Αντέχει ο τουρισμός στην Κεφαλονιά – Προβληματισμός για προμήθειες και κρατήσεις – Τι γίνεται με τα καύσιμα

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους παράγοντες του Τουρισμού στην Κεφαλονιά λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από το κλείσιμο των τραπεζών αλλά όλοι συναισθάνονται ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, να σχεδιαστεί ένα πλάνο αντιμετώπισης της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και να βρεθούν λύσεις για τους όλους τους τομείς του τουρισμού χωρίς να μεταδοθεί κλίμα ανησυχίας στους τουρίστες.

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής η οποία έγινε παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Σπύρου Γαλιατσάτου, όλοι οι παράγοντες του τουρισμού ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να πάρουν θέση στο θέμα του δημοψηφίσματος και ότι θα μείνουν μακριά από κομματικές αντιπαλότητες, κάτι που πέτυχαν μέχρι το τέλος.

Παρ’ όλα αυτά οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι εμφανές ότι για το θέμα του δημοψηφίσματος από τη μία ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που θα έχει η αναταραχή αυτή στην εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, και μάλιστα ενώ πλησιάζουμε στην κορύφωσή της, από την άλλη όλοι συμφώνησαν ότι αν περνούσαν τα μέτρα που είχαν προτείνει οι θεσμοί ο τουρισμός στην Κεφαλονιά όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα «είχε τελειώσει», όπως είπαν χαρακτηριστικά. Ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού μάλιστα τόνισε ότι με 23% στην εστίαση και την φιλοξενία δεν θα τελείωνε μόνο η φετινή χρονιά, αφού όλη τη διαφορά θα έπρεπε να την πληρώσουν οι επαγγελματίες από την τσέπη τους, αλλά και όλες οι επόμενες αφού ο Ελληνικός Τουρισμός θα έχανε την ανταγωνιστικότητά του.

Ελάχιστες οι ακυρώσεις αλλά και οι κρατήσεις

Τόσο η πρόεδρος των ενοικιαζομένων Κατερίνα Ατσάρου, όσο και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος είπαν ότι υπάρχουν ελάχιστες ακυρώσεις στην Κεφαλονιά όμως ελάχιστες είναι και οι κρατήσεις των τελευταίων ημερών. 
Η κ. Ατσάρου μίλησε για ακυρώσεις 30% αλλά μόνο μέσω της εταιρείας Booking.com η οποία δίνει τη δυνατότητα στους τουρίαστες για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Όπως είπε και ο αντιπεριφερειάρχης, υπάρχουν ακυρώσεις αλλά δεν ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά επίπεδα (με εξαίρεση πάντα την booking).

Όμως από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν και κρατήσεις, ο κόσμος κρατάει στάση αναμονής ενώ εκεί που φοβούνται πανωλεθρία είναι στον ελληνικό τουρισμό. 

Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα πάντως, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου με την Ισχυρή Κεφαλονιά Παναγή Κοκκόλη ο οποίος αφού συνέστησε κι αυτός με την σειρά του ψυχραιμία είπε ότι η Κεφαλονιά περνάει μία από τις καλύτερες τουριστικά περιόδους της.  

Φόβοι για τις προμήθειες

Μεγάλος φόβος επικρατεί για τις προμήθειες και όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτες ανάγκες. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Μιχαλάτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα εμπορεύματα λέγοντας ότι ήδη έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις στους προμηθευτές, υπάρχει πρόβλημα και με τις πληρωμές αφού όλοι ζητούν μόνο μετρητά και εξέφρασε φόβους ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και την επόμενη εβδομάδα με άμεσες συνέπειες και για τα προϊόντα που θα μπορούν να προμηθευτούν οι επαγγελματίες. «Ήδη ζητάμε 10 κιβώτια και μας στέλνουν ένα» είπε ο κ. Μιχαλάτος χαρακτηριστικά, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης σουπερμάρκετ γνωστής αλυσίδας. 

Τα καύσιμα

Καθησυχαστικός ήταν ο κ. Γαλιατσάτος, για το θέμα των καυσίμων. Όπως είπε υπάρχει επάρκεια καυσίμων στα διυλιστήρια, διαβεβαίωσε ότι έχει διερευνήσει ο ίδιος προσωπικά το θέμα και ότι τουλάχιστον ο ιδιωτικός τομέας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Αντίθετα εξέφρασε την ανησυχία του για τους δημόσιος φορείς όμως κι εκεί είπε ότι πρέπει να λυθούν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία με καύσιμα. 

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα