Όταν ο Τρίτσης τα έβαλε με τον Χριστόδουλο και τον Άνθιμο

Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι του Αντώνη Τρίτση παραδέχονταν πολλές φορές την τόλμη με την οποία ο Κεφαλονίτης πολιτικός αντιμετώπιζε τα προβλήματα, προωθώντας συχνά ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες λύσεις που έρχονταν σε σύγκρουση με το όποιο κατεστημένο.

Ο Τρίτσης συχνά έλεγε αυτά που άλλοι δεν θα τολμούσαν ποτέ να πουν, ταράζοντας πολλά από τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Όμως ήξερε ότι τα προβλήματα που χρονίζουν μόνο έτσι μπορούν να λυθούν, άσχετα αν αυτό ήταν κάτι που ο ίδιος το πλήρωνε συχνά πολύ ακριβά.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν η και η σύγκρουσή του με τον κλήρο για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Τρίτσης ήταν ο πρώτος και μέχρι σήμερα ο μόνος που έθεσε με ουσιαστικό τρόπο το θέμα της ιδιοκτησίας της εκκλησιαστικής περιουσίας και μάλιστα πολλά χρόνια πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι offshore, τα Βατοπαίδια και οι μοναχοί επενδυτές.

Σε βίντεο της εποχής μάλιστα, αντιμετωπίζοντας τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο (τότε μητροπολίτη Δημητριάδος) και τον τότε Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης Ανθιμο, τον παρακολουθούμε (έκπληκτοι, για να πούμε την αλήθεια) να λέει ότι οι μητροπόλεις και οι μητροπολίτες υπάρχουν γιατί η Πολιτεία το έχει αποφασίσει και γιατί ο ίδιος (ως υπουργός Παιδείας) το επιτρέπει.

Ο Τρίτσης θα πει μπροστά στους μητροπολίτες: «δεν εξαρτάται η νομοθετική ευθύνη της πολιτείας από την έγκριση της εκκλησίας. Αυτή τη στιγμή εάν υπάρχει η μητρόπολη η δική σας είναι μόνο και μόνο επειδή εισηγήθηκε ο υπουργός Παιδείας αυτό το προεδρικό διάταγμα. Η εκλογή η δική σας υπάρχει επειδή εισηγήθηκε ο υπουργός Παιδείας αυτό το διάταγμα. Η μητρόπολή σας θα υπάρχει εάν ο υπουργός Παιδείας δεν εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα διάταγμα κατάργησης και συγχώνευσης…»

Ο Χριστόδουλος θα κατηγορήσει τον Τρίτση για «άκρατη πολιτειοκρατία», σύσσωμη η εκκλησία θα βγει… «στα κάγκελα», ο υπουργός δεν θα βρει τη στήριξη που ανέμενε και τελικά θα αναγκαστεί σε παραίτηση.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα