Οι ποδηλάτες του νορβηγικού ονείρου

Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ζητήσει άσυλο στην περνώντας τα σύνορα με ποδήλατο, εξαιτίας μιας ιδιαιτερότητας της νορβηγικής νομοθεσίας.

Μόλις 250 μίλια από τον Αρκτικό Κύκλο, σε συνθήκες ακραίου ψύχους, δεκάδες ποδηλάτες κάθε μέρα επιλέγουν αυτό τον τρόπο να περάσουν τα ρωσονορβηγικά σύνορα, εξαιτίας ενός νόμου που απαλλάσσει από την ανάγκη επίδειξης βίζας τους ποδηλάτες, ενώ αντίθετα τιμωρεί τους οδηγούς που μεταφέρουν επιβάτες χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα και επίσης απαγορεύει τη διέλευση σε πεζούς.

Έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα σχεδόν με κάθε μεταφορικό μέσο ή και πεζή, έρχονται κυρίως από την Συρία και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να καταλήξουν στην Δυτική Ευρώπη μέσω μιας διαδρομής που μοιάζει με κύκλο, σε σχέση με την Μεσόγειο, θεωρείται όμως από τους πρόσφυγες ασφαλέστερος.

Όπως αναφέρει όμως η εφημερίδα Guardian, το νέο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν, πέρα από τις θερμοκρασίες που βρίσκονται πάντα κοντά στο 0 και τις χιονοθύελλες που κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στην περιοχή, είναι η έλλειψη ποδηλάτων από τις πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Κάποιοι, μη μπορώντας να βρουν το πολυπόθητο δίτροχο, προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα αλλά συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν. Έτσι υπολογίζεται ότι έχουν παγιδευτεί στην παγωμένη περιοχή περίπου 500 Σύροι που αναζητούν… το ποδήλατο του δικού τους νορβηγικού ονείρου.

(function(d, s, id) {  var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];  if (d.getElementById(id)) return;  js = d.createElement(s); js.id = id;  js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”;  fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Norway’s Arctic Refugee CrisisThousands of people are seeking asylum in Norway by cycling across the country’s border with Russia, 250 miles north of the Arctic Circle.
Δημοσιεύτηκε από AJ+ στις Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα