Είδαμε τη «Νύχτα των Παλιάτσων» που δεν πρέπει να χάσετε

Μία συναρπαστική παράσταση παρακολούθησαν οι θεατές που βρέθηκαν στο μικρό θέατρο της Καλλιθέας, στη Λακήθρα, εχθές το βράδυ (η παράσταση επαναλαμβάνεται και απόψε).

Οι θεατρική ομάδα «Τσιριτσάντσουλες» παρουσίασαν την λαϊκή όπερα «Η Νύχτα των Παλιάτσων» ενθουσιάζοντας τους θεατές οι οποίοι είχαν σχεδόν γεμίσει το θέατρο.

Το γέλιο στη χθεσινή παράσταση έβγαινε αβίαστα, τα χειροκροτήματα ήταν τόσο ζεστά και έντονα που πολλές φορές διέκοπταν την παράσταση, ενώ στο τέλος όρθιοι οι θεατές χειροκροτούσαν για ώρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εντελώς αυθόρμητα και ενώ ο κόσμος πλέον έφευγε, με αφορμή μία ατάκα που ακούστηκε από έναν θεατή, όλοι γύρισαν και άρχισαν να χειροκροτούν και πάλι τα μέλη των… Τσίρι που κοιτούσαν πλέον τους θεατές σαστισμένοι.

Ένα σύγχρονο «Μεγάλο μας Τσίρκο»;

Το έργο, γραμμένο πριν από 5-6 χρόνια περίπου, αποτελεί ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι που μοιάζει να αντλεί εικόνες και ήχους από δεκάδες γωνιές της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι την Μακεδονία, την Μικρά Ασία μέχρι την Ήπειρο, και από τον Πειραιά μέχρι τους Έλληνες της διασποράς και της ξενιτιάς.

Πότε θυμίζοντας Βαβυλωνία, όπου όμως όλοι μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα ο Αρβανίτης, ο Χιώτης, ο Κρητικός ή ο Κύπριος και πότε μια σύγχρονη εκδοχή της ιστορικής παράστασης «Το μεγάλο μας τσίρκο», η Νύχτα των Παλιάτσων γίνεται ένας σύγχρονο πολιτικοθεατρικό ορόσημο, τόσο για το ίδιο της το περιεχόμενό του όσο κυρίως για το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτό υλοποιείται.

Το έχουμε ξαναγράψει εδώ, ότι αυτό το πλαίσιο είναι που δίνει πνοή στο θεατρικό όραμα των… Τσίρι έστω και αν οι ίδιοι περπατούν συχνά σε τεντωμένο σκοινί λόγω των κινδύνων του.

Το είπαν άλλωστε και εχθές, ότι η βοήθεια που τους δίνει το κοινό, εθελοντικά πάντα, μετά το τέλος κάθε παράστασης είναι γι’ αυτούς θέμα ζωής και θανάτου ή ύπαρξης και ανυπαρξίας. Όμως ακριβώς αυτή η υπερπροσπάθεια των παιδιών και η καθαρή ματιά τους, η απαλλαγμένη από εμπορικές και άλλες δημοσιοσχετίστικες λοξοδρομήσεις εχθές απογείωσε την παράσταση αφού τόνιζε την κάθε πολιτική αναφορά της, έριχνε λάδι σε κάθε δραματική τροπή της παράστασης, έκανε πιο αναγκαίο το ξέσπασμα σε γέλιο και την εκτόνωση.

Το ξέρουμε όλοι πως δεν χρειάζεται να είσαι τυφλός για να παίξεις τον τυφλό, δεν χρειάζεται να είσαι αδικημένος για να παίξεις τον αδικημένο, κάθε άλλο ίσως. Όπως στη Νύχτα των Παλιάτσων, οι βρήκαν τον λόγο και τον τρόπο να ενσωματώσουν ψυχικά στην παράσταση τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι ίδιοι μέσα στον ελληνικό θεατρικό χώρο. Γι’ αυτό και αδυνατούμε να σκεφτούμε την ίδια παράσταση από μια άλλη θεατρική ομάδα.

Και υπερπαραγωγή…

Οι ίδιοι σε κάποιο σημείο της παράστασης κάνοντας «επίδειξη των υπερσύγχρονων τεχνικών τους μέσων» παρουσιάζουν στο κοινό την «περιστρεφόμενη σκηνή». Η περιστρεφόμενη σκηνή βέβαια δεν είναι τίποτε άλλο από μία ηθοποιό που… περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της.

Παρά τον χιουμοριστικό τρόπο που βρήκαν οι Τσιριτσάντσουλες για να δείξουν το πώς κάνουν θέατρο με ελάχιστα τεχνικά μέσα, η Νύχτα των Παλιάτσων μπορούμε να πούμε ότι είναι μια υπερπαραγωγή, αλλά με την ουσιαστική έννοια του όρου.

Έργο γραμμένο εξ ολοκλήρου σε δεκαπεντασύλλαβο, γεμάτο υπέροχη μουσική και τραγούδια (εξ ου και το «λαϊκή όπερα»), με αμέτρητες εναλλαγές στο ύφος, αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι στην κομέντια ντελ άρτε και το θέατρο του Μπρεχτ, στον Καραγκιόζη και την επιθεώρηση, στο Τσίρκο και τα λαϊκά πάλκα, στον Αριστοφάνη και τους ήρωες του βουβού κινηματογράφου. Με τραγούδια που άνετα αντέχουν να γίνουν αυτόνομη μουσική παραγωγή και με σκηνικά και κοστούμια που διδάσκουν πώς να κάνεις τα πολλά με λίγα κι όχι τα λίγα με.. πολλά.

Και όλα αυτά χωρίς εισιτήρια, παραγωγούς, σπόνσορες και χορηγούς όπως τονίζουν και οι ίδιοι σε κάθε παράστασή τους. Οι μόνοι υποστηρικτές τους για τις δύο παραστάσεις στην Κεφαλονιά είναι το «» που βοήθησε στο να έρθουν στην Κεφαλονιά οι Τσιριτσάντσουλες, ο πάρεδρος της περιοχής που φρόντισε τα διαδικαστικά του χώρου και φυσικά οι ίδιοι οι θεατές που αποτελούν και τους μοναδικούς «χορηγούς» της ομάδας μέσω του καπέλου που βγαίνει στο τέλος της παράστασης.

Μην χάσετε την τελευταία «Νύχτα των Παλιάτσων» που παρουσιάζεται σήμερα, στις 9 το βράδυ στο θεατράκι της Λακήθρας.

Πραγματικά, βλέπουμε σπάνια τέτοιες παραστάσεις στην Κεφαλονιά.

Υ.Γ. Αν δεν πιστεύετε εμένα, μπορείτε να πιστέψετε τον γνωστό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Στάθη Δρογώση που τον είδαμε εχθές να παρακολουθεί την παράσταση και έγραψε μετά στο twitter…

Λ. Αθανασίου για τα Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0