Στίγκλιτς: Οι Γερμανοί κάνουν προπαγάνδα – Οι Έλληνες απέτυχαν επειδή έκαναν ό,τι τους έλεγαν

Ο διάσημος νομπελίστας οικονομολόγος σχολιάζει για μία ακόμη φορά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, με άρθρο του στο περιοδικό time.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτό που έχει αποτύχει όλα αυτά τα χρόνια είναι η πολιτική της λιτότητας την οποία εφάρμοσε η Ελλάδα και όχι η αποτυχία της να εφαρμόσει αυτά που της ζητούσαν οι δανειστές της.

Ο Στίγλιτς καυτηριάζει τη στάση της Γερμανίας η οποία έλαβε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα διάσωσης και μείωσης τους χρέους της και άνευ όρων βοήθεια από τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να συζητάει καν κούρεμα στο ελληνικό χρέος.

Προπαγάνδα της Γερμανίας η «αποτυχημένη» Ελλάδα

Συνεχίζοντας δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «προπαγάνδα της Γερμανίας» την εικόνα μιας χώρας που αποτυγχάνει να… συμμορφωθεί εδώ και χρόνια στις ελάχιστες προϋποθέσεις που τις θέτουν οι δανειστές της. Αυτή η εικόνα για τον Στίγκλιτς είναι ψεύτικη και σύμμαχό του έχει τα ίδια τα νούμερα της κρίσης τα οποία και παραθέτει.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 90, στην αρχή της κρίσης, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από το μέσο όρο της ΕΕ (3,9% έναντι 2,4%).  Στη συνέχεια όμως οι Έλληνες βούτηξαν για τα καλά μέσα στη λιτότητα, μειώνοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους.
Μπόρεσαν να πετύχουν ακόμη και πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή, τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν τις δαπάνες με εξαίρεση τις πληρωμές τόκων). Ο Στίγκλιτς χαρακτηρίζει τη δημοσιονομική αυτή επίδοση ως εντυπωσιακή σημειώνοντας όμως παράλληλα την ύφεση που βούλιαξε την ελληνική οικονομία: «Ύφεση με μείωση 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας στο 25%, έχοντας την ανεργία των νέων στο διπλάσιο ποσοστό από αυτό», σημειώνει χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη προβλέψιμη. Προσθέτει μάλιστα ότι όσο συνεχίζεται η λιτότητα τόσο και θα πέφτει σε πιο βαθιά ύφεση η χώρα.

Το ευρώ απέτυχε

Ο νομπελίστας οικονομολόγος που έχει κάνει δεκάδες αναφορές στο ελληνικό ζήτημα χαρακτηρίζει το ευρώ ως ένα αποτυχημένο πείραμα 16 χρόνων που λόγω του φτωχού σχεδιασμού του δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο. «Τα νομίσματα έρχονται και παρέρχονται», θα σχολιάσει στο twitter, ενώ προτρέπει με άλλο άρθρο του στο Time την Αμερικανική Κυβέρνηση να σώσει αυτή την Ελλάδα. 

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα