Υπάρχουν κατηγορίες ψαριών; Ο Δημήτρς Σκαρμούτσος απαντά: Μην ψαρώνεις…

Στην αγορά έχει επικρατήσει η διάκριση των ψαριών σε Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίες ποιότητας. Τα κριτήρια δεν είναι πάντα σαφή, συνήθως όμως ως Α’ κατηγορίας θεωρούνται τα πιο καλοσχηματισμένα, τα πιο σπάνια ή μεγάλα σε μέγεθος ψάρια, τα πιο δύσκολα στη συντήρηση ή ακόμα και τα νοστιμότερα. Επιπλέον, η κατάταξη σε κατηγορίες συχνά αντανακλά τις τιμές των ψαριών ή και τις διαμορφώνει.

Τι δεν μας λένε όμως οι κατηγορίες των ψαριών;

Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι όλα τα είδη ψαριών, ανεξαρτήτως κατηγορίας, έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν τις ίδιες πολύτιμες ουσίες στον οργανισμό μας. Ένα ψάρι δηλαδή της Α’ κατηγορίας μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμο με ένα ψάρι της κατηγορίας Γ’. Επιπλέον, η κατηγοριοποίηση των ψαριών δεν λαμβάνει υπόψη της τη βιωσιμότητα των ειδών και επομένως δεν μας δίνει καμία σχετική πληροφορία.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αγοράσεις ψάρι, ξέχασε για λίγο τις «τεχνητές» κατηγορίες που κατευθύνουν τις επιλογές μας στα ακριβά είδη και διάλεξε με βάση το πόσο φρέσκο είναι ένα ψάρι και τον τρόπο που έχει αλιευθεί.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις ποια ψάρια μπορείς να φας ανάλογα με την εποχή

Πηγή: