Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται αυξήσεις που αγγίζουν το 30%

Όλα όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα – Οι κλίμακες που έχουν προταθεί
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε πριν λίγες μέρες ότι οι όποιες αλλαγές σημειωθούν με τα τέλη κυκλοφορίας θα κινηθούν με βάση το μοτίβο της «δικαιοσύνης», δίνοντας έτσι το περίγραμμα της κατεύθυνσης που έχει δώσει το υπουργείο για τα νέα τέλη που θα έχουν «σταλεί» μέχρι τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου και θα πρέπει να πληρωθούν ως την 31η Δεκεμβρίου.
Κατά τον αναπληρωτή υπουργό, θα πληρώσουν υψηλότερα τέλη τα μεγάλα και ακριβά αυτοκίνητα. Για το ίδιο θέμα, συμπλήρωσε λέγοντας πως: «Θα καθυστερήσουμε να τα βγάλουμε για να μπορέσουμε να είναι πιο δίκαια».
Ο κ. Αλεξιάδης βέβαια σε παλιότερες δηλώσεις του έσπευσε να διευκρινίσει πως ακόμη δεν είναι έτοιμος να πει κυβικά ή ποσά αξίας που θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερα τέλη κυκλοφορίας, ωστόσο άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι φορολογικά θα υπολογίζεται κυρίως η αξία.
Επίσης, αναμένεται να καταργηθούν πολλές εξαιρέσεις που ίσχυαν σήμερα για αρκετές κατηγορίες οχημάτων και μοτοσικλετών.
Για παράδειγμα, στα υβριδικά αυτοκίνητα ή τα αυτοκίνητα με μικρούς ρύπους ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «εάν έχουν μεγάλο κυβισμό ή είναι ακριβά θα φορολογηθούν».
Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, σε κάποιες κατηγορίες οχημάτων, είναι όπως όλα δείχνουν ένα από τα ισοδύναμα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην εφαρμόσει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ για φέτος θα είναι μεγαλύτερο από το 1,1 δισ. που έχει προϋπολογιστεί.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι κλίμακες αύξησης των τελών που έχουν προταθεί έως τώρα είναι τέσσερις.
1η κλίμακα: αύξηση 50 ευρώ
2η κλίμακα: αύξηση 100 ευρώ
3η κλίμακα: αύξηση 150 ευρώ
4η κλίμακα: αύξηση 200 ευρώ
Συνοπτικά, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα τέλη με:
Σύνδεση τιμής & κυβικών
Μεγαλύτερη αύξηση σε ακριβά και μεγάλου κυβισμού
Μικρότερη σε φθηνά χαμηλού κυβισμού
Κατάργηση εξαιρέσεων από τέλη κυκλοφορίας (αντιρρυπαντικά κλπ.)

Αναδημοσίευση με άδεια από το newsbomb.gr