Τέλη κυκλοφορίας 2016: Στη Βουλή η τροπολογία με όλες τις αλλαγές – Τι προβλέπει

Μέσα στην εβδομάδα θα τελειώσει η αγωνία χιλιάδων ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που περιμένουν να μάθουν τι θα πληρώσουν για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Η σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η κατάθεση πινακίδων από πολίτες που δεν αντέχουν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας και αυτοί είναι κυρίως όσοι έχουν παλιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία θα προβλέπει:

– για τα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.360 κυβικών που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν το 2000 μείωση των τελών κυκλοφορίας από 15 έως και 90 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό τους. Πρόκειται για αυτοκίνητα παλαιά, τα οποία έχουν χάσει την εμπορική τους αξία και η μείωση των τελών τους επιβάλλεται για λόγους αποκατάστασης της δικαιοσύνης προς τους κατόχους τους.

– για τα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1930 κυβικών που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από το 2000 έως και το 2005 η μείωση των τελών θα είναι από 30 ως και 60 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω της 10ετίας που επιβαρύνονται σήμερα με δυσανάλογα υψηλά τέλη σε σχέση με τη αγοραστική τους αξία.

– για τα αυτοκίνητα άνω των 1.360 κυβικών που πρωτοκυκλοφόρησαν από το 2006 έως και τον Οκτώβριο του 2010 αύξηση των τελών από 15 έως και 60 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό τους. Στόχος της αύξησης αυτής, όπως και των αλλαγών στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2010, είναι να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων που θα προκύψει από τις μειώσεις των τελών στα παλαιότερα αυτοκίνητα.

– για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά το Νοέμβριο του 2010 και το ύψος των τελών τους καθορίζεται με βάση τις εκπομπές ρύπων η πλήρη απαλλαγή τους θα συνεχισθεί για όσα εκπέμπουν από 0 ως 90 γραμμάρια του διοξειδίου του άνθρακα από έως 100 γραμμάρια που ισχύει σήμερα. Για όσα εκπέμπουν από 90 γραμμάρια και άνω θα υπάρξει κλίμακα που θα προβλέπει αύξηση τελών από 8 έως 32 λεπτά ανά ρύπο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αναδημοσίευση με άδεια από το newsit.gr