Κατασκευή της πρώτης Κεφαλονίτικης Τσαμπούνας από τον Μπάμπη Κακαρούμπα

Είναι μόλις 28 ετών και η καθημερινότητα του είναι γεμάτη. Εργαζόμενος στον Συνεταιρισμό της Ρομπόλας, Ζωγράφος, Αγιογράφος, Ποιμένας (όπως συμπληρώνει και ο ίδιος), μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου “ο Βάλσαμος”, πολλά υποσχόμενος νέος, εμπνεύστηκε “πέφτοντας” πάνω σε ένα παραδοσιακό τραγούδι στο youtube και σήμερα έχει ήδη κατασκευάσει την πρώτη Κεφαλονίτικη τσαμπούνα (σκορτσάμπουνο).

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο λεπτομέρειες για την κατασκευή του και συζητώντας με τον τσαμπουνιέρη Γιάννη Μαμά έφτιαξε την πρώτη του τσαμπούνα. Πέντε και πέντε οι τρύπες στους αυλούς είναι που κάνουν την διαφορά από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο λόγος για τον Μπάμπη Κακαρούμπα !

Η τσαμπούνα η οποία έχει πολλές ονομασίες, ήταν την εποχή του ’50 ένα από τα κύρια παραδοσιακά πνευστά όργανα που συναντούσες στα πανηγύρια, στις γιορτές, στις εκδηλώσεις.

Η κατασκευή του; Σχετικά απλή ! Κοτάζοντας μπροστά, όμως, ξεχάσαμε την παράδοση μας και το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη προσπάθεια, εδώ στο νησί μας, έτσι ώστε να θυμηθούμε και να γνωρίσουμε την Κεφαλονιά του τότε, με τα ήθη και τα έθιμα της.

Είναι πλέον γεγονός ! Η πρώτη τσαμπούνα, ή σκορτσοτσάμπουνο κατασκευάστηκε στα Βαλσαμάτα Κεφαλονιάς.

Πριν τρία χρόνια είχε πραγματοποιηθεί σεμινάριο στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι, με θέμα την κατασκευή του σκορτσάμπουνου.

Ας αφήσουμε όμως τα πολλά και ας ακούσουμε τον Μπάμπη Κακαρούμπα. Μιά ξενάγηση στα μυστικά της τσαμπούνας. Ακούστε τον Μπάμπη να παίζει αυτό το παραδοσιακό πνευστό μουσικό όργανο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς ως αυτοδίδακτος ακόμα πειραματίζεται. Επόμενος στόχος του, η κατασκευή μεγαλύτερης τσαμπούνας.

Πολλά συγχαρητήρια σε αυτό το νέο παιδί που κατασκεύασε την πρώτη τσαμπούνα και μας “επιστρέφει” στην Κεφαλονίτικη λαογραφία. Αυτός ο νέος έχει να προσφέρει πολλά στον τόπο του και αυτό επειδή η τέχνη του έχει να κάνει με την παράδοση ενός αρχοντικού νησιού.

Ας τον στηρίξουμε όλοι μας, ας παραδώσουμε μιά αξιόλογη κληρονομιά στην επόμενη γενιά !

(Αναδημοσίευση από το kefalonias.gr)