N.O.A. vs Κατσαΐτη – Όλα όσα ειπώθηκαν στη δίκη

Στις αίθουσες των δικαστηρίων συνεχίστηκε η κόντρα ανάμεσα στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και την τ. πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς, αφού σήμερα συζητήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Αργοστολίου η αγωγή που είχε καταθέσει ο Όμιλος κατά της κ. Κατσαΐτη για συκοφαντική δυσφήμιση, για δηλώσεις που εκείνη είχε κάνει στην εφημερίδα «Κεφαλονιά».

Οι… εκπλήξεις

Με αρκετές εκπλήξεις ξεκίνησε η δίκη αφού τόσο η κ. Κατσαΐτη φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω και επικαλέστηκε λάθος του δημοσιογράφου της Εφημερίδας Κεφαλονιά στο πως μετέφερε μέρος από τις δηλώσεις της ενώ ο , με την διπλή ιδιότητα του συνηγόρου αλλά και του αντιπροέδρου του Ν.Ο.Α. στις πρώτα λεπτά της αγόρευσής αποδέχτηκε, έστω και ως υπόθεση εργασίας, ότι μπορεί και να έχουν γίνει παρατυπίες στον Ν.Ο.Α. όμως αυτές, όπως ισχυρίστηκε, είναι μικρές και δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις της κ. Κατσαΐτη. Έτσι φάνηκε, τουλάχιστον αρχικά να ρίχνει περισσότερο βάρος στο μέρος εκείνο των δηλώσεων που αναφέρονταν στην αποπομπή της εξαιτίας των υποτιθέμενων «παρανομιών» του Ν.Ο.Α.

Υπενθυμίζουμε ότι στο επίμαχο δημοσίευμα η κ. Κατσαΐτη φέρεται να έχει ισχυριστεί ότι ένας από τους λόγους που μέλη της Δημοτικής Αρχής ήθελαν να φύγει από πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ήταν για να συγκαλυφθεί η υπόθεση του Ν.Ο.Α.

Πολλές οι αποκαλύψεις από τον Κουρούκλη και η… ατάκα της δίκης από τον Τζωρτζάτο

Ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει από την πλευρά του Ν.Ο.Α. ήταν ο νυν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Τζωρτζάτος, ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι όταν παρέλαβε εκείνος το Ταμείο, δεν υπήρχε φάκελος για τις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Α., προσθέτοντας ότι ύστερα από δική του έρευνα βρέθηκαν τα χαρτιά που έδειχναν ότι οι εγκαταστάσεις είχαν άδειες από την Περιφέρεια από το 2004. Αργότερα στη δίκη ακούστηκε ότι αυτές οι άδειες δεν επαρκούν και ότι έλειπαν οι άδειες της πολεοδομίας κάτι όμως που αρνήθηκε ο Ν. Ανουσάκης. 
Ο Γιώργος Τζωρτζάτος, δεν ήταν λίγες φορές που μετέτρεψε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των συνηγόρων σε… αγόρευση κάτι που κάποια στιγμή του το επεσήμανε ενοχλημένος και ο πρόεδρος του δικαστηρίου για να λάβει την αποστομωτική απάντηση: «πολιτικός είμαι κ. Πρόεδρε…»

Ταυτόχρονα όμως, ο κ. Τζωρτζάτος, αποκάλυψε ότι για το θέμα αυτό, και ύστερα από τις ανώνυμες καταγγελίες αναγκάστηκε να καταθέσει για την υπόθεση στο υπουργείο Ναυτιλίας  αλλά και στο Εσωτερικών Υποθέσεων το οποίο επιλήφθηκε της υπόθεσης. 

Πάντως, πολύ… ζουμί υπήρχε και στις ίδιες τις ερωτήσεις του Γιάννη Κουρούκλη, ο οποίος με κάθε ερώτηση που έκανε ήταν σαν να εξαπολύει και μία καταγγελία για τον Ν.Ο.Α. 
Ο συνήγορος της κ. Κατσαΐτη, κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων αποκάλυψε πολλά σημεία που πραγματικά «καίνε» και τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν ανώνυμες καταγγελίες που είχαν γίνει για τη χρήση του χώρου που έχει παραχωρηθεί από το Λιμενικό Ταμείο για τις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Α. Οφείλουμε πάντως να πούμε ότι από την πλευρά του ο Ν.Ο.Α. ισχυρίζεται ότι όλες αυτές οι καταγγελίες θεωρούνται ήσσονος σημασίας και ότι οι όποιες παρατυπίες υπήρχαν ή υπάρχουν προέρχονται από τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πολυετής χρήση των εγκαταστάσεων από τον Όμιλο, από τη φύση της χρήσης που γίνεται αλλά και εξ αιτίας γραφειοκρατικών θεμάτων. Επίσης ο κ. Ανουσάκης αλλά και ο κ. Τζωρτζάτος τόνισαν πολλές φορές ότι ακόμη και αν υπάρχουν παρατυπίες μπορούσαν ή μπορούν πολύ εύκολα να διορθωθούν με διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο. 
Παρ’ όλα αυτά, μέσα από τη δίκη αυτή αποκαλύφθηκαν τα εξής: 
 • Ο εκδότης και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Κεφαλονιά», Ξενοφώντας Ευαγγελάτος έχει ήδη ανασκευάσει μέρος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος με ένορκη βεβαίωσή του. Ο σύντροφος της κ. Κατσαΐτη, Γεράσιμος Λιβιεράτος, μάλιστα, καταθέτοντας ως μάρτυρας στην υπόθεση είπε ότι η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα, ότι δεν επρόκειτο για συνέντευξη και ότι ο δημοσιογράφος μπέρδεψε μια φράση της κ. Κατσαΐτη για το Φισκάρδο με την Κτηματική Υπηρεσία και το Αργοστόλι. Η κ. Κατσαΐτη στο δημοσίευμα φέρεται να έχει πει ότι η Κτηματική Υπηρεσία είχε εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης, όμως σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο αυτό λέχθηκε για μια υπόθεση του Φισκάρδου
 •  πριν τις δηλώσεις της κ. Κατσαΐτη είχαν προηγηθεί ανώνυμες καταγγελίες για τις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Α.
 • η κ. Κατσαΐτη είχε ειδοποιήσει τον Ν.Ο.Α. ότι η άδεια χρήσης από το Λιμενικό Ταμείο είχε λήξει από το 2009. Παρ’ όλα ο Ν.Ο.Α. δεν απάντησε, αν και πλέον έχει άδεια, την οποία απέκτησε από την νυν ηγεσία του Ταμείου στις αρχές Νοεμβρίου του 2014. Ο κ. Τζωρτζάτος μάλιστα δεν δίστασε να πει (είναι διαπιστωμένο πολλάκις άλλωστε ότι δεν κρύβει τα λόγια του) ότι η άδεια σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί και να «ανανεώνεται σιωπηρά»
 • Έγινε παρέμβαση στη «μπούκα» του μικρού λιμανιού που υπάρχει στις εγκαταστάσεις, χωρίς άδεια (για την οποία παρέμβαση μάλιστα το λιμεναρχείο έχει ήδη «κόψει» πρόστιμο 4000 ευρώ, ενώ ο κ. Λιβιεράτος είπε ότι έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη). Ο κ. Τζωρτζάτος προηγουμένως είχε πει  ότι αυτό έγινε γιατί μετά τους σεισμούς υπήρχε πρόβλημα ασφάλειας των αθλητών και δεν ήθελαν να περιμένουν τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την άδεια που χρειάζονταν από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Έτσι ο Ν.Ο.Α. προχώρησε σε διάνοιξη της «εισόδου» του λιμανιού. Ο κ. Λιβιεράτος όταν εξετάστηκε αργότερα όμως ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που έγινε η διάνοιξη ήταν για να χωράνε μεγαλύτερα κότερα τα οποία και ελλιμενίζονται ήδη μέσα στις εγκαταστάσεις. 
 • Ο κ. Κουρούκλης ισχυρίστηκε ότι έχει ήδη καταθέσει σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν αλλαγές στις εγκαταστάσεις που δεν υπάρχουν στις άδειες. Ο κ. Τζωρτζάτος ανταπάντησε ότι ακόμη και αν έγιναν παρεμβάσεις των 2-3 τετραγωνικών, αυτός δεν είναι λόγος για να ρίχνεται ευθύνη στον Ν.Ο.Α.
 • Ο κ. Λιβιεράτος αναφέρθηκε στο κεντρικό κτήριο λέγοντας ότι ήταν αίθριο και αργότερα κλείστηκε ενώ βρίσκεται επάνω σε αιγιαλό.  
 • Είπε επίσης ότι σ’ αυτόν τον χώρο, εκτός από τον ελλιμενισμό σκαφών γίνεται και συντήρησή τους, κάτι που χαρακτήρισε ανθυγιεινό ειδικά από τη στιγμή που στην περιοχή αθλούνται παιδιά. Αργότερα, ο κ. Ανουσάκης τον ρώτησε για ποιο λόγο η κ. Κατσαΐτη δεν έκανε κάτι γι’ αυτές τις υποθέσεις όσο ήταν εκείνη πρόεδρος του λιμενικού ταμείου. Ο κ. Λιβιεράτος απάντησε ότι πέρσι από τον Ιανουάριο μέχρι το καλοκαίρι ήταν απασχολημένη με τους σεισμούς ενώ πιο πριν (σ.σ. η κ. Κατσαΐτη ήταν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου για ενάμιση χρόνο) είχε «άλλες προτεραιότητες».
 • Ίσως η πιο καίρια ερώτηση του Ν. Ανουσάκη ήταν ότι αν η κ. Κατσαΐτη άλλα είπε, και άλλα γράφτηκαν, γιατί δεν ανασκεύασε δημόσια νωρίτερα, πριν φτάσει δηλαδή η υπόθεση στο δικαστήριο. Η απάντηση του κ. Λιβιεράτου ήταν ότι αυτό δεν έγινε επειδή είχε ήδη προηγηθεί η αγωγή.
 • Ο κ. Τζωρτζάτος είπε ότι το Λιμενικό Ταμείο σήμερα καλύπτει ένα ποσό 100 ευρώ για το μηνιαίο ρεύμα του Ν.Ο.Α. Ο συνήγορος όμως της κ. Κατσαΐτη ρώτησε και τους δύο μάρτυρες εάν γνωρίζουν για ποιο λόγο ο λογαριασμός είχε φτάσει σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Η αντίπαλη πλευρά δικαιολόγησε ότι ήταν θέμα συσσωρευμένων απλήρωτων λογαριασμών. Ο κ. Λιβιεράτος όμως ισχυρίστηκε ότι ο λογαριασμός ανέβαινε γιατί από αυτό το ρεύμα έπαιρναν και τα κότερα που ελλιμενίζονταν αλλά και όποιος έμενε μόνιμα στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Α.
 • Μεγάλη κουβέντα έγινε επίσης και για επιπλέον κτίσματα στον χώρο, για τα οποία ο κ. Κουρούκλης προσκόμισε έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας που αναφερόταν σε αυτά. Ο κ. Τζωρτζάτος όμως, όπως και ο κ. Ανουσάκης, απάντησαν ότι τα επιπλέον κτίσματα δεν ήταν τίποτε άλλο από κοντέινερ.
 • Σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο, ο Ν.Ο.Α. έχει αποκλείσει την ελεύθερη πρόσβαση προς την θάλασσα εντός του συγκεκριμένου χώρου, ακόμη και ο φράχτης των εγκαταστάσεων είναι, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ανουσάκης καταθέτοντας τα ανάλογα αποδεικτικά, νόμιμος. 
 • Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζάτο, εντός του χώρου του Ν.Ο.Α. ελλιμενίζονται 4-5 κότερα. Τα κότερα αυτά είναι, όπως είπε, «είτε μελών του Ν.Ο.Α. είτε φίλων του Ν.Ο.Α.» για τα οποία όμως, τουλάχιστον από τότε που ανέλαβε ο ίδιος, οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταβάλλει τα λιμενικά τέλη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι με βάση την παρούσα κατάσταση στο λιμάνι Αργοστολίου, λόγω έλλειψης καθορισμένων θέσεων, τα σκάφη μπορούν να «δένουν» όπου θέλουν (!) και είναι ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου να εισπράττει τα ανάλογα τέλη.
Τι προκύπτει απ’ όλα αυτά; Ότι με αφορμή αυτή την αγωγή, βγήκαν «στη φόρα» πολύ παρισσότερα για τις όποιες παρατυπίες των εγκαταστάσεων του Ν.Ο.Α. από αυτά που είχαν βγει με τις δηλώσεις Κατσαΐτη. Κάποιες από αυτές μάλιστα επιβεβαιώθηκαν και από τον μάρτυρα του Ν.Ο.Α., τον κ. Τζωρτζάτο. Από την άλλη πλευρά το μέγεθος και η σημασία των παρατυπιών αυτών είναι υπό διερεύνηση. 

Τέλος να σημειώσουμε τις ηρωικές προσπάθειες του προέδρου να παραμείνουν εντός θέματος οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, κάτι που αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο όταν είχε να αντιμετωπίσει τρεις εν ενεργεία πολιτικούς (Ανουσάκης, Τζωρτζάτος, Κουρούκλης), ενώ από πολύ κοντά παρακολουθούσε και ο νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάκης Παπαναστασάτος.

Για την ουσία της υπόθεσης τώρα, αν δηλαδή οι δηλώσεις αυτές, αλλοιωμένες ή μη, αποτελούν συκοφαντική δυσφήμιση και όχι πολιτικό σχόλιο ή μια έστω υπερβολική περιγραφή της πραγματικότητας, θα αποφασίσει το δικαστήριο σε λίγους μήνες. 

(το άρθρο εμπλουτίζεται συνεχώς)

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα