Οι… Βρετανοί ξανάρχονται

Μία όμορφη έκπληξη επιφύλασσαν οι φίλοι μας οι Άγγλοι από την βρετανική παροικία στο νησί, ανήμερα της επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα πριν από 151 χρόνια.

Οι Άγγλοι της παροικίας έκαναν δώρο στους Κεφαλονίτες της άλλοτε… αποικίας, παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας τους. Πρόκειται ουσιαστικά για τα δικά τους δημοτικά τραγούδια, μεσαιωνική μουσική και χορούς από διάφορες περιοχές της Βρετανίας (Πόρτσμουθ, Λονδίνο, Έσεξ, κ.α.)

Μιλήσαμε μαζί τους και μας είπαν ότι έχουν παίξει μουσική και χορέψει σε πολλά μέρη της Ευρώπης (μας έδειχναν μάλιστα με καμάρι τις καρφίτσες-παράσημα από την Ελβετία, την Ολλανδία και πλέον και την Ελλάδα), πως ήρθαν προσκεκλημένοι των ομοεθνών φίλων τους που μένουν μόνιμα στην Κεφαλονιά και πως έχουν σκοπό να μείνουν για μία εβδομάδα.

Morris Dance

Η μουσική που παίζουν ονομάζεται Morris και πρόκειται για μία σειρά βρετανικών μουσικών κομματιών που οι ρίζες τους φτάνουν μέχρι τον 15ο αιώνα . Οι χορευτές τους κρατούν συνήθως ξύλινα κοντάρια, σπαθιά ή μαντήλια ενώ πολλές φορές φορούν κουδούνια περασμένα στις στολές τους. Συγκροτήματα Morris υπάρχουν, εκτός από την και σε πολλές άλλες χώρες όπως Η.Π.Α., Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Χογκ Κονκ ενώ απ’ ότι μάθαμε ήδη έχει ετοιμαστεί παρόμοια ομάδα και στην Κεφαλονιά.

Δείτε το video με έναν από τους χορούς που παρουσίασαν μετά την χθεσινή παρέλαση.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα