Ο μοντερντιστής Κεφαλονίτης αρχιτέκτονας από το… Κάιρο

Κάιρο, 1η Νοεμβρίου του 1908. Η Αικατερίνη Βαλεντή από την φέρνει στον κόσμο το τελευταίο από τα έξι παιδιά της, το οποίο έμελλε να αφήσει για τα καλά το στίγμα του στην ελληνική αρχιτεκτονική και να συμμετέχει στην κατασκευή κτηρίων που ξεκινούσαν από το Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου και έφταναν μέχρι το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα (ως σύμβουλος) και το κτήριο του ΟΤΕ στην Θεσσαλονίκη αλλά και εκατοντάδες οικίες και γραφεία στην Αθήνα.

Ο , γιος του Παναγή θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1925 και θα γραφτεί στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου έχοντας καθηγητές ονόματα όπως ο Πικιώνης, ο Κριεζής, ο Hebrand κ.α.

Στη συνέχεια θα εργαστεί για το υπουργείο Παιδείας και θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει πάνω από 10 σχολικά κτήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Λίγο αργότερα θα έχει την τύχη να συνεργαστεί με τον παλιό συμφοιτητή του, Πολύβιο (Πόλυ) Μιχαϊλήδη, μαθητή του Λε Κορμπιζιέ και έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής.

Ο Βαλεντής και ο Μιχαηλίδης θα αποτελέσουν δύο από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του μοντερνισμού στην Ελλάδα και θα δημιουργήσουν, ανάμεσα σε άλλα κτήρια, και την περίφημη πολυκατοικία της Ζαΐμη και Στουρνάρη (1933-1934) έργο που παρά την κακή σημερινή του όψη, θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια του ριζοσπαστικού μοντερνισμού στην Αθήνα.

H πολυκατοικία έχει έξι στάθμες: ισόγειο, τέσσερις ορόφους και εσοχή. Περιλαμβάνει δύο διαμερίσματα ανά τυπικό όροφο. Ο τελευταίος όροφος και το δώμα έχουν διαμερίσματα διπλού ύψους (duplex).Τόσο η οργάνωση των κατόψεων όσο και η διάρθρωση των όψεων αποτελούν αυθεντικές εκφράσεις του διεθνούς Mοντέρνου Kινήματος .
H γραμμή των όψεων είναι λιτή. Στην πρόσοψη επί της Ζαΐμη επικρατούν οι επιμήκεις συνεχείς ζώνες παραθύρων με μικρούς εξώστες στο δεξί όριο της πολυκατοικίας. Αντίθετα η όψη της οδού Στουρνάρη παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία, συνδυάζοντας επιμήκεις εξώστες και εξωστόθυρες.

Η πολυκατοικία σήμερα

Ο ορθογώνιος όγκος του κτιρίου ολοκληρώνεται στη στάθμη της εσοχής με pergola.

Τα υλικά διαμόρφωσης των όψεων είναι η σιμεντοκονία αρτιφισιέλ, τα κιγκλιδώματα των εξωστών από μεταλλικό πλέγμα και τα ξύλινα κουφώματα με ρολά. H μεταλλική εξώθυρα της πολυκατοικίας έχει απλή μορφή.

Το Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου

Στο στάδιο της αποκατάστασης (εδώ και αρκετά χρόνια) βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, χτισμένο το 1933, το μοναδικό της εποχής του που επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
με πληροφορίες από το ΤΕΕ
η φωτογραφία του Δημοτικού Ληξουρίου 
είναι από τον Ανεξάρτητο