Ήταν στην Ελλάδα ο Abdelhamid Abaaoud, εγκέφαλος του μακελειού στο Παρίσι;

Αυτός θεωρείται ότι είναι από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου ότι είναι ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι.

Πρόκειται για τον Abdelhamid Abaaoud, 29 ετών, που φέρεται να είναι ο επικεφαλής τρομοκρατικής ομάδας που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τη βελγική αστυνομία και ο εγκέφαλος της προχθεσινής επίθεσης στον γαλλική πρωτεύουσα. Ο ίδιος έχει καταδικαστεί ερήμην σε 20 χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο των Βρυξελλών.

Οι συλλήψεις στην Αθήνα

Λίγους μήνες πριν, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2015 τέσσερα άτομα αραβικής καταγωγής προσήχθησαν από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές και ένας από αυτούς φερόταν ότι ήταν ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η αντιτρομοκρατική έκανε λόγο για 2 υπόπτους, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα αφέθηκε ελεύθερος. Δείγματα DNA και αποτυπώματα στάλθηκαν στο Βέλγιο απ’ όπου όμως τελικά, και παρότι αρχικά οι ελληνικές αρχές νόμιζαν ότι πρόκειται για τον Abaaoud, δεν ταυτοποιήθηκαν τα δείγματα.

Ο Abaaoud έχει γεννηθεί στην περιοχή Μολενμπίκ των Βρυξελλών και σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης, είχε μεταβεί στη Συρία προκειμένου να ενταχθεί στο στρατό του Ισλαμικού Κράτους. Τον Μάρτιο του 2014 και παρότι η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι είναι νεκρός, εμφανίζεται σε βίντεο του ISIS στο τιμόνι αυτοκινήτου που μεταφέρει ακρωτηριασμένα πτώματα σε ομαδικό τάφο.

Το VTM, ένα φλαμανδικό κανάλι, ανέφερε ότι Abaaoud έκανε τηλεφωνικές κλήσεις από την Ελλάδα προς τον αδελφό ενός από τα δύο βαριά οπλισμένους που σκοτώθηκαν από την βελγική αστυνομία στο Verviers.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του γραφείου του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα του Βελγίου Eric Van Der Sypt, είχε δηλώσει επίσημα ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στους υπόπτους που προσήγαγε η ελληνική αστυνομία και την βελγική έρευνα».

Δείτε video του Euronews για το ίδιο θέμα

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
με πληροφορίες από The Guardian και Euronews