Το… λάθος που γίνεται τέχνη, στα εικαστικά σεμινάρια του Τραβέρσο

«Πρέπει να διώξουμε το δέος απέναντι στο “κάθομαι να ζωγραφίσω”».

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε να περιγράφει η το πρώτο από μία σειρά βιωματικών σεμιναρίων που διοργανώνει το Κοινωνικό Εργαστήρι «Τραβέρσο» και υλοποιούν πέντε εικαστικοί της Κεφαλονιάς.

Ο τίτλος του χθεσινού σεμιναρίου ήταν «Ψέματα και Αλήθεια – Ξέρω να ζω γραφίζω» και για χάρη του γέμισε το Σπίτι του Δασκάλου με ενήλικες που θέλησαν να μάθουν να ζωγραφίζουν, ή να ανακαλύψουν ότι πάντα μπορούσαν…

Το λάθος που γίνεται τέχνη

Μιλώντας στα Κεφαλονίτικα Νέα, η Μαρία Δήμα μας είπε ότι έχει μεγάλη σημασία το να δίνεται μια αφετηρία σε κάποιον που θέλει να ζωγραφίσει, και από εκεί και πέρα, τον πρώτο ρόλο παίζει η εξάσκηση, γιατί αυτή είναι που θα κάνει το «λάθος», τέχνη.

«Δεν υπάρχει λάθος και σωστό στη ζωγραφική», θα πει. «Ακόμη και αν π.χ. ο Κώστας ζωγραφίζει ένα δέντρο σαν… κονσέρβα, εφόσον εξασκηθεί, ξαφνικά τα “δέντρα-κονσέρβα” παύουν να είναι λάθος και γίνονται τα “δέντρα του Κώστα”, τα δέντρα ενός συγκεκριμένου και προσωπικού στυλ».

Οι ενήλικες που γίνονται παιδιά

Σίγουρα είναι κλισέ να μιλάμε για ενήλικες που ξαναγίνονται παιδιά, όμως εχθές, μια ματιά να έριχνε κάποιος στα περισσότερα έργα, θα διαπίστωνε ότι οι ενήλικες που συμμετείχαν, υιοθετούσαν εύκολα τα σύμβολα, το στυλ και τη θεματολογία των παιδιών, φανερώνοντας ότι τα οπτικά αρχέτυπα που ζωγραφίζαμε όλοι στα μικράτα μας, παραμένουν και περιμένουν αναλλοίωτα στο βάθος της ζωγραφικής μας μνήμης, περιμένοντας κάποιον να τα ανασύρει.

Κι αυτός ο «κάποιος» των 40 περίπου ενηλίκων που μαζεύτηκαν  στο… Σπίτι του Δασκάλου, δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τους τον εαυτό, με την καθοδήγηση, βέβαια, και πάνω απ’ όλα την εμψύχωση, της Μαρίας Δήμα.

«Όλοι μπορούν να ζωγραφίσουν», μας είπε η Μαρία, «αρκεί ο καθένας να βρει το στυλ, το μέσο και τον τρόπο που τον εκφράζει».

Όμως, ακόμη και αν δεν μπορούν όλοι να ζωγραφίζουν, θα συμπληρώσουμε εμείς, σίγουρα, μέσα από τα σεμινάρια που διοργανώνει το Τραβέρσο, μπορούν να αρχίσουν, τουλάχιστον, να καταλαβαίνουν καλύτερα την ζωγραφική, και γενικότερα την τέχνη.

Δείτε το video που ετοιμάσαμε.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0