Θρίλερ σε δύο χρόνους

Παρελθόν
* Αντώνης Σαμαράς

 
2011. Είμαστε ήδη στο μνημόνιο και έχουμε κυβέρνηση Παπαδήμου. Η ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση αλλά ο Αντώνης Σαμαράς, ως εν αναμονή πρωθυπουργός, προβάλει έντονη αντι-μνημονιακή ρητορική. Η Γερμανίδα καγκελάριος απαιτεί υπογραφή του προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση του πρώτου μνημονίου. Τα ελληνικά ΜΜΕ οργιάζουν επί βδομάδες: θα υπογράψει ο Αντώνης; Δεν θα υπογράψει; Θα στείλει επιστολή; Δεν θα στείλει; Αγωνία. Τελικά, η υπογραφή του κυρίου Σαμαρά εστάλη και οι Γερμανοί τη δέχτηκαν. Σχετικά δημοσιεύματα της εποχής εδώ, εδώ κι εδώ. Ο τελευταίος σύνδεσμος περιλαμβάνει και ολόκληρη την επιστολή Σαμαρά.

* Το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται σήμερα στο 177% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη του θρίλερ στο παρακάτω γράφημα.* Η στατιστική πάντα υπήρξε ένα πρόβλημα για τη χώρα. Όποιος αντέχει να ξαναζήσει το θρίλερ με το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ, εδώ.

* Πριν τις εκλογές του 2012, τα εκατομμύρια έρχονταν με αεροπλάνα στη χώρα αλλά αυτό το θρίλερ το ζήσαμε με 2 χρόνια καθυστέρηση, δια των δηλώσεων της ευρωβουλευτού, σήμερα, Μαρίας Σπυράκη. Δημοσιεύματα εδώ κι εδώ.

* Χρέη κομμάτων. Τα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα της χώρας έπαιρναν τραπεζικές επιδοτήσεις βασιζόμενα στη μελλοντική κομματική τους επιρροή. Τα ποσά προκαλούν ίλιγγο: άνω των 270 εκατομμυρίων ευρώ. Πληροφορίες εδώ κι εδώ. Ποιος θα τα πληρώσει; Ή εγώ κι εσύ ή οι ταμίες τους. Δείτε εδώ.

* Και τώρα που είπα “ταμίες”, θυμήθηκα και το θρίλερ Τσουκάτος – μίζες – Ζίμενς. Ένα από τα εκατοντάδες δημοσιεύματα εδώ.

* Το σκάνδαλο Siemens σε αριθμούς εδώ. Πύραυλοι Patriot, ΟΤΕ, ΟΣΕ, σύστημα C4I για τους Ολυμπιακούς κλπ. Ο φάκελος του σκανδάλου εδώ.

*Θρίλερ και για τους μικροομολογιούχους μετά το PSI. Σχετική αρθρογραφία εδώ.

Παρόν
* Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Ε; 
Το παραπάνω σύνθημα κρίνεται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Οι πολίτες της χώρας πρέπει να δέχονται τη σφοδρότερη επίθεση προπαγάνδας στην ιστορία των ΜΜΕ. Οι παρακάτω εικόνες είναι απλά ενδεικτικές.

* Ξεγνύμνωση απόψεων
Σε συνέντευξή της με το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 02/07/2015, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η Μαρία Χούκλη αναφώνησε: “Αν ήταν κάθε φορά που γίνονταν εκλογές στην Ευρώπη και ήταν να γίνεται ό,τι θέλει η κάθε κυβέρνηση, θα γινόταν χάος στην Ευρώπη”.

Η διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης της Huffington Post Σοφία Παπαϊωάννου αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν δεν πέρασε η γραμμή της προς τους δημοσιογράφους του εντύπου. Στο The Press Project αναφέρεται ότι “η Παπαϊωάννου επισκέφτηκε τη σύνταξη και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι «είμαστε υπέρ της Ευρώπης». Τους ζήτησε «αυτή η λογική να διακατέχει όλα τα κείμενα» και τους προέτρεψε «να αναζητήσουν τους ανθρώπους που εκφράζουν αυτή την λογική». Επιπλέον συνέστησε στους συντάκτες της ροής να μην αναφέρονται στους δανειστές με αυτή τη λέξη αλλά να χρησιμοποιούν τη λέξη «η Ευρώπη». Η παρέμβαση της Παπαϊωάννου -που σύμφωνα με παλαιότερη αποκάλυψη του ThePressProject βασισμένη στα Wikileaks έστελνε το ρεπορτάζ της στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και λάμβανε οδηγίες για το μοντάζ- προκάλεσε αντιδράσεις εντός του δημοσιογραφικού οργανισμού. Τελικά μετά από τρεις ώρες ανακοινώθηκε τηλεδιάσκεψη με την Arianna Haffington η οποία στην ομιλία της είπε ότι όντως το μέσο είναι υπέρ της Ευρώπης αλλά δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι εναντίον της, οπότε ζήτησε την «αμερόληπτη καταγραφή της επικαιρότητας». Ως εκ τούτου, η Παπαϊωάννου παραιτήθηκε. Το πλήρες ρεπορτάζ εδώ.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ανιψιά του Κ. Μητσοτάκη και βουλευτής του Ποταμιού δήλωσε πως “οι φτωχοί κάνουν λάθος επιλογές σε κρίσιμες στιγμές”. Το ρεπορτάζ εδώ.
Η σταχυολόγηση θα μπορούσε να είναι ατελείωτη αλλά σταματώ εδώ. Προσθέτω μόνο πως ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε το δημοψήφισμα “πραξικόπημα” και το ΚΚΕ το χαρακτήρισε “φασιστικό”.

*Αντικειμενικότητα
Στα τηλεοπτικά κανάλια ακούγεται, κατά βάση, μία και μόνη φωνή, μία και μόνη άποψη. Στις εφημερίδες τα πράγματα είναι κάπως πιο ισορροπημένα.

* Η γελοιότητα στα κόκκινα
Δεν θα αναφερθώ στα χαρτόνια “Γιούνκερ σ’ αγαπώ” (!!! Πραγματικά, αδυνατώ). Θα αναφερθώ μόνο στον πρώην υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό στούντιο κρατώντας χαρτονομίσματα Ζιμπάμπουε. Κρίμα που δεν ντύθηκε αναλόγως.
* Και νεκρούς ανασταίνει
Το δημοψήφισμα αποδεικνύεται θαυματουργό, προκάλεσε επανεμφάνιση Κ. Καραμανλή, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και πρίγκηπος Παύλου. Όλοι υπέρ του ΝΑΙ. Εδώ οι δηλώσεις Καραμανλή, εδώ η επιστολή του Παπακωνσταντίνου στον νομπελίστα οικονομολόγο Κρούγκμαν κι εδώ η “παρέμβαση Παύλου”.

*Συγκίνηση και οργή
Οι ουρές των ταλαιπωρημένων συνταξιούχων μονοπωλούν τους τηλεοπτικούς δέκτες και προκαλούν, δικαίως, συγκίνηση και οργή. Αντί εικόνων της επικαιρότητας, επιλέγω εικόνες ηλικιωμένων από αντιμνημονιακές διαδηλώσεις της τελευταίας πενταετίας γιατί όπως είναι γνωστό “η ευαισθησία δεν μπορεί να είναι επιλεκτική”.

Υποσημείωση: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επί Α’ Μνημονίου ήταν ο Χρήστος Παπουτσής, διορισμένος σήμερα εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το δημοσίευμα εδώ.

Καλή ψήφο.

Σύνταξη/επιμέλεια για τα Κεφαλονίτικα Νέα