Έρευνα-σοκ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία αποκάλυψε στοιχεία που σοκάρουν σε σχέση με την ύπαρξη καρκινογόνων στοιχείων σε ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, η ποσότητα των καρκινογόνων παραγόντων που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα φτάνει να είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τα προϊόντα καπνού ανατρέποντας τις φήμες που ήθελαν τις ηλεκτρονικές αυτές συσκευές να είναι λιγότερο επιβλαβείς από τα απλά τσιγάρα.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έκανε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρέθηκαν οι καρκινογόνες ουσίες φορμαλδεΰδη και η ακεταλδεΰδη στον ατμό που παράγεται από διάφορους τύπους υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Σε μία συγκεκριμένη μάρκα μάλιστα, βρέθηκε οι ουσίες αυτές να περιέχονται σε επίπεδο δέκα δορές μεγαλύτερο από ένα κανονικό τσιγάρο», δήλωσε ο ερευνητής Naoki Kunugita, προσθέτοντας ότι παρόμοια ήταν και τα ευρήματα για την ποσότητα της φορμαλδεΰδης που εντοπίστηκε.

«Ειδικά όταν η αντίσταση (πάνω στην οποία εξατμίζεται το υγρό) υπερθερμαίνεται, οι ποσότητες των επιβλαβών ουσιών γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, μπορεί να μοιάζουν με τα κανονικά τσιγάρα είναι όμως  προϊόντα τελείως διαφορετικά και θα πρέπει να υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους. Η ιαπωνική κυβέρνηση μάλιστα, μετά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών, ερευνά τρόπους για το πώς θα μπορούσε να ρυθμίσει την αγορά τους, ξέροντας όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών πωλούνται σε καθεστώς ημιπαρανομίας μέσα από το διαδίκτυο.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα