Ο Ροβέρδος Γυϊσκάρδος (Φισκάρδο) και το Πάνορμο που… έγινε Παλέρμο


emwivdoz
Το 1084, ο Νορμανδός Ροβέρδος Γυϊσκάρδος ή Γουϊσκάρδος, κύριος της Καλαβρίας και της Απουλίας (Κάτω Ιταλία) νικάει τους ενωμένους στόλους των Ενετών και των Βυζαντινών στην περιοχή ανάμεσα στην και την Κέρκυρα και μετά την ανακατάκτηση της Κέρκυρας, επιχειρεί να καταλάβει την Κεφαλονιά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στις 17 Ιουλίου του 1085, αυτός ο τολμηρός ηγέτης, ο περίφημος νικητής της μάχης του Δυρραχίου, με «τον αδάμαστο χαρακτήρα,  τα φωτεινά ξανθά μαλλιά, τους φαρδείς ώμους, τα φωτεινά γεμάτα μάτια και την επιβλητική φωνή», όπως τουλάχιστον τον περιγράφει η Άννα Κομνηνή, θα πεθάνει άδοξα από υψηλό πυρετό, μέσα στο πλοίο του ενώ αυτό βρίσκεται αγκυροβολημένο κοντά στο βορειότερο ακρωτήρι της Κεφαλονιά, στο λιμάνι της Πανόρμου. Το μέρος αυτό του ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και σε αυτό είχε κτίσει ήδη έναν ναό προς τιμήν του Απόστολου και Ευαγγελιστή Αγίου Ματθαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ελληνικό τοπωνύμιο «Πάνορμο» προέρχεται και το ιταλικό τοπωνύμιο «Palermo» στο οποίο ο άτυχος Νορμανδός είχε δώσει μεγάλη μάχη για τον έλεγχο της γύρω περιοχής (Σικελίας).

Το μέρος αυτό θα πάρει το όνομά του (Γουσικάρδο) το οποίο μετά από παραφθορά θα ονομαστεί .