίτερα όλοι όσοι δεν κυβέρνησαν. Ασφαλώς και το ΠΑΣΟΚ διόριζε. Και η Νέα Δημοκρατία διόριζε. Αλλά –γιατί μου αρέσει να τα λέω όλα «ξώπορτα»- και οι δύο διόριζαν κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς!».

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ξώπορτος τρόπος είναι για τον πρωθυπουργό ο «ανοικτός» τρόπος,  στην μία περίπτωση το χρησιμοποιεί με θετική χροιά και στην άλλη με αρνητική. Ο πρωθυπουργός δηλαδή, μιλάει όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, «ξώπορτα».

Πέρα απ’ όλα αυτά πάντως, στην πραγματικότητα, όσοι είναι από χωριά ξέρουν ότι ξώπορτο δεν είναι τίποτε άλλο από την εξώπορτα ή το εξωτερικό πορτόνι της αυλής, χρησιμοποιείται ακόμη για να περιγράψει το προάστιο (έξω από την πύλη της πόλης) ή την ίδια την τελευταία πύλη μιας πόλης ή περιοχής. Τέλος, ως τοπωνύμιο ορίζει και μία περιοχή της Κρήτης.

Για τον κύριο Σαμαρά τελικά, «ξώπορτο» μπορεί να σημαίνει και «δήθεν λαϊκότητα». Άλλωστε ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα