Όταν οι Κεφαλονίτες «απήγαγαν» τον Επιτάφιο (22 Απριλίου)

Την Μεγάλη Παρασκευή της 22ας Απριλίου του 1848, κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου στο Αργοστόλι, ομάδες νέων της εποχής θα επιτεθούν στη φρουρά του Άγγλου διοικητή του νησιού, ακριβώς μπροστά από το σπίτι του. Αρχικά προσπάθησαν να εμποδίσουν τον ιερέα να πραγματοποιήσει τη συνηθισμένη δέηση υπέρ του τοποτηρητή αλλά και «υπέρ της προστάτιδας Βασιλίσσης της Αγγλίας». Στη συνέχεια οι συμπλοκή θα κορυφωθεί και οι νέοι θα φύγουν παίρνοντας μαζί τους τον Επιτάφιο.

Το περιστατικό αυτό ήρθε να προστεθεί σε αρκετές άλλες επιθέσεις και πράξεις αντίστασης που συνέβησαν στη διετία 1848-1849 και οι οποίες ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ριζοσπαστικού κινήματος. Το κίνημα στα Επτάνησα και ειδικά στην στεκόταν ήδη απέναντι στις αγγλικές αρχές και τα γεγονότα που θα επακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια θα ήταν δραματικά.

Για τα επεισόδια της Μεγάλης Παρασκευής, κρατήθηκαν στις φυλακές οι παρακάτω:
Φίλιππος Λούζης, Nικόλαος Mεταξάς, Iάκωβος Mεταξάς, Nικόλαος Φωκάς, Iωάννης Xωραφάς, Kωνσταντίνος Mεταξάς, Mάρκος Tσιτσιλιάνος, Hλίας Mαταράγκας, Σταύρος Mεταξάς, Aνδρέας Λομβέρδος, Zώης Δαλλαπόρτας, Σπύρος Pαζής, Nικόλαος Πάσχος, Nικόλαος Άννινος, Nικόλαος Παπαστελιάτος- Tιπούσης, Περικλής Mεταξάς, Iωάννης Tυπάλδος-Δοτοράτος, Πέτρος Mεταξάς, Aντώνιος Mολφάττης, Δημήτριος Διακάτος, Pόκκος Mεταξάς-Γιακουμάτος, Aνδρέας Λιβαδάς, Aριστείδης Άννινος, Σπυρίδων Kόκκινος, Aνδρέας Mηλιαρέσης, Nικόλαος Mεταξάς-Aντζουλακάτος, Θρασύβουλος Λιβαδάς, Σπυρίδων Σκιαδάς, Iωάννης Kαμιλάτος, Tζαννέτος Kαρούσος, Φίλιππος Tζανάτος, Γεράσιμος Λάζαρης και Παύλος Kόκκινος.

Επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Πηγή πληροφοριών: http://marvelous2007.blogspot.gr/
εφ. Καθημερινή
Αρχική φωτογραφία: 
linmtheu