Παρέμβαση Κουΐκ και για την ΕΠΑΣ

Τον κίνδυνο κλεισίματος της Επαγγελματικής Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών Κεφαλονιάς, μια από τις πιο αξιόλογες στην Ελλάδα, καταγγέλλει με Ερώτηση που καταθέτει στην Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό την κοινοβουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται και τα Ιόνια νησιά.


Έπειτα από σχετική ενημέρωση που έλαβε από τον Γεράσιμο Πετράτο, Τομεάρχη ΑΝΕΛ Κεφαλονιάς – Ιθάκης – Λευκάδας, αυτό το «έγκλημα» κινδυνεύει να συμβεί, καθώς στην αναδιάρθρωση του πλαισίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν περιελήφθησαν στους νέους φορείς οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), όπου μεταξύ άλλων αποφοιτούσαν Βοηθοί Νοσηλευτές.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΠΑΙΔΕΙΑΣ &΄ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ
ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

ΘΕΜΑ: «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΠΑΣ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ.

κ. κ. Υπουργοί,

Μετά από ενημέρωση από τον Γεράσιμο Πετράτο, Τομεάρχη ΑΝΕΛ Κεφαλονιάς – Ιθάκης – Λευκάδας, ο οποίος έλαβε επιστολή του Διευθυντή ΕΠΑΣ Κεφαλονιάς Σπύρου Σακαλή, έχω το χρέος να ζητήσω την προσοχή και τις άμεσες ενέργειες σας στο πολύ σοβαρό ζήτημα που προκύπτει για την ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Κεφαλονιάς.

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τις ΕΠΑΣ Β. Νοσηλευτών – όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.11 του άρθρου 46 του Ν.4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 193) – κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2013-2014 έγιναν εγγραφές μαθητών στο Α΄ έτος των ΕΠΑΣ αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας οι οποίες λειτουργούν έως τη 15η Σεπτεμβρίου 2015.

Φέτος, δηλαδή, δεν επιτράπηκε στη Σχολή να δεχτεί μαθητές, με την διαβεβαίωση, ότι δεν θα μετατραπεί από ΕΠΑΣ σε ΙΕΚ…

Όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου και της Δημοτικής αρχής, υπάρχει η ενημέρωση, ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΑΝ ΙΕΚ (!), καθώς προωθείται ίδρυση ΙΕΚ, ΜΟΝΟ στην Αθήνα («Ευαγγελισμός») και στην Θεσσαλονίκη («Παπανικολάου»), σύμφωνα με το άρθρο 71, στο υπό ψήφιση παράρτημα του σχεδίου Νόμου για την .

Με άλλα λόγια, κύριοι Υπουργοί, αν περάσει το προς ψήφιση άρθρο, τότε μπαίνει «ταφόπλακα» στην σχολή Νοσηλευτών της Κεφαλονιάς, που μόνο εξαιρετικό έργο έχει να επιδείξει, φέρνοντας μάλιστα στο νησί μας σπουδαστές και από άλλα μέρη της Ελλάδας!

Ακολουθεί η αποκαλυπτική επιστολή του Δ/ντή ΕΠΑ.Σ. Κεφαλονιάς Σ. Σακαλή, έτσι όπως κοινοποιήθηκε και στα ΜΜΕ:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
6η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
«ΕΠΑ.Σ.ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά το απροσδόκητο τέλος των Επαγγελματικών Σχολών του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αφήνει πίσω του ένα τεράστιο κενό στη Δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση, με το φόβο του λουκέτου βρίσκονται αντιμέτωπες και οι ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών ολόκληρης της χώρας, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μην πραγματοποιηθούν αυτή τη χρονιά εγγραφές στο Α’ έτος . Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.11 του άρθρου 46 του Ν.4186/2013 “Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις” (ΦΕΚ Α’ 193) κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2013-2014 έγιναν εγγραφές μαθητών στο Α’ έτος των ΕΠΑ.Σ αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας οι οποίες λειτουργούν έως τη 15η Σεπτεμβρίου 2015.

Μετά τα ανωτέρω προσήκει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εγγραφές για το Α’ έτος και κατά συνέπεια, οι ΕΠΑ.Σ θα λειτουργήσουν μόνο με τους μαθητές της Β’ τάξης.
Δεν πραγματοποιήθηκαν εγγραφές στο Α’ έτος:
Βάσει του νόμου ενήργησε και η ΕΠΑ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς , η οποία προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της με την ανάδειξη νοσηλευτικού προσωπικού από το 1987.

Η ΣΧΟΛΗ όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της με την διοργάνωση δεκάδων Σεμιναρίων και ημερίδων για θέματα παροχής Υγείας –και όχι μόνο- έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο τρόπο ενημέρωσης σε πολλά επίπεδα. Επιπλέον , με δράσεις και εκδηλώσεις η Νοσηλευτική μας ΣΧΟΛΗ έχει αποδείξει ότι είναι ένα ενεργό και σημαντικότατο μέρος του τοπικού κοινωνικού μας ιστού. Σημειώνεται ότι η ειδικότητα Βοηθού Νοσηλευτή στο νοσοκομείο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στον τομέα της φροντίδας και περίθαλψης των ασθενών, αφού από το πρώτο έτος λειτουργίας της Σχολής, οι απόφοιτοι έχουν στελεχώσει όλες τις δομές υγείας της Περιφέρειας, το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, την Κατ’ Οίκον Νοσηλεία, τα Γηροκομεία και τη Βοήθεια στο σπίτι. Ως εκ τούτου, έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η Σχολή βρίσκεται και λειτουργεί στο φυσικό της χώρο, δίπλα το Νοσοκομείο και υπάρχει άμεση σύνδεση με το πρακτικό αντικείμενο διδασκαλίας. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, ενώ δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του στο ελάχιστο, δεδομένου ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό απαρτίζεται από ιατρούς και νοσηλευτές εκπαιδευτικούς των δομών Υγείας, οι οποίοι διδάσκουν χωρίς κόστος. Τέλος, οι απόφοιτοι μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, κάνουν εξάμηνη πρακτική άσκηση, υποστηρίζοντας και βοηθώντας σημαντικά στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου. Υπογραμμίζεται ότι φέτος, η Σχολή λειτουργεί μόνο με 15 μαθητές του Β’ έτους.

Πρόταση για μετατροπή των ΕΠΑ.Σ. σε ΙΕΚ:
 Ωστόσο, κινούνται ήδη οι διαδικασίες για τη μετατροπή των συγκεκριμένων Σχολών σε δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), κάτι πους θα τους επιτρέπει ανά έξι μήνες να πραγματοποιούν εγγραφές σπουδαστών και να παραμένουν λειτουργικές. Μετά την αλλαγή αυτή, οι Σχολές θα μπορούν να δέχονται αποφοίτους που θα έχουν απολυτήριο Λυκείου και όχι της Α’ Λυκείου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά το πτυχίο της θα είναι ουσιαστικά ισότιμο στην αγορά εργασίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κινήθηκε η ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών της Κεφαλονιάς, η οποία έτρεξε τις διαδικασίες, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η Σχολή να υποδεχτεί νέους σπουδαστές τον προσεχή Ιανουάριο. Για το λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, κ. Αλέξανδρος Παρίσης και ο Αντ/ρχος κ. Ε.Κεκάτος δέχθηκαν την επίσκεψη του ο Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Π.Ζαφειρόπουλου και του Δ/ντή της ΕΠΑ.Σ κ. Σ. Σακαλή (κατ επανάληψη) και επικοινώνησαν πρόσφατα προσωπικά με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και με τον υπουργό Υγείας, Μ. Βορίδη, ζητώντας του να μεριμνήσει, ούτως ώστε να μην κλείσει η ΕΠΑ.Σ. μέσω της μετατροπής της σε ΙΕΚ.

Παρόλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις ενημερωθήκαμε ότι δεν θα είναι εφικτή η λειτουργία ως ΙΕΚ στη Κεφαλλονιά , δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες (σχετ. έγγραφο ) προωθείτε λύση ίδρυσης ΙΕΚ μόνο στην Αθήνα (Ευαγγελισμός )και στην Θεσσαλονίκη( Παπανικολάου ) που είναι στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής .Αρα όσα μας είχαν υποσχεθεί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα
Η ειδικότητα του βοηθού Νοσηλευτή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στον τομέα της φροντίδας και της περίθαλψης ασθενών και διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα ώστε να περιλαμβάνεται στα ΙΕΚ του Υπουργείου Υγείας για τους εξής λόγους:

1)   Είναι επαγγελματικά θεσμοθετημένη ειδικότητα, που συνεχώς εδώ και 40 χρόνια παρέχεται από την τεχνική εκπαίδευση.

2)   Έχει άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με διαρκή απορρόφηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφόσον οι κενές οργανικές θέσεις των βοηθών νοσηλευτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε περισσότερες από 30000.

3)   Βρίσκονται και λειτουργούν στον φυσικό τους χώρο, που είναι τα νοσοκομεία, υπάρχει δηλαδή άμεση διασύνδεση μεταξύ του θεωρητικού και πρακτικού αντικειμένου διδασκαλίας στον κλινικό χώρο του νοσοκομείου διαθέτοντας και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια.

4)   Δεν επιβαρύνουν στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό,γιατί εκτός από το μόνιμο προσωπικό υπάρχει δυνατότητα διδασκαλικής επικουρίας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου χωρίς επιπλέον κόστος.
5)   Σε όλα το ιδρύματα της χώρας οι βοηθοί Νοσηλευτές αποτελούν τον κύριο μοχλό λειτουργίας τους .

6)   Αποτελεί μία από τις πρώτες σε ζήτηση ειδικότητα στα αντίστοιχα δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου παιδείας και του Υπουργείου εργασίας.

7)   Η ειδικότητα του βοηθού Νοσηλευτή του Υπουργείου Παιδείας λειτουργεί υπό την παραχώρηση τόσο των εργαστηρίων όσο και του ανθρώπινου δυναμικού των ΕΠΑΣ των Νοσοκομείων.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εισαχθέντων σπουδαστών σε αυτή την ειδικότητα ανήκει στις ιδιαίτερα ασθενέστερες οικονομικά τάξεις νησιού μας που οδηγούνται σε τεράστια απώλεια εισοδήματος και σε μια εποχή, που η ανεργία αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα για τη χώρα, πιστεύουμε ότι η ίδρυση δημοσίων ΙΕΚ στα αντίστοιχα Νοσηλευτικά Ιδρύματα (ΝΠΔΔ) όπου λειτουργούν ΕΠΑΣ βοηθών Νοσηλευτών αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής επαγγελματικής κατάρτισης από τα Νοσηλευτικά ιδρύματα μετά την κατάργηση των ΕΠΑΣ.

Τέλος, θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Υγείας μπορεί να παρέχει εκπαίδευση των βοηθών Νοσηλευτών όπως το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Παιδείας.

Ολοκληρώνοντας, απευθυνόμαστε σε όλα τα θεσμοθετημένα όργανα αιρετούς και μη εντός και εκτός του νησιού να στηρίξουν τον αγώνα μας για την λειτουργία ΙΕΚ στο νησί μας, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω και κύρια, γιατί η κοινωνία της Κεφαλονιάς το έχει ανάγκη για το εξαιρετικό έργο που έχει προσφέρει μέχρι τώρα.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑ.Σ
Σ. ΣΑΚΑΛΗΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ (MCs) Διοίκησης Υπ. Υγείας»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1.   Αυτή την εικόνα έχετε κύριοι Υπουργοί, Παιδείας και Υγείας αμφότεροι, για την «Περιφερειακή ανάπτυξη» ή μήπως, τουναντίον, θα είστε συνυπεύθυνοι για τη δημιουργία τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων που θα προκύψουν με τέτοια απόφαση;

2.   Στην περίπτωση που ισχύει ό, τι προβλέπει το επίμαχο άρθρο 7 του Σχεδίου Νόμου Υγείας, που θέλει τις ΕΠΑΣ να καταργούνται ΑΜΕΣΑ και να παραμένουν μόνο… οι δύο κεντρικές, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τι σκοπεύετε να κάνετε;

3.   Είναι δυνατόν, στην αναδιάρθρωση του πλαισίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να μην περιελήφθησαν στους νέους φορείς οι ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών, την στιγμή που έχουν αποδεδειγμένα άρτια υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια νοσηλευτικής και αίθουσες διδασκαλίας και ΔΕΝ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό στο ελάχιστο, όπως η ΕΠΑ.Σ. Β. Νοσηλευτών Κεφαλονιάς, δεδομένου, ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από ιατρούς και νοσηλευτές εκπαιδευτικούς των δομών Υγείας, οι οποίοι διδάσκουν χωρίς κόστος;

4.    Γιατί, επιτέλους κάθε τι καλό σε αυτή την χώρα… το αφανίζετε, αφού έχετε προβεί σε επιλογές αντικατάστασης του βαθειά αντικοινωνικές κι εγκληματικές για  τους πολίτες, τον τόπο κι εν τέλει για το μέλλον μας; Αυτό λέγεται «σουρεαλιστική» πολιτική, κύριοι Υπουργοί, πάντως όχι ρεαλιστική!

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ