Έρευνα συνδέει την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών με τα αυτοάνοσα

Μια νέα έρευνα στο University of Michigan Medical and Public Health Schools συνδέει την έκθεση σε υδράργυρο μέσω των θαλασσινών με τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νόσων, ιδιαίτερα σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες εμφανίζονται όταν η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού απορρυθμίζεται και αρχίζει να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα. Τέτοιες ασθένειες είναι ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και το «σύνδρομο Sjogren.»

«Δεν έχουμε μια πολύ καλή αίσθηση του γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτοάνοσες διαταραχές», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Emily Somers. «Ένας μεγάλος αριθμός των περιστατικών δεν εξηγούνται από τη γενετική», πρόσθεσε, «έτσι πιστεύουμε ότι μελετώντας περιβαλλοντικούς παράγοντες, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την αυτοανοσία και τι μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια για τη τη βελτίωση της υγείας.

Στη μελέτη μας, η έκθεση σε υδράργυρο ξεχώρισε ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την αυτοανοσία », δήλωσε η Somers, η οποία δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της μελέτης πριν από λίγες ημέρες.

Η ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχε επεσήμανε ότι ο ξιφίας, το σκουμπρί και τα πλακολεπιδόψαρα περιέχουν σχετικά υψηλές ποσότητες υδραργύρου. Τα χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται σε γαρίδες, κονσέρβες τόνου και στον σολομό.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάνει κάθε σύνδεση του υδραργύρου με τις διαταραχές του ανοσοποιητικού ανησυχητική για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, δεδομένου ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος έχει δηλώσει από καιρό ότι η κατανάλωση μέχρι 340 γραμμαρίων την εβδομάδα είναι ασφαλής για τις εγκύους .

Για να διερευνήσουν τους παράγοντες κινδύνου για αυτοάνοσες διαταραχές, οι συγγραφείς της μελέτης επικεντρώθηκε σε κρατικα στοιχεία από εξετάσεις γυναικών μεταξύ των ηλικιών 16 και 49, από το 1999 μέχρι και το 2004.

Το αποτέλεσμα: όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στον υδράργυρο, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των πρωτεϊνών που ονομάζονται «αυτοαντισώματα «. Τέτοιες πρωτεΐνες δημιουργούνται όταν ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να διακρίνει τα υγιή κύτταρα από τα επιβλαβή, και η παρουσία τους θεωρείται ένας δείκτης ή / και του προδρόμου της αυτοάνοσης νόσου. Ενώ η μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στον υδράργυρο και την πιθανή εξέλιξη των αυτοάνοσων νοσημάτων, δεν αποδεικνύεται  ότι ο υδράργυρος προκαλεί τις ασθένειες.

 ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο του Michigan, healthday.com
Μετάφραση/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα